Regeneratieve orthopedie, wij hebben de boot gemist

Maar slimme orthopeden 'boren' gaatjes

Regeneratieve Orthopedie, slimme orthopeden 'boren' gaatjes

Met regeneratieve geneeskunde kan men kapot kraakbeen herstellen of zelfs verdwenen kraakbeen terug laten groeien. Dit is geen Science Fiction en je hebt er ook geen hightech laboratorium voor nodig. Verschillende technieken met onbewerkte lichaamseigen cellen worden al vele jaren toegepast bij pijnlijke gewrichten. Maar in Nederland niet.

In Nederland hebben we de wet ‘regeling celtransplantatie’. De wet bepaalt dat een orthopeed een vergunning nodig heeft om het bloed van de patiënt te gebruiken bij de behandeling van gewrichtsklachten. Het probleem is dat de vergunningen niet worden afgeven onder de mom van veiligheid en werkzaamheid.

Orthopeden weten al heel lang welk effect het bloed heeft in het gewricht. Ze boren met opzet kleine gaatjes door het bot heen zodat er bloed uit het beenmerg in het gewricht sijpelt. Slimme orthopeden omzeilen hiermee de wet.

Het is belachelijk voor woorden dat een orthopeed met opzet gaatjes moet boren om de helende cellen in het gewricht te krijgen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weet het namelijk beter dan de specialisten van over de hele wereld. En ben je het er niet mee eens dan krijg je gelijk een boete van 33.500 euro. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) pocht op hun website: “Onze gezondheidszorg behoort tot de beste van Europa.” Wat een arrogantie.

Regeneratieve orthopedie, niet in 2025 graag

Hoeveel onderzoeksresultaten moet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontvangen om een simpele behandeling met onbewerkte lichaamseigen cellen toe te laten? Misschien moeten we ons eens gaan afvragen hoe ‘werkzaam’ de miljoenen euro’s subsidie zijn aan onderzoeken voor de Big Pharma. Is het wel ten gunste van de welzijn van de patiënt? Of is het een manier zo veel en en zo lang mogelijk geld te verdienen ten kosten van de patiënt? Buitenlands onderzoek heeft namelijk al lang de veiligheid en werkzaamheid aangetoond van celtherapie bij pijnlijke gewrichten.

Uit klinische onderzoek (video) blijkt dat een injectie met beenmergconcentraat (BMAC) in het gewricht veilig en werkzaam is. In de VS zijn er meer dan 600 klinieken die deze behandeling uitvoeren, in Nederland past het niet in het verdienmodel.

Bone Marrow Aspirate Concentrate (BMAC)

BMAC is een beenmergconcentraat. Waaruit plasma en rode bloedcellen vrijwel volledig zijn verwijderd. De resterende cellen in dit concentraat zijn volwassen stamcellen en de bijbehorende groeifactoren. Het injecteren van beenmergconcentraat staat ook bekend als stamcel injecties. Het wordt in de VS door meer dan 600 klinieken uitgevoerd. Meer dan 100.000 patiënten zijn er al mee behandelt.

De regeneratieve behandeling is vrij eenvoudig. Met een naald wordt beenmerg uit de bekkenkom van de patiënt ontrokken. Vervolgens plaatst de arts het product in een centrifuge om een geconcentreerde substantie te krijgen van de benodigde cellen. Binnen 30 minuten worden de cellen met een naald in het pijnlijke gewricht gebracht.

Wat denken jullie ervan? Is het ‘echt’ ten gunste van de patiënt of is het een manier van geld te verdelen? Moet men soms nog eerst af van een grote voorraad  medicijnen met schadelijke bijwerkingen? Waarom mag de arts niet samen met de patiënt de behandeling bepalen? Laat het ons weten en plaats een reactie. Steun ArtroseBlog door dit artikel te delen, volg ons ook op Google + Artrose & Reuma.


