Injecties met Bloedplaatjesrijk Plasma: Een uitgebreide gids over PRP-Therapie

Regeneratieve geneeskunde is een snel veranderende wereld, met een breed scala aan behandelingen die opkomen. Onder deze opkomende therapieën heeft PRP-therapie de afgelopen jaren in Nederland meer bekendheid gekregen. PRP, een acroniem voor Platelet-Rich Plasma, verwijst naar een geconcentreerde oplossing van bloedplaatjes, afgeleid van het eigen bloed van de patiënt. Deze therapie wordt gebruikt om het natuurlijke genezingsproces van het lichaam te stimuleren en heeft toepassingen in een breed scala van medische specialismen. Orthopedie, sportgeneeskunde en cosmetische chirurgie zijn slechts enkele van de velden waarin de voordelen van PRP-therapie worden benut.

Hoewel PRP-therapie in veel landen al decennia wordt gebruikt, is de toepassing en acceptatie ervan in Nederland pas de afgelopen jaren toegenomen. Dit is deels te wijten aan een groter bewustzijn van de voordelen van regeneratieve geneeskunde en de voortdurende inspanningen van medische professionals om effectieve en minimale invasieve behandelingen te vinden.

ArtroseBlog heeft sinds 2013 de focus gelegd op PRP-therapie als een potentieel kostenefficiënte regeneratieve behandeling voor gewrichtsaandoeningen zoals artrose. Dit gebeurde in een context van aanvankelijke weerstand, waarin het zelfs voor orthopeden verboden was om het eigen bloed van de patiënt te gebruiken voor PRP-therapie, vanwege het gebrek aan specifieke vergunningen. Echter, dankzij een groeiend bewustzijn van de voordelen van regeneratieve geneeskunde en de onvermoeibare inspanningen van medische professionals, is er een positieve verandering in de houding binnen de Nederlandse medische gemeenschap tot stand gekomen.

Dankzij de versoepeling van protocollen en de gezamenlijke inzet van velen, is PRP-therapie nu een steeds vaker gebruikte behandeling voor diverse aandoeningen, waaronder artrose. Met deze vooruitgang zouden we kunnen zeggen: missie geslaagd. Maar de reis stopt hier niet. Er is nog veel te leren en te ontdekken over PRP-therapie en de mogelijkheden ervan.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat PRP-therapie precies is, hoe het werkt, en waarom het een belangrijke optie kan zijn voor mensen die lijden aan gewrichtsaandoeningen zoals artrose.

Introductie tot PRP: Wat is het en hoe werkt het?

Bloedplaatjesrijk plasma (PRP) is een geconcentreerde bron van bloedplaatjes, verkregen uit het eigen bloed van de patiënt. Bloedplaatjes zijn kleine cellen in ons bloed die een cruciale rol spelen bij het genezen van verwondingen. Ze bevatten groeifactoren en eiwitten die helpen bij het herstellen van beschadigd weefsel en het stimuleren van nieuwe celgroei.

Wat zijn groeifactoren?

Groeifactoren kunnen worden beschouwd als ‘espresso shots’ voor reparatiecellen. Ze stimuleren andere cellen om harder te werken en sturen de noodzakelijke reparatiecellen naar de juiste plek. Bloedplaatjes bevatten ‘pakketjes’, beter bekend als alfa-granules, waarin deze groeifactoren aanwezig zijn.

Bij PRP-therapie wordt een kleine hoeveelheid bloed van de patiënt afgenomen en in een centrifuge geplaatst. Dit proces scheidt de bloedplaatjes van de overige bloedcellen, waardoor een geconcentreerde oplossing van bloedplaatjes ontstaat. Dit geconcentreerde plasma wordt vervolgens geïnjecteerd in het beschadigde gebied, waar het de natuurlijke genezingsreactie van het lichaam stimuleert. [1]Alsousou J, Thompson M, Hulley P, Noble A, Willett K. The biology of platelet-rich plasma and its application in trauma and orthopaedic surgery: a review of the literature. J Bone Joint Surg Br. 2009 … Continue reading

PRP-therapie, steeds meer toegepast in de orthopedie, heeft bewezen effectief te zijn bij de behandeling van gewrichtsaandoeningen zoals artrose. De groeifactoren in het PRP dragen bij aan het herstel van beschadigde gewrichten, vermindering van pijn en verbetering van de functie.

