Regelmatig knoflook eten zou u kunnen beschermen tegen heupartrose

Een door onderzoekers van het Londonse King’s College en de Universiteit van East Anglia uitgevoerde onderzoek heeft aan het licht gebracht dat vrouwen die een dieet volgen die veel groenten uit de familie allium bevatten zoals knoflook, ui en prei minder vaak heupartrose krijgen.

Deze bevindingen laten weer zien dat het aanpassen van uw dieet forse gezondheidsvoordelen kan opleveren. Vice versa, betekent dit dat het verslechteren van uw voedingspatroon de kans op artrose mogelijkerwijs vergroot. Dit soort onderzoeken zijn niet alleen interessant omdat ze inzicht geven in welk type voedingsstoffen gezondheidsbevorderend werk, maar ook omdat er uit deze groenten eventueel medicijnen en supplementen ontwikkeld kunnen worden.

Hoe kwamen ze erachter dat groenten uit de familie allium de kans op (heup)artrose verminderen?

Het onderzoek keek naar 1000 vrouwelijke tweelingen waarvan bij de meeste van hen geen artrose was geconstateerd. Het bleek uit de studie dat zij die regelmatig groenten zoals knoflook en uien aten minder kans ontwikkelden op heupartrose symptomen dan de tweelingen die minder uien, knoflook en prei tot zich namen.

Middels x-ray beelden was men instaat om gedurende de onderzoeksperiode de (mogelijke) ontwikkeling van artrose klachten in de heup, knieën en rug te onderzoeken.

Door de ontdekking dat knoflook en andere allium groenten zo’n positief effect uitoefenden op het afremmen/voorkomen van artrose was de nieuwsgierigheid van de Britse onderzoekers pas echt geprikkeld. Uit een nadere studie naar de bouwstenen van knoflook bleek hierin een stofje te zitten dat ‘diallyl disulphide’ genoemd wordt. Dit stofje blijkt uit een labonderzoek waar menselijk kraakbeen wordt blootgesteld aan kraakbeenbeschadigende enzymen de aanmaak van deze enzymen te limiteren. De enzymen kunnen als gevolg hiervan minder schade aanrichten en artrose klachten worden langer een halt toegeroepen.

Conclusie?

Een gebalanceerd dieet met voldoende gezonde vis, vlees, groenten, vezels en fruit raden we ten allen tijde aan. Er is echter wel nog meer onderzoek nodig om zeker te stellen dat allium groentes in alle gevallen de manifestatie van (heup)artrose tegengaan.

Bron:

Study shows garlic could protect against hip osteoarthritis. King’s College London In: Journal BMC Musculoskeletal Disorders

Over Maarten de Boer 108 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten met onze nieuwsbrief. Klik hier om u aan te melden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*