Medische bronnen:

A Prospective, Single-Blind, Placebo-Controlled Trial of Bone Marrow Aspirate Concentrate for Knee Osteoarthritis

Regeneratieve orthopedie, wij hebben de boot gemist
4.9 (98.67%) 15 votes

Over Maarten de Boer 117 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

40 Comments

 1. Ik hoop dat Nederland, lees regering, zijn arrogantie in deze opzij gaat zetten en ik hier over aantal jaar baat bij kan hebben!
  Beginnende artrose en voor 2 weken ook een slijmbeursontsteking in de heup, met een staand beroep geen pretje!
  Vraag is wel; wordt deze behandeling wel vergoed in het buitenland? Zo ja? Is de som snel gemaakt…
  Overigens ben ik erg blij met deze blog! Keep up the good work.

 2. Zou fijn zijn als het nieuwe kabinet dir gaat oppakken. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik denk: hoe lang zijn mijn enkelgewrichten nog “stabiel” zodat ik nog zelfstandig van A naar B kan. Brases, tapen, orthopedisch schoeisel het helpt maar allemaal tijdelijk…..

 3. Ik heb dit aangekaard bij de reumatoloog en de orthopeed, beiden zeggen hiermee niet bekend te zijn en dat dit niet mogelijk is. Als alternatief kreeg ik het voorstel vanhet doorsnijden van mijn biceppees en uiteindelijk het vervangen van mijn schoudergewricht. De huisarts heeft me ook aangegeven dat er niets aan artrose gedaan kan worden, terwijl bewezen is dat dit wel kan. Wie beschermt nu wie? Ik ga op zoek in het buitenland!

  • Schouder is een ander verhaal. Daar bestaat zover ik weet nog geen oplossing voor. Wellicht muv donortransplantatie wat heel duur is en enkel door topsporters wordt gebruikt. Knieën, heupen en enkels zijn relatief goed te regenereren. En overigens ik ben nog geen Nederlandse orthopeed tegen gekomen die niet liegt. Daarnaast zijn we in Nederland nergens op gebied van orthopedie. We zijn een zielig landje met zeer onkundige en drs-arsten die enkel je verzekeringskaart wil swipen. Ik ben in Kuala Lumpur geopereerd en in Londen en het is daar een stuk professioneler.

 4. Ik vind het belachelijk dat ze in Nederland zo stiekem doen.
  Waarom steeds met de collectebus langs deuren als ze het verkwanselen. Waarom doen artsen net of ze het niet weten? Ja de farmaceutische fabrieken varen er wel bij, net als met de Kanker die men in de jaren 1900 al kon genezen. En het kabinet daar weten ze niets van. Kijk die minister die laat weten dat homeopathie niets doet, dus wel. Mijn rug is ook aan het degenereren en met de jaren ben ik tot mijn nek toe stijf. Daarom vind ik dat wij mensen dit niet verdienen, er moet gewoon hulp komen voor al deze mensen.

  • In de VS zijn er meer dan 600 commerciële klinieken. Vraag het eens aan dr. Stone, een pionier in de orthopedie, waar u het best terecht kan. In Europa is het alleen mogelijk in het kader van geregistreerd onderzoek.

  • Door dr. Saw in het Kuala Lumpur Sport Medicine Center (Singapore) ben ik vorig jaar juni geopereerd (Reconstructie). Waarbij hij ook direct kraakbeenslijtage op de troclea achter de knieschijf heeft behandeld met boren en stamcellen. Na 5m had ik een volledige laag nieuw kraakbeen. Het moest wel nog uitharden.

   Je moet je MRI sturen om te bepalen of er echt kraakbeenschade is. Dan kan je binnen enkele weken geopereerd worden. Dr. Saw heeft ook klinische onderzoeken gepubliceerd.

   • Bedankt voor je aanvulling Jim, zeer interessant. Azië (Singapore, Zuid-korea) ligt net als de VS ver voorop. Erg jammer dat dit niet voor iedereen toegankelijk is. Gelukkig hebben we wel de Brexit en daardoor hopelijk snel commerciële klinieken in Engeland. Is een stuk minder ver weg.

    Heb je ook MRI scans van na de operatie? Eventueel kunnen we een verslag van de behandeling publiceren. Ook leuk voor dr. Saw.

