Lopen met pijnlijke gewrichten

Lopen met artrose schoenen

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 10 januari 2021.

Last van pijnlijke gewrichten? Dan is lopen wel het laatste waar je aan zal denken. Toch is het verstandig om af en toe de benen te strekken. Dit kan namelijk de klachten verminderen van pijnlijke gewrichten. Aangezien hier nog altijd een hoop onduidelijkheid over bestaat hebben we in dit artikel het een en ander op een rijtje gezet. Van de redenen waarom lopen met gewrichtsklachten zo belangrijk is tot aan de oplossing om pijnvrij te kunnen lopen.

Pijn tijdens het lopen – waar kom het vandaan? 

Als je pijn hebt tijdens het lopen dan ben je zeker niet de enige. Er zijn in ons land veel mensen die last hebben van gewrichtsproblemen. Artrose blijkt hier de grootste oorzaak van te zijn, echter is dit uiteraard niet de enige oorzaak. Bij artrose is het kraakbeen in de gewrichten verslechterd. Daarnaast is er minder natuurlijk smeersel beschikbaar voor de gewrichten. Dit zorgt ervoor dat de gewrichten over elkaar gaan schuren.

De meeste mensen die last krijgen van artrose zijn al wat ouder. In de onderstaande grafiek kun je goed zien hoe vaak artrose voorkomt in onze samenleving. Artrose is echter niet de enige reden voor het ontstaan van gewrichtsklachten. 1) Bron: http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/bewegingsstelsel-en-bindweefsel/artrose/omvang/

Door een verkeerde houding of afname in mobiliteit kunnen ook gewrichtsklachten ontstaan en/of verergeren. Dit kan als gevolg hebben dat mensen minder gaan bewegen. Echter is dit juist niet wat je zou moeten doen. Hoe zit dit precies?

Aantal mensen met artrose per 1.000 inwoners

Aantal mensen met artrose per 1.000 inwoners

Het belang van voldoende beweging

Voordat we ingaan op de oplossing voor pijnvrij lopen is het van belang om eerst eens stil te staan. Waarom is beweging voor mensen met gewrichtsklachten zo belangrijk? Om dit duidelijk te maken is het van belang om te kijken naar het kraakbeen.

Beweging zorgt er namelijk voor dat er synoviale vloeistof in de gewrichten wordt aangemaakt. Dit dient als smering en levert voedingsstoffen aan het kraakbeen. Door dit nieuwe smeersel zal het schuren van de gewrichten afnemen.

Wanneer je niet voldoende beweegt zal de natuurlijke smering en voedingstoffen in de gewrichten afnemen. Hier komt de uitdrukking onder chronische artrose patiënten ‘rust roest’ dan ook vandaan.

Door wat vaker te lopen zorg je voor de meest optimale circulatie van het gewrichtssmeer bij jou in het lichaam. Dit zal ervoor zorgen dat de conditie van je kraakbeen zo goed mogelijk blijft. Nu moet je dit wel gedoseerd doen. Heb je lang gewandeld en heb je last gekregen van kniepijn dan heb je teveel hooi op je vork genomen. Echter is het noodzakelijk om genoeg te blijven bewegen. Beweeg je niet genoeg dan is de kans aanzienlijk groot dat de gewrichtsklachten alleen maar verder zullen toenemen.

De vicieuze cirkel bij gewrichtspijn

Bij gewrichtsproblemen ontstaat vaak een vicieuze cirkel (een doorlopende rotonde). Een cirkel van verkeerde voeding, overgewicht, slijtage, minder bewegen, meer overgewicht met als gevolg verdere slijtage. Overgewicht vormt een enorme belemmering in de strijd tegen gewrichtspijn. Pijn belemmert beweging waardoor het overgewicht vaak alleen maar verder toeneemt. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht waarin gewrichtspijn en overgewicht elkaar blijven versterken. Het is moeilijk om uit de vicieuze cirkel te komen als je daar eenmaal in zit. Het is belangrijk snel actie te ondernemen en te starten met bewegen en het bereiken van een gezond gewicht.


Hoe kan je pijnvrij lopen?

Veel mensen die last hebben van pijnlijke gewrichten zijn bang om te lopen. De pijn schiet er namelijk ineens in wanneer zij een stap zetten. De reden hiervoor is dat de meeste mensen over de verkeerde schoenen beschikken. Door middel van speciale schoenen is het mogelijk om te lopen ondanks het feit dat je last hebt van pijnlijke gewrichten. Dit wordt mogelijk gemaakt door middel van de speciale luchtkussenzool. Dankzij deze zool zal je ruim 58% minder schokbelasting krijgen op je gewrichten ten opzichte van een normaal paar schoenen.

