Hoewel mensen vaak verwijzen naar een discushernia, een hernia van de tussenwervelschijf, als een verschoven schijf tussen de wervels, verschuift de tussenwervelschijf niet echt van zijn plaats. Integendeel, de term hernia betekent dat het materiaal van het midden van de tussenwervelschijf uitgeperst is uit de normale ruimte. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij mensen tussen de 30 en 40 jaar oud.

Na het lezen van dit artikel, weet u meer over:

  • hoe het probleem zich ontwikkelt
  • hoe artsen de diagnose te stellen
  • Welke behandelingen er beschikbaar zijn


index

Anatomie

Welke delen van de wervelkolom zijn betrokken?

De menselijke wervelkolom wordt gevormd door 24 wervels, genaamd vertebrae. Wervels worden gestapeld op de top van een ander om de wervelkolom te vormen. De wervelkolom geeft het lichaam zijn vorm. Het gedeelte van de wervelkolom in de onderrug is bekend als de lumbale wervelkolom.

Wervels

Lumbale wervelkolom

De lumbale wervelkolom is opgebouwd uit de onderste vijf wervels. Artsen verwijzen vaak naar deze wervels als L1 tot L5. Deze vijf wervels zijn opgesteld om de lage rug een lichte inwaartse bocht te geven. De laagste wervel van de lumbale wervelkolom, L5, is verbonden met de top van het heiligbeen, een driehoekig bot aan de onderkant van de wervelkolom die past tussen de twee bekken. Sommige mensen hebben een extra, of zesde, lendenwervel. Deze extra wervel veroorzaakt meestal geen bijzondere problemen.

Tussenwervelschijven scheiden de wervels. De tussenwervel-schijven zijn gemaakt van bindweefsel. Bindweefsel is het materiaal dat de levende cellen van het lichaam bij elkaar houdt. Bindweefsels wordt het meest gemaakt van vezels van een materiaal genaamd collageen. Deze vezels helpen de tussenwervelschijf tegen spanning en druk.

Een tussenwervelschijf bestaat uit twee delen. Het midden, genaamd de nucleus, is sponsachtig. Het biedt de meeste mogelijkheden van de schijf om schokken te absorberen. De nucleus wordt op zijn plaats gehouden door de annulus, een reeks van sterke bindweefselringen eromheen. Ligamenten bestaan uit bindweefsel dat de botten aan andere botten hecht.

Gezonde tussenwervelschijven werken als schokbrekers voor de ruggengraat. Ze beschermen de wervelkolom tegen de dagelijkse trek van de zwaartekracht. Ze beschermen ook tijdens inspannende activiteiten die een sterke kracht hebben op de wervelkolom, zoals springen, lopen en tillen.

Gerelateerd document: Anatomie lage rug

index

Oorzaken

Waarom heb ik dit probleem?

Een hernia van de tussenwervelschijf treedt op wanneer de nucleus in het midden van de tussenwervelschijf, uit zijn normale ruimte wordt geduwd. Een hernia van de tussenwervelschijf wordt ook Hernia Nuclei Pulposi oftewel HNP genoemd. De nucleus drukt tegen de annulus, waardoor de tussenwervelschijf naar buiten uitpuilt. Soms hernieert de nucleus volledig door de annulus en wordt de nucleus uit de tussenwervelschijf geperst.

Hoewel de dagelijkse activiteiten kunnen veroorzaken dat de nucleus tegen de annulus drukt, is het lichaam normaal gesproken in staat om deze druk te weerstaan. Echter, als de annulus ouder wordt, heeft het de neiging om te kraken en scheuren. Het wordt gerepareerd met littekenweefsel. Dit proces staat bekend als degeneratie. Na verloop van tijd, verzwakt de annulus en de nucleus begint uit te puilen door de beschadigde annulus. De annulus wordt naar buiten gedrukt door de druk. Uiteindelijk kan de nucleus helemaal uitpuilen door de buitenste ring van de tussenwervelschijf.

Gerelateerd document: Lumbale discusdegeneratie

Krachtig, herhaaldelijk buigen, draaien en tillen, kan abnormale druk geven op de schokabsorberende nucleus van de tussenwervelschijf. Als deze druk groot genoeg, kan deze verhoogde druk de annulus verwonden, wat leidt tot herniatie (het ontstaan van een breuk).