    • In londen wordt de procedure niet uitgevoerd, de nsa vond het te duur. Ik ben het daar helemaal niet mee eens gezien kraakbeen regeneratie ongeveer 15.000 euro kost per knie, wat relatief goedkoop is vergeleken met de kosten van een kunstknie.

     Ja ik heb diverse MRI scans na de operatie. Ik heb er een op 5 maanden gepost op kneeguru.co.uk onder “dr. Saw”. Ik vlieg in mei weer heen voor injecties en MRI scan, dan kan ik de laatste geven. Kijk anders op http://www.klsmc.com voor dr. Saw zijn publicaties alhoewel ik betwijfel of dit iedereen kan begrijpen.

     Dr. Saw doet clinical trials met Stanford en Andrews in de USA. Dit is de man waar je naar toe moet. Alleen is het probleem dat mensen het gewoon niet doen. Ze hebben last van alles maar willen niet naar het buitenland vliegen om het op te lossen.

     • Oh en over een artikel. Ik had slechts 5 boorgaten (2cm2). Er zijn daar patiënten die 50% van hun knie laten boren. Ik denk dat dit een betere casus is om over te schrijven. Ik ken persoonlijk een mvr uit Engeland, en heren uit China en Australië die “veel” hebben laten regenereren bij hem. Geen Nederlanders.

      De grap is ook dat je niks te verliezen hebt behalve wat geld. Dat is bij veel ingrepen wel anders.

      Check anders zijn Youtube video.

      En maarten, zou je nog even mijn achternaam willen verwijderen van 1 van mijn andere posts. Ik wist niet dat die er ook bij kwam te staan. Thx. Voor vragen uiteraard beschikbaar.

     • Geachte heer Jim,
      U kunt het zo mooi vertellen, dat mensen last van alles hebben maar niet naar het buitenland willen vliegen. Niet iedereen kan dat, ik ook niet. Ik ben 55 jaar en heb polyartrose aan mijn onderrug, nek, linker schouder, vingers, duimen, polsen, SI gewrichten en beide heupen zitten in graad drie en vier artrose. Heb operaties gehad aan mijn polsen (platen en schroeven) allebei mijn duimen zijn vastgezet en er zullen er nog velen van komen. Ik ben sinds 2 jaar afgekeurd, werkte fulltime bij Justitie (in de gevangenis ) maar ik kan u zeggen dat mijn uitkering mij niet iedere keer op en neer naar Singapore, Maleisië of enig ver land kan brengen. Ik heb ook geen geldboom, als u eens weet hoe graag ik van de pijn ook af wil komen. Maar dit kan ik en met mij nog vele mensen niet betalen. Jammer dat u zo kortzichtig bent of heeft u wel een geldboete, dan zou ik graag een stekkie willen overnemen. Met vriendelijke en pijnlijke groet. Kaatje

  • Ik op 24 mei naar universitaire ziekenhuis in Leuven (België), zodra ik meer informatie heb laat ik weten. Is voor mijn schouders en is voor schouders infiltratie, dus bloedplasma inspuiten. Maar eerst consultatie

  • Ik op 24 mei naar universitaire ziekenhuis in Leuven (België), zodra ik meer informatie heb laat ik weten. Is voor mijn schouders en is voor schouders infiltratie, dus bloedplasma inspuiten. Maar eerst consultatie; benieuwd wat de dokter gaat zeggen. Volgens mijn familie dokter is een goed behandeling voor tenniselleboog. Aan de schouders wist ze niet

 5. Ik heb hier eerder over gelezen ook op de site van de Mayo Clinic. In Oostenrijk en Duitsland zijn wel klinieken waar ze de stamceltherapie toepassen, ik heb er een aantal benaderd maar kreeg te horen dat ze dat alleen bij knie artrose doen. Ik heb heup artrose (en inmiddels een prothese) en daarmee konden ze mij niet helpen. Dat de farma mafia alles op alles zet om te voorkomen dat mensen echt beter worden is evident. De bazen van Roche en Novartis “verdienden” vorig jaar elk rond 14 miljoen euro, bonussen niet meegerekend. Hun belang is het om mensen zo lang mogelijk patiënt te laten zijn, helaas werken veel huisartsen (ze studeren immers Medicijnen, niet Geneeskunde) daaraan mee en ook de politiek heeft ladingen boter op het hoofd. Zelf blijven zoeken en volhouden en laat je niets wijsmaken. Veel rondkijken in het buitenland daar zijn de ideeën en mogelijkheden vaak heel anders! Beterschap iedereen!

