Rokers riskeren pijnlijkere osteoartritis

Zij die regelmatig roken riskeren een meer pijnlijke en sneller ontwikkelende variant van osteoartritis (artrose), aldus suggereert een onderzoek dat op 6 december 2006 in de Annals of the Rheumatic Diseases is gepubliceerd.

Hoe is het onderzoek uitgevoerd?

Het onderzoek is uitgevoerd onder 159 mannen met knie artrose en die gedurende een periode van dertig maanden werden gemonitord. Voor de aanvang, tijdens (15 maanden) en aan het einde van de onderzoeksperiode zijn de knieën gescand en is er opgeschreven hoeveel pijn er werd gepercipieerd door de deelnemers.

12% van de deelnemers (19 mannen) waren aan het begin van het onderzoek actieve rokers (gemiddeld 20 sigaretten per dag voor 40 jaar lang).

Bevindingen

Alhoewel rokers vaak qua leeftijdsgroep en gewichtsklasse niet vallen onder de risicogroep voor de artrose variant osteoartritis zorgt het rookgedrag ervoor dat ze aannemelijk ongezonder zijn dan niet rokers die even oud en slank zijn.

De rokers uit deze groep hadden twee keer zo veel kans op het verliezen van een significante hoeveelheid kraakbeen vergeleken met niet-rokers.

Het kraakbeen fungeert als een kussen tussen botten en gewrichten om klappen en frictie op te vangen. Zonder kraakbeen zou er direct op het bot en de daaraan verweven en eronder liggende zenuwen forse krachten blootgesteld worden. Deze klappen en frictie resulteren binnen korte tijd in hevige zenuwpijn. Alleen het herstel van kraakbeen of de vervanging van kraakbeen met een kunstmatige oplossing doen deze pijn afnemen.

De onderzoekers suggereren aan het eind van de onderzoeksrapportage dat roken mogelijkerwijs de mate waarin je tegen pijn kan aantast. Uit het onderzoek blijkt dat zij die regelmatig roken veel vaker intense pijn ervaren dan niet rokers. Daarnaast verhoogt het regelmatig roken de opbouw van toxische substanties in je bloed en verstikt het huid, organen en spieren van de aanvoer van zuurstof, wat waarschijnlijk bijdraagt aan het verlies van kraakbeen. Juist het verlies van kraakbeen als gevolg van roken zal de artrose klachten doen toenemen.

Conclusie van de redactie

Uit dit onderzoek wordt duidelijk dat het niet alleen voor het voorkomen van het ontstaan van kanker, het dichtslibben van aders en ademhalingsklachten verstandig is te stoppen met roken, maar dat het ook de kans op zeer pijnlijke en snel verslechterde osteoartritis tegengaat.

 

Bron:

Annals of the Rhuematic Diseases (December 2006, Volume 65, Issue 12)

Over Maarten de Boer 120 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op