Een hernia van de lumbale tussenwervelschijf kan ook ontstaan tijdens een acute (plotselinge) letsel. Tillen met de romp voorover gebogen en gedraaid kan leiden tot een hernia van de tussenwervelschijf. Een hernia van de tussenwervelschijf kan ook ontstaan door een zware impact op de wervelkolom, zoals het vallen van een ladder en de landing in een zittende positie.

Een hernia veroorzaakt pijn uit een verscheidenheid aan bronnen. Het kan leiden tot mechanische pijn. Dit is pijn die komt uit de delen van de wervelkolom die bewegen tijdens de activiteit, zoals de tussenwervelschijven en ligamenten. Pijn van een ontsteking doet zich voor wanneer de nucleus door de annulus uitpuilt. De nucleus komt normaliter niet in contact met bloed van het lichaam. Echter, een scheur in de annulus kan de nucleus in gevaar brengen voor het in contact laten komen met deze bloedtoevoer. Als de nucleus uitpult in de gescheurde annulus, kan de nucleus in contact komen met de bloedtoevoer, waardoor een reactie ontstaat van de chemicaliën in de kern. Dit zorgt voor ontstekingen en pijn. Een hernia van de tussenwervelschijf kan ook druk geven tegen een spinale zenuw. Druk op een geïrriteerde of beschadigde zenuw kan pijn veroorzaken die uitstraalt langs de zenuw. Dit heet neurogene pijn.

index

Symptomen

Wanneer de tussenwervelschijf volledig uitpuilt via de annulus, veroorzaakt het in het algemeen onmiddellijke symptomen, met scherpe pijn die begint in één heup en hetzelfde been. Gewoonlijk, voelen patiënten niet langer hun gebruikelijke rugpijn, alleen pijn in de benen. Dit is waarschijnlijk omdat de pijnlijke spanning op de annulus vermindert wanneer de nucleus volledig uitgeduwd is.

Hernia’s van de tussenwervelschijven produceren een ontsteking als de nucleus in contact komt met het bloed van het lichaam (eerder genoemd). De ontsteking kan een bron van kloppende pijn worden in de lage rug en kan zich verspreiden in één of beide heupen en billen.

Een hernia kan tegen een spinale zenuw drukken en produceert op die manier symptomen van een beknelling. Zenuwpijn volgt bekende patronen in de onderste ledematen. Het kan worden gevoeld aan de zijkant van het bovenbeen, in de kuit, of zelfs in de voet en tenen.

Druk op de zenuw kan ook leiden tot een doof en tintelend gevoel of een prikkelend en pijnlijk gevoel tot waar de zenuw gaat in de onderste ledematen. Als dit gebeurt, reageren de reflexen van die persoon traag. De spieren die gecontroleerd worden door de zenuw, verzwakken en gevoel in de huid waar de zenuw gaat, wordt aangetast.

Tintelend, Prikkelend en Verdovend Gevoel

Zelden leiden symptomen tot veranderingen in de darm- en blaasfunctie. Een grote hernia van de tussenwervelschijf kan druk uitoefenen op de zenuwen die naar de darmen en blaas gaan. De druk kan leiden tot lage rugpijn, pijn dat langs de achterkant van beide benen loopt en gevoelloosheid of tintelingen tussen de benen in het gebied waar u contact mee heeft als u op een zadel zit. De huid rond de anus, tussen en op de billen en aan de binnen- en achterkant van de bovenbenen kan ongevoelig worden. Artsen spreken dan over het ‘rijbroekgebied’. De druk op de zenuwen kan leiden tot een verlies van controle in de darmen of blaas. Dit is een noodgeval. Als de druk niet verminderd, kan dit leiden tot blijvende verlamming van de darmen en blaas. Deze aandoening wordt een cauda equina syndroom genoemd. Bij een cauda equina syndroom raakt de cauda equina beklemd, een zenuwbundel laag in de rug. De zenuwen van de cauda equina zijn kwetsbaarder dan de gewone zenuwen zoals die in de benen. Artsen raden een onmiddellijke operatie aan om de druk te verwijderen van de zenuwen.

Cauda Equina Syndroom

index

Diagnose

Hoe wordt een hernia van de tussenwervelschijf vastgesteld?

Diagnose begint met een volledige voorgeschiedenis en een lichamelijk onderzoek. Wanneer u uw fysiotherapeut bezoekt na klachten, zullen er waarschijnlijk vragen worden gesteld over uw symptomen en hoe de symptomen uw dagelijkse activiteiten beïnvloeden. Vragen die gesteld kunnen worden zijn waar u pijn voelt, of u gevoelloosheid ervaart of zwakte in de benen. Uw fysiotherapeut zal ook vragen naar omstandigheden die de klachten erger maken of juist minder. Zo krijgt uw fysiotherapeut een idee van welke tussenwervelschijf de problemen veroorzaakt.