 6. Geweldig dit. Mayo doet net of ze innovatief zijn met het injecteren van een paar cellen. UMC Utrecht doet net of hun stamcelbehandeling effectief was terwijl deze niet werkt. Terwijl dr. Saw in Azië al 5 jaar lang 95% collageen type 2 kraakbeen regenereert bij patiënten. En wat zegt de Nederlandse arts dan “dat werkt niet” zonder enige kennis van de procedure. hahah stumpers.

  • The Mayo Clinics, een non profit organisatie, verricht klinische onderzoek naar de techniek BMAC (stamcellen uit beenmerg). Dat alleen al is innovatief ;). In Europa kost het ons honderden miljoenen euro’s, maar geen vooruitgang.

   • Hoe kan dat dan? Geen vooruitgang? Wat doen ze dan niet goed?
    Die weerspannige en weigerachtige houding trof ik ook aan voor de PRP injecties in het ZW van het land. Regio Rotterdam wil er niet aan. Ze prefereren een prothese. Dat het minimaal 6 maanden duurt om daarvan te genezen, ALS dat al gebeurt (teveel verhalen over knie operaties die pijn blijven doen naderhand – ook na jaren! – gehoord en gezien in de familie zelfs). Waarom denken deze reguliere artsen niet verder vooruit? Bang voor hun inkomen? Ik weet dat er mensen zijn die bereid zijn om anderen te laten lijden voor eigen genot, maar in de zorg vind ik dat op zijn zachtst gezegd zorgelijk!

 7. Ik heb reuma in mijn handen en polsen, omdat ik niet voor regulieren medicatie heb gekozen is het kraakbeen in mijn polsen aangetast/weg voor een deel. Ik kan mijn linker pols nog gedeeltelijk en mijn rechterpols helemaal niet meer buigen. Ook is het zeer pijnlijk en kan ik weinig tot niets met mijn handen. Is hier een oplossing voor? Werk de methode ook in dit gebied van mijn lichaam?

  • Ik heb goede berichten gehoord over Aloe Vera (innemen en smeren) van een vriendin van mij die al jaren lijdt aan gewrichtspsoriasis. Sinds een paar maanden gebruikt ze Aloe Vera producten en heeft er echt baat bij. Schijnt ook voor reuma en artrose problemen te kunnen helpen. Ik weet niet welk merk maar als je gaat surfen vind je allerlei bevestigende berichten en bedrijven die het aanbieden.

  • Ik denk eerder dat het aan uw artrose ligt. Hoe ver was dat al? Om nu maar gelijk ‘niet reguliere middelen’ de schuld te geven zou ik niet kunnen zeggen en u misschien ook niet. Maar een reguliere arts zou dat wel zeggen. Laat u niet zo makkelijk beïnvloeden door reguliere artsen. Er komen met enige regelmaat griezelverhalen over alternatieve geneeskunde op TV (Radar), maar als we de lijst negatieve uitkomsten van reguliere behandelingen eens nader zouden bekijken dan schrik je je een hoedje.

  • Ja echt waar…
   Kraakbeen regenereren met;
   Een !!echte!! *gelatine*!!pudding met citroen
   Sochtends gegeten .
   Of:
   iedere ochtend
   Superstevige kippensoep van 1 of 2 *hele* karkassen ( met afgekookt kraakbeen!!!) samen met een glas vit c.

   Gedurende 90 dagen.