Een meta-analyse uit 2021, die 24 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken omvatte, bevestigde de effectiviteit van bloedplaatjesrijk plasma (PRP) injecties voor de behandeling van knie- en heupartrose. Dit onderzoek werd gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Clinical Rheumatology. De studie, die een uitgebreide hoeveelheid data analyseerde afkomstig uit hoogwaardige onderzoeken, concludeerde dat intra-articulaire PRP-injecties superieure resultaten bieden in vergelijking met andere injecties, zoals corticosteroïde injecties en hyaluronzuurinjecties, voor patiënten met artrose. Hoewel er nog steeds onderzoek wordt gedaan naar de effectiviteit van PRP-therapie, bevestigen studies zoals deze het potentieel van deze behandeling in de regeneratieve geneeskunde. [2]Dong Y, Zhang B, Yang Q, Zhu J, Sun X. The effects of platelet-rich plasma injection in knee and hip osteoarthritis: a meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Rheumatol. 2021 … Continue reading

Het is essentieel om te benadrukken dat medische behandelingen altijd onderhevig zijn aan voortdurend onderzoek en debat, en dat de beste behandelingskeuze voor elke individuele patiënt kan variëren.

De evolutie van PRP in medisch gebruik: een historisch perspectief

PRP is al bijna 50 jaar in gebruik in de geneeskunde, sinds de ontwikkeling ervan in de jaren ’70 als behandeling voor een bloedaandoening. Sindsdien is het gebruikt of bestudeerd in bijna elk medisch veld, en is het regelmatig ingezet bij kaak- en gezichtschirurgie sinds de jaren ’80. Al tientallen jaren wordt PRP ook toegepast in cosmetische procedures om de huidtextuur te verbeteren en de diepte van rimpels te verminderen. Meer recentelijk is het ook gebruikt bij de behandeling van musculoskeletale aandoeningen zoals artrose, die chronisch kunnen zijn, traag genezen, of zo uitgebreid dat ze het vermogen van het lichaam om te herstellen mogelijk overbelasten.

Bepalen van de effectiviteit van PRP-injecties

In de orthopedische geneeskunde worden PRP-injecties toegepast bij de behandeling van diverse aandoeningen. Ze zijn met name effectief voor patiënten die last hebben van pijn in ligamenten, pezen, spieren en botten. Bovendien hebben PRP-injecties bewezen nuttig te zijn bij aandoeningen die het kraakbeen aantasten en bij specifieke gewrichtsaandoeningen van de knie en heup. Deze therapie biedt hulp aan personen die te maken hebben gehad met een blessure, maar ook aan degenen die lijden aan degeneratieve aandoeningen.

PRP-injecties worden gebruikt om de volgende aandoeningen te behandelen:

 • Bursitis
 • Tendinitis
 • Botblessures
 • Gescheurde ligamenten
 • Spierblessures
 • Artrose van de Knie
 • Artrose van de Heup
 • Pijn in het sacro-iliacale gewricht (SI-gewricht)
 • Lage rugpijn veroorzaakt door beschadigde en pijnlijke tussenwervelschijven
 • Facetgewrichtspijn

Deze injecties kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van deze aandoeningen, zoals pijn en zwelling, en kunnen het genezingsproces ondersteunen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat PRP niet voor iedereen werkt. De geschiktheid voor de behandeling moet zorgvuldig worden geëvalueerd door een medische professional.