U kunt onderzocht worden door uw fysiotherapeut om te bepalen welke rugbewegingen pijn of andere symptomen veroorzaken. Zo kunnen uw huidsensatie, spierkracht en reflexen worden getest. Sommige patiënten kunnen worden doorverwezen naar een arts voor verdere diagnose.

index

Behandeling

Niet-chirurgische revalidatie

Tenzij uw aandoening aanzienlijke problemen veroorzaakt of snel erger wordt, begint de behandeling van een lumbale hernia meestal met een niet-chirurgische behandeling. De meeste mensen met een hernia van de lumbale tussenwervelschijf worden beter zonder chirurgische ingreep. Daardoor wordt er meestal aanbevolen dat patiënten ten minste zes weken niet-chirurgische behandelingen moeten proberen, voordat een operatie overwogen wordt.

Ten eerste, kan uw fysiotherapeut u aanraden om de rug een korte tijd te laten rusten, hierdoor kunnen de ontstekingen en pijn minder worden. Dit kan dus een periode van bedrust inhouden.

Liggend op de rug kan de druk op pijnlijke tussenwervelschijven en zenuwen afnemen. Echter, fysiotherapeuten raden meestal strikte bedrust af en zien liever dat hun patiënten hun dagelijkse activiteiten doen om te meten wat teveel pijn geeft en wat nog haalbaar is. In zeldzame gevallen waarin bedrust wordt voorgeschreven, wordt meestal een periode aangehouden van een maximum van twee dagen.

Een ondersteunende rugriem steun kan gebruikt worden voor patiënten met een lumbale hernia. De ondersteunende ruggordel kan helpen de druk te verlagen in de tussenwervelschijf die probleem geeft. Patiënten worden vaak aangemoedigd om de ruggordel geleidelijk aan minder te dragen over een periode van twee tot vier dagen. Anders, beginnen hun rompspieren te vertrouwen op de riem en verzwakken ze.

De fysiotherapie behandelingen zijn gericht op het verlichten van pijn, het verbeteren van de rugbeweging en het bevorderen van een gezonde houding. Het eerste doel van de behandeling is het beheersen van de symptomen. Uw fysiotherapeut zal u helpen om posities en bewegingen te vinden die de pijn verlichten. Behandelingen zoals ultrasoon-behandeling en elektrische stimulatie kunnen worden gebruikt in de eerste paar sessies. Lumbale tractie kan ook worden gebruikt om de eerste symptomen van de lumbale hernia te verlichten. Uw fysiotherapeut kan bepaalde behandelingen uitvoeren via de hand, zoals massage en gespecialiseerde vormen van zacht weefselmobilisatie.

Deze vormen van behandeling worden voornamelijk gebruikt om te helpen de pijn en ontsteking te verminderen, zodat u uw normale werkzaamheden weer zo spoedig mogelijk kunt hervatten.

Uw fysiotherapeut zal u tonen hoe u uw wervelkolom veilig houdt tijdens routinematige activiteiten. U leert over wat een gezonde houding is en hoe houding betrekking heeft op de toekomstige gezondheid van uw ruggengraat. Hoe het lichaam werkt zal aan u worden uitgelegd en wat de functies van het lichaam zijn tijdens activiteiten. Daarnaast zal uw fysiotherapeut u technieken leren om uw lichaam, en dus uw rug, zo goed mogelijk te gebruiken tijdens dagelijkse activiteiten. Dit omvat het gebruik van veilige houdingen en bewegingen tijdens het tillen en dragen, staan en lopen en het uitvoeren van werktaken.

Het volgende deel van het programma omvat vaak een serie van spierversterkende oefeningen voor de buik -en lage rugspieren. Het laten werken van deze rompspieren, helpt de patiënten makkelijker te bewegen en het vermindert de kans op toekomstige pijn en problemen. Aerobics-oefeningen, zoals wandelen of zwemmen worden gebruikt voor het verlichten van pijn en verbetering van het uithoudingsvermogen.

Uw fysiotherapeut kan nauw samenwerken met uw werkgever om u te helpen weer zo snel mogelijk terug te keren naar uw werk, wanneer dat mogelijk is. Er kan worden voorgesteld om eerst wat lichtere taken uit te voeren en wanneer het steeds beter gaat, kan u langzaam weer terug gaan naar uw oude activiteiten. Daarnaast kan uw fysiotherapeut uw werk beoordelen en u zo helpen hoe u zo veilig mogelijk uw werk kan uitvoeren zodat er minder kans is dat u zich weer opnieuw verwondt.