   Nog een tip:

   En drink bv. savonds golden milk;
   Haal ingred. bij Toko:
   Recept
   Gelijke delen turmeric en gember met de helft kaneel , een snuf zwarte peper , beetje chilipoeder en redelijk wat bio honing
   In virgin kokosolie vermengen tot een pasta.(zomers in koelkast bewaren)
   Een koffielepel of meer in een glas warme melk
   Zooo lekker en zoo goed tegen pijn. Je kunt erop wachten.

   Rebounder oefeningen geven ideale beweging aan synovia (en ook alle lymfe trouwens)en zijn lowimpact. (Rebounder is Minitrampoline)

  • Ik lees het Bericht van Ellie Vrolijk van 21 maart 2017, ook ik ben geintreseerd of er iets mogelijk is PRP stamcel wat dan ook voor polsen en vingers. Ik kan geen antwoord vinden in het blog?

 8. Geachte Maarten,
  Is de stamcelmethode ook geschikt voor een meisje van 21 jaar met ernstige lokale osteoporose op het schaambeen? Op dit moment ondergaat ze periodieke behandelingen in London met pamidronateinfusen. Onbekend nog of dit gaat helpen. Ze heeft al een jarenlange zoektocht en een paar vergeefse buitenlandse operaties achter de rug. Graag je reactie.

  • Bij twijfel over de juiste aanpak bij gewrichtspijn en -klachten raden we het je altijd aan om advies in te winnen bij je huisarts. Hij of zij kan je daarna ook doorverwijzen naar een orthopedisch specialist. ArtroseBlog is bedoeld als informatiebron en vervangt geen medische diagnose.

  • Beste Hinke,
   mijn zoon heeft osteopenie in de wervels en heeft jaren fosamax gehad in de vu.
   Dit is echte rotzooi.op aanraden van een gy.gebruikt hij nu vit.k en in zes maanden tijd zijn de botten vooruit gegaan!
   Dit is wetenschappelijk onderzocht en het werkt!
   Mail mij als je meer informatie wilt hebben.

 9. Fijn om te lezen, ga ik eens verder onderzoeken!wat mijn verzekering doet en wat de mogelijkheden zijn. rechter heup heeft artrose en lage onderug wervels. Zolang ik beweeg (o.a Taiji) nog te doen , maar na een nacht rust vaak erg pijnlijk. Ga de artikelen van Jim goed doorlezen!

 10. In België AZ Monica kan je een behandeling krijgen voor knie artrose. In October heb ik een afspraak. De dokter wil me eerst zien. In oktober omdat wij in Frankrijk wonen en dan in Nederland zijn voor 2 weken.
  Stamceltherapie door buikvet weg te halen en daar de stamcellen uit te halen en in de knie te injecteren
  Ik zal het wel zelf moeten betalen maar heb het er voor over.
  Ze zijn er mee begonnen in maart dit jaar en geven geen zekerheid. Maar ik ben positief
  Heeft iemand hier al over gehoord ??

  • I WOON IN MEXICO EN HIER WORDT STAMCEL THERAPY NOG CLANDESTIEN GEDAAN DAAR HET VERBODEN IS. EEN VRIENDIN HEEFT HET GEDAAN (500 EURO) IPV EEN HEUPPROTHESE EN WAS METEEN VAN DE PIJN AF EN KAN WEER GOED LOPEN. ZIJ IS 83 JAAR. STAMCELLEN UIT HET BUIKVET, DUS NIET UIT HET RUGGEMERG.

 11. Hallo De bos, heb je ook een idee wat de kosten zijn voor de stamcelbehandeling? Ik zou het ook graag willen voor mijn beide knieën..