Hoewel PRP-injecties veelbelovend lijken, kan de effectiviteit variëren en is verder onderzoek nodig om de volledige reikwijdte van hun effectiviteit te bepalen.

Uitdagingen en overwegingen bij PRP-therapie

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat PRP-therapie effectief kan zijn voor artrose. Sommige onderzoekers hebben echter kritiek geuit op beperkingen en zwakheden in de manier waarop sommige onderzoeken zijn uitgevoerd. Hierdoor ontstaat er discussie en onzekerheid over de effectiviteit van PRP-therapie. [3]Costa LAV, Lenza M, Irrgang JJ, Fu FH, Ferretti M. How Does Platelet-Rich Plasma Compare Clinically to Other Therapies in the Treatment of Knee Osteoarthritis? A Systematic Review and Meta-analysis. … Continue reading

Ondanks deze debatten en kritiekpunten, wordt PRP-therapie steeds vaker toegepast in de orthopedische geneeskunde, vooral voor de behandeling van artrose. Door de voortdurende ontwikkeling van regeneratieve geneeskunde, verschuift de focus van de medische gemeenschap meer en meer naar deze soorten behandelingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de ideale behandeling zal variëren op basis van de unieke behoeften en omstandigheden van elke patiënt. De zijn verschillende uitdagingen verbonden aan PRP-therapie zijn:

PRP-therapie voor artrose knie en heup

Onderzoeksbeperkingen: Hoewel er bewijs is dat PRP-therapie effectief kan zijn bij bepaalde aandoeningen, is er nog steeds behoefte aan meer uitgebreid onderzoek om de veiligheid en werkzaamheid ervan te bevestigen. Er zijn nog enkele onduidelijkheden en inconsistenties in de resultaten van studies.

Variabiliteit van PRP-preparaten: Er bestaat geen gestandaardiseerde methode voor het bereiden van PRP, wat kan leiden tot variabiliteit in de samenstelling en concentratie van de bloedplaatjes en groeifactoren in de verschillende PRP-preparaten. Dit kan invloed hebben op de behandelresultaten en maakt het moeilijker om vergelijkende analyses uit te voeren.

PRP-therapie kan kostbaar zijn, vooral omdat het meerdere sessies kan vereisen. Dit kan de toegankelijkheid beperken, aangezien het mogelijk niet voor iedereen betaalbaar is. Bovendien kunnen niet alle medische faciliteiten PRP-therapie aanbieden, waardoor het voor sommige patiënten moeilijk kan zijn om toegang te krijgen tot deze behandeling.

Regelgeving: Er bestaat nog geen uniforme regelgeving met betrekking tot PRP-therapie, wat kan leiden tot variabiliteit in de praktijknormen en de mate van toezicht. Dit kan de kwaliteit en consistentie van de behandeling beïnvloeden.

Het proces van PRP-therapie

Het proces van PRP-therapie kan op twee verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de methode die wordt gebruikt om het PRP te produceren. De eerste methode omvat de productie van PRP in een laboratorium, terwijl de tweede methode gebruik maakt van een automatisch systeem dat bestaat uit een draagbare bloedcentrifuge en een PRP-kit.

Een PRP-injectie is een relatief eenvoudige procedure die meestal in een klinische omgeving wordt uitgevoerd. Hier is wat je kunt verwachten:

 • Bloedafname: De procedure begint met het afnemen van een kleine hoeveelheid bloed, vergelijkbaar met een standaard bloedtest.
 • Verwerking van het bloed: Het afgenomen bloed wordt vervolgens in een centrifuge geplaatst, die het bloed scheidt in verschillende componenten. Het deel van het bloed dat rijk is aan bloedplaatjes (PRP) wordt apart gehouden.
 • Voorbereiding van de injectieplaats: De arts zal de plaats waar de injectie zal worden gegeven schoonmaken en mogelijk een lokaal verdovingsmiddel aanbrengen om het comfort te verhogen.
 • Injectie: De PRP wordt vervolgens geïnjecteerd in het getroffen gebied. De arts kan gebruik maken van beeldvormende technieken zoals een echografie om de injectie te begeleiden.
 • Nazorg: Na de injectie kan de arts de injectieplaats verbinden. Je krijgt instructies voor de nazorg en eventueel een vervolgafspraak.