Een primaire doel van uw fysiotherapie is om u te helpen te leren hoe u zorg neemt voor uw rugklachten en hoe u toekomstige problemen voorkomt. Er wordt vaak een programma voorgeschreven die u thuis kan voortzetten om de flexibiliteit, houding, uithoudingsvermogen en lage rug -en buikspieren te blijven oefenen. Daarnaast kan uw fysiotherapeut samen met u bespreken wat u moet doen als de symptomen weer erger worden.

Wanneer patiënten niet beter worden tijdens hun therapieprogramma of als het probleem steeds ernstiger wordt, kan een operatie worden voorgesteld.

Post-operatieve revalidatie

Revalidatie na een operatie is complexer. Sommige patiënten verlaten het ziekenhuis kort na de operatie. Echter, door sommige operaties moeten patiënten langer verblijven in het ziekenhuis.

Tijdens het herstel van een operatie, moeten patiënten de instructies van hun chirurg volgen over het dragen van een rugbrace of een ondersteunende ruggordel. Daarnaast moeten patiënten voorzichtig zijn in het doen van overdreven activiteiten in de eerste paar weken na de operatie.

Hoewel het herstel varieert voor elke patiënt, mag er verwacht worden dat u fysiotherapie nodig heeft voor ongeveer één tot drie maanden, afhankelijk van het type van de ingreep. Uw fysiotherapeut kan u behandelen met behandelingen zoals massage, elektrische stimulatie en ultrasound om de pijn en spierspasmen te verminderen. U wordt geholpen hoe u met uw angst en vrees over pijn om moet gaan. Uw fysiotherapeut zal u leren hoe u veilig moet bewegen, waarbij er zo min mogelijk druk staat op uw genezende rug. Oefeningen worden gebruikt om de flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren.

Wanneer het herstel goed gaat, zullen de regelmatige bezoeken aan uw fysiotherapeut minder worden. Hoewel de fysiotherapeut een basis blijft waarop u kunt terugvallen, moet u thuis verder gaan met het doen van uw oefeningen als onderdeel van een lopend thuisprogramma.

index

Beoordeling van de arts

Röntgenfoto’s zijn ondergeschikt bij het diagnosticeren van een hernia van de tussenwervelschijf.. De tussenwervelschijven zijn namelijk niet echt zichtbaar op een röntgenfoto. Echter, artsen kunnen zien of de ruimte tussen de wervels kleiner is dan normaal. Dit kan een indicatie zijn dat de slijtage van één of meer tussenwervelschijven problemen veroorzaakt. Echter, bij veel mensen laten een röntgenfoto degeneratie zien van de tussenwervelschijven. Dit komt omdat degeneratie in de tussenwervelschijven onderdeel is van het verouderingsproces, zoals dat de huid rimpels krijgt.

Röntgenfoto’s

 

Computertomografie (een CT-scan) kan worden voorgeschreven. De computertomografie (CT)-scan is een speciaal type van een röntgenfoto en het laat plakjes van lichaamweefsel zien. Een CT-scan kan laten zien of een hernia druk uitoefent op een spinale zenuw.

Artsen kunnen een CT-scan met een myelografie combineren. Om dit te doen, wordt een speciale kleurstof ingespoten in de ruimte rondom het wervelkanaal, de subarachnoïdale ruimte. Wanneer de CT-scan is uitgevoerd, wordt het ruggenmerg en zenuwen opgelicht door de kleurstof. De kleurstof kan de nauwkeurigheid vergroten van een standaard CT-scan voor de diagnose van een hernia.

Wanneer er meer informatie nodig is, kan uw arts een magnetic resonance imaging (MRI) uitvoeren. Het MRI-apparaat maakt gebruik van magnetische golven in plaats van röntgenstralen om de zachte weefsels van het lichaam te laten zien. Het geeft een duidelijk beeld van de tussenwervelschijven en of er een hernia aanwezig is. Een MRI vereist geen speciale kleurstof of een naald.

Magnetic Resonance Imaging (MRI)

Artsen laten soms een discografie uitvoeren. Bij een discografie wordt er kleurstof geïnjecteerd in één of meer tussenwervelschijven. De kleurstof wordt gezien op de röntgenfoto en het geeft informatie over de gezondheid van één of meer tussenwervelschijven. Deze test mag worden gebruikt wanneer een operatie wordt overwogen om te bepalen welke tussenwervelschijf problemen veroorzaakt.