  • Stamcellen kunnen ook uit je bloed gehaald worden. In ons land experimenteel en dus nog lang niet in gebruik. Mooie verhalen van het Reumafonds van onderzoekers die al behoorlijk ver zijn en binnenkort kunnen beginnen met proeven. Ook proeven op mensen werd juichend geschreven. Ik ben bij het UMC te rade gegaan. Het gaat daar om een medicijn tegen artrose. Ze gaan dit jaar of volgend jaar beginnen met proeven, maar nog niet op mensen. En in het Universiteitsziekenhuis in Twente doen ze onderzoek naar verwijderen van je kraakbeen in de knie, dat tot moes te stampen en terug in de knie te injecteren. Die zouden inmiddels begonnen moeten zijn met testen op dieren, begreep ik. Beide onderzoeken claimen nog tenminste 4-5 jaar nodig te hebben. Ze willen nieuwe methodes introduceren die beter zouden zijn dan de Amerikaanse methode. Maar ik teken voor de Amerikaanse methode: wegzuigen, tot moes stampen in een vijzel (!) en terug spuiten in de knie. Ja, er worden forse gaten geboord, maar als die genezen zijn zou het kraakbeen in alle kiertjes en gaatje zijn gaan zitten en omdat het ‘kapot’ gemaakt is zou het opnieuw aangroeien.
   Vergeet het maar in NL. Hier gebeurt misschien veel op universiteitsgebied, maar dat is het dan ook wel. Je kunt je nergens aanmelden als proefpersoon. Ergo: een kunstknie en geen hulp voor de ruggenwervels. Terwijl het wel al mogelijk is in de V.S. Het is om je janken dus in die land. Als het geld kost kan je, als je afhankelijk bent van de verzekering, genezing op je buik schrijven.

   • Geachte, ik ben het volledig met u eens. De gezondheidszorg in Nederland is vreselijk kwalitatief uitermate teleurstellend om het maar netjes uit te spreken. Alles gaat kapot in Nederland over de ruggen van de Nederlanders,ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik hoop dat dit kabinet net zoveel pijn krijgt als de mensen die nu met hun rug tegen de muur aan staan, en zoveel pijn hebben. Misschien gaan ze nadenken. ….mmmm nee die hebben genoeg geld om gezond te blijven. 😬😝

 12. PS: Het Reumafonds komt met enthousiaste berichten en maakt mensen daar blij mee. Tot die mensen begrijpen dat elke nieuwe ontdekking nog wel 10 jaar kan duren. Waardoor de huidige groep mensen die dit nodig heeft, het gevoeglijk kan vergeten.
  Ik begrijp dit beleid wel, maar deze teleurstellingen dat het nog heel lang duurt voor het op de markt komt en nog langer voor het verzekerd is, zijn groot genoeg om me er ook aan te ergeren.

 13. Geachte L. M. Lembeck, u lijkt me een geschikte persoon die de “geenstijl.nl” website moet gaan lezen. Hier staat de waarheid over de overheid goed beschreven, ik hoop dat er steeds meer mensen de website gaan lezen, dit met het oog op de de vele verkiezingen met valse beloftes. Zou misschien een eyeopener kunnen zijn voor heel veel mensen, want er MOET verandering komen in de gezondheidszorg, en niet alleen maar meer betalen voor steeds minder zorg.

 14. Is het op een of andere manier niet mogelijk krachten van artrose-patiënten te bundelen om de verantwoordelijke minister eens aan z’n verstand te brengen dat zoveel mensen ONNODIG pijn lijden in Nederland.. En dat er al vele jaren in diverse ‘ buitenlanden’ zeer goede resultaten bereikt worden met stamceltherapie. Men kan toch niet volhouden dat alleen al 600 klinieken in de V.S. allemaal achterlijk zijn en dat men in ons land het echt allemaal beter weet??

 15. Dankjewel voor dit artikel over regeneratieve orthopedie. Bijzonder dat het kapotte kraakbeen hersteld kan worden. Werkt dit in alle gevallen? En wat zou een reden zijn dat de vergunning niet wordt afgegeven?

 16. In Nederland werd, voor stamcel therapie, het middel Chondrocelect gebruikt bij kraakbeen behandelingen.
  De reden dat het middel uit de handel is genomen heeft te maken met de samenstelling van het product.
  Chondrocelect bevat bestanddelen van runderen(koeien bloed) waarvan niet voldoende is aangetoond of dit veilig toepasbaar is op mensen.
  Wie weet waar er meer informatie te vinden is over dit medicijn?
  Weet iemand of er een alternatief is voor dit medicijn dat geen bestanddelen van runderen(koeien bloed) bevat?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*