De hele procedure duurt meestal ongeveer een uur, hoewel dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Patiënten kunnen in de meeste gevallen direct na de procedure naar huis gaan. Hoewel sommige patiënten direct verlichting kunnen ervaren, kan het enkele weken tot maanden duren voordat het volledige effect van de behandeling zichtbaar is. Dit komt doordat het lichaam tijd nodig heeft om het genezingsproces te voltooien.

PRP-productie in het laboratorium

In een laboratorium kan men het proces van PRP-productie verfijnen op basis van de unieke eigenschappen van elk bloedmonster. Dit zorgt voor een zuiverder plasma met hogere concentraties bloedplaatjes. Bovendien biedt het laboratorium de flexibiliteit om verschillende soorten PRP te maken en de concentraties aan te passen aan de specifieke behoeften van elke patiënt. Een belangrijk voordeel van laboratoriumproductie is dat men ongewenste cellen, zoals witte en rode bloedcellen die een remmend effect kunnen hebben op de stamcellen en overmatige ontstekingen kunnen veroorzaken, kan verwijderen. Dit leidt tot een zuiverder, geconcentreerder en beter aangepast PRP-product.

PRP-productie met behulp van een automatisch systeem

.Dit systeem bestaat uit een draagbare bloedcentrifuge en een PRP-kit. Hierin wordt het afgenomen bloed van de patiënt heel snel rondgedraaid. Door de verschillende dichtheidsgradiënten van de bloedbestanddelen ontstaan er verschillende lagen in de PRP-kit.

Doordat de PRP-kit een ingebouwd slangetje heeft kan de arts de laag waarin de bloedplaatjes bevinden gemakkelijk afnemen. Het resterende bloed, dat voornamelijk bestaat uit rode en witte bloedcellen, wordt weggegooid.

Een PRP-kit op voor automatische PRP-systemen.

PRP-kits zijn standaard en houden geen rekening met de individuele variabelen van elke patiënt, zoals hydratatieniveaus. Daardoor kunnen de concentraties van bloedplaatjes fluctueren. Bovendien zijn deze kits niet erg goed in het verwijderen van de ongewenste cellen uit het eindmengsel, wat kan resulteren in overmatige ontstekingen en een verminderde effectiviteit van de behandeling. In een laboratoriumomgeving kunnen deze problemen echter worden vermeden.

Een uitgebreide evaluatie van PRP-injecties: voor- en nadelen

In dit hoofdstuk duiken we dieper in de wereld van PRP-injecties. We zullen een grondige evaluatie uitvoeren, waarbij we de voordelen en nadelen van deze behandeling onder de loep nemen. Ons doel is om u een duidelijk beeld te geven van wat PRP-injecties inhouden, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over uw gezondheidszorg. Laten we deze intrigerende behandeling nader onderzoeken.

Positieve aspecten: de potentiële voordelen van PRP-injecties

PRP-injecties hebben verschillende voordelen die ze een aantrekkelijke optie maken voor mensen die lijden aan verschillende orthopedische aandoeningen en blessures. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Natuurlijk en veilig: Omdat PRP-injecties gebruik maken van het eigen bloed van de patiënt, is er een zeer laag risico op allergische reacties of infecties. Bovendien zijn er geen synthetische stoffen betrokken bij de behandeling, wat het een natuurlijke en veilige optie maakt.
 • Bevordert genezing: PRP-injecties leveren een hoge concentratie van groeifactoren direct aan de beschadigde weefsels, wat helpt om het genezingsproces te versnellen en te versterken.
 • Vermindert pijn: Veel patiënten melden een significante vermindering van pijn na een PRP-behandeling. Dit kan helpen om de afhankelijkheid van pijnmedicatie te verminderen.
 • Verbeterde mobiliteit: Door het genezingsproces te versnellen en pijn te verminderen, kunnen PRP-injecties helpen om de mobiliteit en functie van het getroffen gebied te verbeteren.
 • Veelzijdig: PRP-injecties kunnen worden gebruikt om een breed scala aan orthopedische aandoeningen te behandelen, waaronder artrose, peesontstekingen, sportblessures en meer.

