Relatie tussen hoge dosis vitamine D en botbreuken

Oudere vrouwen hebben een hogere risico op vallen en botbreuken bij een jaarlijks hoge dosis vitamine D. Deze opvallende uitkomst komt van een onderzoek dat gepubliceerd is in JAMA, waarin vrouwen van boven de 70 jaar, iedere herfst een hoge dosis vitamine D kregen.

Het onderzoek, uitgevoerd door Kerrie Sanders, werd uitgevoerd met het idee dat een jaarlijkse hoge dosis vitamine de verlaging van het vitamine D-niveau tijdens de winter zou voorkomen. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Het verschilt per persoon hoeveel vitamine D onder invloed van de zon wordt aangemaakt. Factoren die dit beïnvloeden zijn bijvoorbeeld de leeftijd, de hoeveelheid pigment in de huid en de tijdsduur dat de huid is blootgesteld aan de zon. In de winter komt men over het algemeen minder buiten en vangt men minder zonlicht op, tevens is de productie van vitamine D verminderd bij oudere mensen omdat de huid veel dunner is. Het is bekend dat de therapietrouw bij ouderen laag is en daarom werd er gedacht dat het geven van een eenmalige hoge dosis een praktische oplossing zou zijn voor het algemene vitamine D tekort bij ouderen.

Maar nadat in totaal 2256 vrouwen gedurende drie tot vijf jaar een jaarlijkse hoge dosis vitamine D of een placebo (een als geneesmiddel voorgeschreven middel zonder werkzame bestanddelen) kregen, bleek dat de eenmalige toediening juist nadelige effecten had. In de vitamine-D-groep, kwamen 15 procent meer valpartijen en 26 procent meer fracturen voor dan in de placebogroep. Het valrisico (en in mindere mate op het oplopen van botbreuken) was vooral verhoogd in de drie maanden na de toediening van de hoge dosis vitamine D.

De hoge dosering die gebruikt werd in dit onderzoek is volgens de onderzoekers waarschijnlijk de hoogste dosering die tot nu toe in een onderzoek gebruikt is en is mogelijk verantwoordelijk voor de negatieve effecten. De onderzoekers stellen dat hoewel de resultaten van het onderzoek weinig zeggen over de effecten van het toedienen van een hoge totale dosis in meerdere doseringen. Meer onderzoek naar de veiligheid van vitamine D supplementen is nodig.