De speciale luchtkussenzool zorgt ervoor dat het lichaam zichzelf moet corrigeren. De heupen komen hierdoor recht te staan en de druk op de knieën en onderrug zal afnemen. Door de betere houding worden de spieren minder belast, met als gevolg dat lopen geen belemmering meer hoeft te zijn. Dit maakt het mogelijk om de beweging te krijgen die je nodig hebt om jouw gewrichtsklachten tot een absoluut minimum te beperken.

Probeer deze schoenen gratis uit

Het mag duidelijk zijn dat het van cruciaal belang is dat je genoeg beweegt als je last hebt van gewrichtsproblemen. Behoor jij tot de groep mensen die tijdens het lopen last krijgt van kniepijn of rugpijn dan zijn de schoenen die we hebben uitgelicht dé aanwinst voor jou.

Vaak is men eerst sceptisch en afwachtend. Maar na de eerste stappen in de kybun schoen is men al snel overtuigd. Acute pijn wordt snel minder en het lopen van langere afstanden wordt weer mogelijk doordat de spanning op de gewrichten is verminderd.

Kybun Solutions biedt je de mogelijkheid om deze schoenen zelf uit te proberen. Dit stelt je in staat om zelf te ervaren hoe makkelijk het is om zonder pijn te kunnen lopen. Wil je wat meer informatie krijgen over het uitproberen van de schoenen dan is het natuurlijk altijd mogelijk om even contact met Kybun Solutions op te nemen. Ze staan immers klaar om je verder te helpen!

Goedkoop alternatief

Een goedkoop alternatief zijn slippers. Mechanisch, ze zijn niet slecht, maar ze kunnen leiden tot vallen. Of zoek naar goedkopere flexibele sneakers of wandelschoenen die zijn ontworpen om de biomechanica van blootsvoets lopen na te bootsen. Belangrijk is dat je moet kunnen proneren, een steunzool bijvoorbeeld voorkomt dit. Pronatie, is de binnenwaartse beweging van de voet terwijl deze draait; de beweging verdeelt de impactkracht zodat de gewrichten niet overbelast worden.

Referenties[+]

Over Maarten de Boer 108 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten met onze nieuwsbrief. Klik hier om u aan te melden.

7 Comments

  1. ik ben een man van67 jaar zolang ik mij kan herrinneren leef ik met pijn ook als kind al. toen werd er gezegd zwakke enkels. naarmate ik ouder werdt vanaf 18 jaar heftige pijnen op mijn 41 jaar geopereerd bot uit de heup en in de voet geplaatst mijn voeten zijn van binnen verbrijzeld.ik heb altijd staande beroepen gehad oa huisschilder. ik fiets veel wat ik gelukkig goed vol kan houden. ik let er op dat ik niet te zwaar wordt. ik heb steunzolen gehad aangepaste werkschoenen. die speciaal voor mij werden gemaakt. maar de pijn bleef altijd. nu heb ik de mazzel dat ik een opgeruimd karakter heb en probeer met een glimlach door het leven te gaan. ik hoop dat deze schoenen voor een aantal mensen zal kunnen helpen ik zelf heb nog nooit iets gevonden wat de pijn verlicht succes!!

  2. Hoi ik ben ellie spaan en heb zware artrose in mijn onder rug. Een jaar lang injecties tegen de pijn gehad en nu sinds een jaar een tens apparaat. Waardoor ik redelijk kan bewegen en mijn werk als huishoudelijk medewerkster nog enigzins kan blijven doen. Ik ben benieuwd of de schoenen iets voor mij kunnen betekenen. Oh ja ik heb ook een nieuwe knie als gevolg van de artrose in mijn knie

  3. Ik heb aan beide knieën een versleten meniscus. Heb steunzolen, maar die hielpen slechts tijdelijk. Op deze blog zag ik de info over Kybun schoenen. Ik loop er nu 6 weken op en ze zijn in één woord fantastisch! Ze hebben de kwaliteit van mijn leven aanzienlijk verbeterd. Ik kan weer een wandeling maken van een uur en mezelf enigszins fit houden. Daarom, enorm bedankt Maarten de Boer, voor het plaatsen van deze geweldige schoenen op je blog!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*