Mogelijke hindernissen: de nadelen van PRP-injecties

Hoewel PRP-injecties veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen die in overweging moeten worden genomen:

 • Variabiliteit in effectiviteit: De effectiviteit van PRP-injecties kan variëren tussen individuen. Sommige mensen kunnen aanzienlijke verbeteringen ervaren, terwijl anderen weinig tot geen verlichting kunnen vinden. Dit kan te maken hebben met individuele verschillen in de concentratie van groeifactoren in het bloed en de algemene gezondheid van de patiënt.
 • Kosten: PRP-injecties kunnen duur zijn en worden niet altijd gedekt door de ziektekostenverzekering. Dit kan het voor sommige patiënten moeilijk maken om toegang te krijgen tot deze behandeling.
 • Tijdelijke pijnverhoging: Sommige patiënten kunnen een tijdelijke toename van pijn ervaren direct na de injectie. Dit is meestal van korte duur en verdwijnt na een paar dagen.
 • Onzekerheid over de lange termijn effecten: Hoewel PRP-injecties over het algemeen als veilig worden beschouwd, is er nog steeds onderzoek gaande naar de lange termijn effecten van deze behandeling.
 • Meerdere behandelingen nodig: In sommige gevallen kan het nodig zijn om meerdere PRP-injecties te ondergaan om het gewenste resultaat te bereiken, wat kan leiden tot extra kosten en ongemak.

Veiligheidsprofiel: risico’s geassocieerd met PRP-injecties

Hoewel PRP-injecties over het algemeen als veilig worden beschouwd, zijn er enkele risico’s verbonden aan de procedure:

 • Infectie: Zoals bij elke injectie, is er een klein risico op infectie op de injectieplaats. Het is belangrijk om de instructies voor nazorg op te volgen om dit risico te minimaliseren.
 • Bloeding of blauwe plekken: Er kan bloeding of blauwe plekken optreden op de plaats van de injectie. Dit is meestal mild en verdwijnt na een paar dagen.
 • Pijn op de injectieplaats: Sommige mensen ervaren pijn of ongemak op de plaats van de injectie. Dit is meestal tijdelijk en kan worden beheerd met over-the-counter pijnstillers.
 • Allergische reactie: Hoewel zeldzaam, is het mogelijk om een allergische reactie te hebben op de antiseptische oplossing die wordt gebruikt voor de injectie.
 • Geen verbetering of verslechtering van symptomen: In sommige gevallen kunnen mensen geen verbetering ervaren na een PRP-injectie. In zeldzame gevallen kunnen sommige mensen merken dat hun symptomen verslechteren na de behandeling.

Het is belangrijk om met jouw arts te praten over de mogelijke risico’s en voordelen van PRP-injecties voordat je besluit om deze behandeling te ondergaan.

Economische afwegingen: de kosten van PRP-therapie

De kosten van PRP-injecties kunnen flink variëren, afhankelijk van verschillende factoren:

 • Verwerkingsmethode: Er zijn twee hoofdmethoden om PRP te verwerken: via een geautomatiseerde centrifuge en handmatig in een laboratorium. De methode die gekozen wordt, kan invloed hebben op de kosten. Een geautomatiseerde centrifuge kan sneller en goedkoper zijn, maar sommige klinieken kiezen voor handmatige verwerking in een laboratorium omdat ze geloven dat dit een hogere kwaliteit PRP kan opleveren. Deze methode kan echter meer tijd en expertise vereisen, wat de kosten kan verhogen.
 • Locatie: De kosten van PRP-injecties kunnen verschillen afhankelijk van waar je woont. In gebieden waar de kosten van levensonderhoud hoger zijn, kunnen de kosten van medische procedures, inclusief PRP-injecties, ook hoger zijn.
 • Aanbieder: De kosten kunnen ook variëren afhankelijk van wie de injectie geeft. Gespecialiseerde orthopedische klinieken kunnen bijvoorbeeld hogere tarieven in rekening brengen dan algemene klinieken.
 • Aantal injecties: De totale kosten kunnen ook afhangen van het aantal injecties dat je nodig hebt. Sommige mensen hebben baat bij een enkele injectie, terwijl anderen mogelijk meerdere injecties nodig hebben voor het beste resultaat.
 • Verzekeringsdekking: Of jouw zorgverzekering de kosten van PRP-injecties dekt, kan ook een grote invloed hebben op jouw out-of-pocket kosten. Sommige verzekeraars kunnen deze behandeling dekken, terwijl anderen dat niet doen. Het is belangrijk om dit te controleren met jouw verzekeringsmaatschappij.

Over het algemeen kunnen de kosten van PRP-injecties variëren, maar ze zijn meestal niet extreem hoog. Het is belangrijk om een duidelijk begrip te krijgen van de verwachte kosten voordat je doorgaat met de behandeling.

Evaluatie van doeltreffendheid: hoe effectief zijn PRP-injecties?

PRP-injecties zijn een veelbelovende behandeling voor verschillende soorten orthopedische aandoeningen, maar het onderzoek naar hun effectiviteit is nog steeds gaande. Sommige studies hebben positieve resultaten aangetoond, terwijl andere minder overtuigend zijn. Het is belangrijk om met je arts te praten over wat je kunt verwachten en of PRP-injecties een goede optie voor je kunnen zijn.

Verschillende varianten van PRP: overzicht en vergelijking

Er zijn twee voornaamste soorten PRP-injecties die je vaak tegenkomt:

 1. Roodkleurig PRP: Dit type bevat een hoge concentratie aan witte en rode bloedcellen, waardoor het ook wel Leukocytenrijk of LR-PRP wordt genoemd.
 2. Amberkleurig PRP: Dit type bevat een lage concentratie aan witte en rode bloedcellen, waardoor het ook wel Leukocytenarm of LP-PRP wordt genoemd.

Aan de linkerkant zie je de roodkleurige LR-PRP en aan de rechterkant de amberkleurige LP-PRP. Beide varianten bevatten een hoge concentratie aan bloedplaatjes. De rode kleur van de LR-variant komt door de aanwezigheid van rode en witte bloedcellen.

LR PRP en LP PRP

Zijn er klinische verschillen tussen twee PRP varianten?

Onderzoek suggereert verschillen, al is er nog debat gaande. De meeste onderzoekers geloven dat de roodkleurige PRP na injectie een grotere, tijdelijke opvlamming van artrose veroorzaakt door de extra rode en witte bloedcellen. In wezen reageert het lichaam alsof het een ernstige verwonding of infectie heeft gehad, omdat er veel rode en witte bloedcellen op één plaats zijn geïnjecteerd. Het veroorzaken van een (milde) ontstekingsreactie bij een patiënt is niet altijd slecht. Dit is vergelijkbaar met prolotherapie, waarbij een chemische irriterende stof wordt geïnjecteerd om een genezingscyclus te starten. Dat gezegd hebbende, kan een ontstekingsreactie bij patiënten met metabool syndroom (overgewicht, hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol) hetzelfde effect hebben als olie op het vuur gooien, resulterend in ongewenst bindweefsel in plaats van weefselregeneratie.

Het vergelijken van LR-PRP en LP-PRP: Een onderzoeksreview

De roodkleurige variant lijkt meer schade te veroorzaken aan de synoviale cellen in de knie. [4] Braun HJ, Kim HJ, Chu CR, Dragoo JL. The effect of platelet-rich plasma formulations and blood products on human synoviocytes: implications for intra-articular injury and therapy. PubMed De amberkleurige variant stimuleert daarentegen beter de groei van kraakbeencellen dan de rode variant. [5] Cavallo C, Filardo G, Mariani E, Kon E1 Marcacci M, Pereira Ruiz MT, Facchini A, Grigolo B. Comparison of platelet-rich plasma formulations for cartilage healing: an in vitro study. PubMed Daarbij heeft de amberkleurige variant ook een groter positief effect bij de behandeling van knieartrose. [6] Riboh JC, Saltzman BM, Yanke AB, Fortier L, Cole BJ. Effect of Leukocyte Concentration on the Efficacy of Platelet-Rich Plasma in the Treatment of Knee Osteoarthritis. PubMed Bovendien blijkt uit onderzoek dat het weglaten van de witte bloedcellen in de PRP geen negatief effect heeft op het vermogen om weefsel te genezen. [7] Giusti I, Di Francesco M, D’Ascenzo S, et al. Leukocyte depletion does not affect the in vitro healing ability of platelet rich plasma PubMed  

Echter, in een laboratoriumstudie naar kraakbeenherstel presteerde de rode variant beter. [8]Yaşar Şirin D1, Yılmaz İ, İsyar M, Öznam K, Mahiroğulları M. Does leukocyte-poor or leukocyte-rich platelet-rich plasma applied with biopolymers have superiority to conventional platelet-rich … Continue reading In een ander onderzoek hielp zowel de amberkleurige als de roodkleurige variant bij de celgroei van de voorste kruisband in de knie. [9] Krismer AM, Cabra RS, May RD, Frauchiger DA, Kohl S, Ahmad SS, Gantenbein B. Biologic response of human anterior cruciate ligamentocytes on collagen-patches to platelet-rich plasma formulations … Continue reading Onderzoekers observeerden ook dat de roodkleurige variant beter helpt bij het doden van een veel voorkomende bacterie in de tussenwervelschijven van de onderrug.

Aan de andere kant, in een onderzoek over kraakbeenherstel in het laboratorium was de rode variant beter. [10]Yaşar Şirin D1, Yılmaz İ, İsyar M, Öznam K, Mahiroğulları M. Does leukocyte-poor or leukocyte-rich platelet-rich plasma applied with biopolymers have superiority to conventional platelet-rich … Continue reading In een ander onderzoek hielp zowel de amberkleurige als de roodkleurige variant bij de celgroei van de voorste kruisband in de knie. [11] Krismer AM, Cabra RS, May RD, Frauchiger DA, Kohl S, Ahmad SS, Gantenbein B. Biologic response of human anterior cruciate ligamentocytes on collagen-patches to platelet-rich plasma formulations … Continue reading Ook observeerden onderzoekers dat de roodkleurige variant beter helpt bij het doden van een veel voorkomende bacterie in de tussenwervelschijven van de onderrug.

Bloedplaatjesconcentraties in PRP: Variaties en betekenis

De concentratie van bloedplaatjes in PRP is een belangrijke factor. We kunnen PRP indelen in 3 verschillende klassen:

 • PRP met lage concentratie, dat 1 tot 3 keer de normale concentratie van bloedplaatjes bevat dan het afgenomen bloed.
 • PRP met gemiddelde concentratie, dat 3 tot 7 keer de normale concentratie van bloedplaatjes bevat dan het afgenomen bloed.
 • PRP met hoge concentratie, dat 7 tot 20 keer de normale concentratie van bloedplaatjes bevat dan het afgenomen bloed.

Onderzoekers hebben grote verschillen gevonden in hoe goed PRP celgroei kan stimuleren, afhankelijk van de concentratie van de bloedplaatjes. [12] Berger DR, Centeno CJ, Steinmetz NJ. Platelet lysates from aged donors promote human tenocyte proliferation and migration in a concentration-dependent manner. PubMed Bij jonge peescellen was de concentratie niet erg belangrijk. Echter, bij oudere cellen was de concentratie van PRP een belangrijke factor om de cellen te laten groeien en te genezen bij schade. Daarom kiezen artsen bij oudere patiënten vaker voor een hogere PRP-concentratie.

Hoe lang duurt het voor een PRP injectie werkt?

Dit hangt grotendeels af van wat er precies wordt behandeld. Bij knieartrose kan een PRP-behandeling de perfecte keuze zijn voor de behandeling van milde artrose. Na de behandeling ervaren patiënten vaak een opvlamming van artrose die enkele dagen tot een week kan duren. Maar binnen een paar weken voelen mensen zich vaak al veel beter. Een tijdelijke opleving van artrose komt zowel bij de rode als de amberkleurige variant voor. [13] Riboh JC, Saltzman BM, Yanke AB, Fortier L, Cole BJ. Effect of Leukocyte Concentration on the Efficacy of Platelet-Rich Plasma in the Treatment of Knee Osteoarthritis. PubMed  

Hoewel het positieve effect bij de behandeling van een gewricht snel optreedt, duurt het twee tot vier maanden bij de behandeling van pezen en gewrichtsbanden. Bijvoorbeeld, in een onderzoek naar de behandeling van tenniselleboog met PRP ervoeren patiënten significant meer verbetering na 6 maanden dan na 3 maanden. [14]Mishra AK, Skrepnik NV, Edwards SG, Jones GL, Sampson S, Vermillion DA, Ramsey ML, Karli DC, Rettig AC. Efficacy of platelet-rich plasma for chronic tennis elbow: a double-blind, prospective, … Continue reading

De duurzaamheid van PRP-behandelingseffecten

Als de focus van de behandeling op artrose ligt, is het onwaarschijnlijk dat PRP een blijvend effect heeft. Een injectie kan bij milde artrose 1 tot 2 jaar verlichting bieden. Bij ernstigere artrose is dit slechts een paar maanden. Echter, bij de behandeling van pezen en gewrichtsbanden kan er een blijvend positief effect optreden, aangezien de groeifactoren in de bloedplaatjes de scheur kunnen helen.

Het verschil tussen PRP, APS en BMAC-injecties

APS-injecties zijn ontworpen om ontsteking en pijn te verminderen, terwijl ze het genezingsproces van gewrichten stimuleren. Van oorsprong toegepast bij knieartrose, is deze behandeling nu in Nederland uitgebreid naar andere gewrichten dankzij zijn effectiviteit. Uniek aan APS is dat het start met het creëren van PRP, waarna een extra filtratieproces wordt toegepast om de behandeling verder te specialiseren. Dit proces onderscheidt APS van PRP door een gerichtere aanpak in het stimuleren van het herstelproces, en biedt patiënten geavanceerde opties voor de behandeling van gewrichtsklachten. Meer informatie over APS injectie therapie

PRP versus Stamceltherapie: Een vergelijking van behandelingseffectiviteit

BMAC-injecties gebruiken beenmerg-afgeleide mesenchymale stamcellen, die onderscheidend zijn van PRP-behandelingen. Waar PRP het genezingsproces stimuleert – vergelijkbaar met een ‘espresso shot’ voor reparatiecellen – bieden stamcellen uit BMAC de unieke capaciteit om zich te ontwikkelen tot bot- of kraakbeencellen, afhankelijk van de behoefte. Dit maakt BMAC bijzonder effectief voor de behandeling van ernstigere artrose, waarbij de regeneratieve mogelijkheden van PRP tekort kunnen schieten.

Referenties[+]