Discografie

Artsen kunnen ook elektrische testen uitvoeren om meer precies te lokaliseren welke spinale zenuw wordt geperst. Verschillende testen zijn beschikbaar om te zien hoe goed de zenuwen functioneren, met inbegrip van de elektromyografie (EMG). Deze test meet hoe lang het duurt voordat een spier werkt als eenmaal een zenuwsignaal de spier aan het werk zet. De tijd die het duurt zal langer zijn als een hernia druk heeft uitgeoefend op een spinale zenuw. Een andere test is de somatosensorische evoked potential (SSEP). De SSEP wordt gebruikt om de zenuwsensaties te meten. Deze sensorische impulsen gaan met de zenuw mee en informeren het lichaam over sensaties zoals pijn, temperatuur, en het aanraken. De functie van een zenuw wordt geregistreerd doordat een elektrode wordt geplaatst over de huid in het gebied waar de zenuw heengaat. Artsen zullen vaak deze testen uitvoeren voordat een operatie wordt gedaan voor een lumbale hernia.

Bij sommige patiënten die nog steeds symptomen hebben, wordt een epidurale steroïde injectie gegeven. Steroïden zijn krachtige anti-inflammatoire middelen. Bij een epidurale steroïde injectie wordt medicatie ingespoten in de ruimte rondom de lumbale spinale zenuwen waar ze aftakken van het ruggenmerg. Dit gebied heet de epidurale ruimte. Sommige artsen spuiten alleen een steroïde. De meeste artsen echter, combineren een steroïde met een langdurige verdovende medicatie. In het algemeen, wordt een epidurale steroïde injectie alleen gegeven als de andere behandelingen niet werken. Maar epidurale steroïde injecties zijn niet altijd succesvol in het verlichten van pijn. Als ze werken, bieden ze vaak slechts een tijdelijke oplossing.

Epidurale Steroïde Injectie (ESI)

index

Operatie

Als de symptomen die u voelt mild zijn en er is geen gevaar dat ze erger worden, wordt een operatie meestal niet aanbevolen. Echter, indien er tekenen zijn dat er druk komt op de spinale zenuwen, kan een operatie nodig, soms meteen. De signalen waar de artsen op letten bij het nemen van dit besluit omvatten verzwakking in de beenspieren, pijn dat niet gemakkelijk minder wordt en problemen met de darmen of de blaas.

Chirurgische behandeling voor de lumbale hernia omvat:

  • laminotomie en discectomie
  • microdiscectomie
  • posterieure lumbale fusie

Laminotomie en discectomie

De lamina vormt een dak-achtige structuur over de rug van het wervelkanaal. Bij deze procedure wordt een gedeelte van de lamina verwijderd (laminotomie), zodat de chirurg beter de ruimte heeft om de probleemtussenwervelschijf te verwijderen (discectomie). Deze procedure wordt vooral uitgevoerd wanneer de hernia druk is gaan zetten op een zenuw en het pijn veroorzaakt die zich verspreidt naar één been.

Microdiscectomie

Microdiscectomie is de standaardoperatie voor een lumbale hernia. De procedure wordt uitgevoerd wanneer een hernia druk is gaan uitoefenen op een zenuwwortel. Tijdens de operatie wordt heel zorgvuldig een deel van de probleemtussenwervelschijf verwijderd (discectomie). Door het uitvoeren van de operatie met een chirurgische microscoop, hoeft de chirurg alleen maar een zeer kleine incisie te maken in de lage rug. Gecategoriseerd als minimaal invasieve chirurgie, wordt deze operatie gedacht dat het minder belastend is voor patiënten. Daarnaast schijnt dat deze vorm van chirurgie makkelijker uit te voeren is, dat het littekenvorming voorkomt rond de zenuwen en gewrichten en dat het helpt patiënten sneller te herstellen.

Posterieure lumbaalfusie

Lumbale tussenwervelschijfhernia veroorzaakt mechanische pijn, het soort pijn veroorzaakt door slijtage in de delen van de lumbale wervelkolom. Fusieoperatie wordt voornamelijk gebruikt om beweging van de pijnlijke plek te stoppen door het samenvoegen van twee of meer wervels in één stevig bot. Dit houdt beweging tegen van de botten en gewrichten en vermindert de mechanische pijn.

Bij een posterieure lumbale fusie, legt de chirurg kleine bottransplantaten over het probleemgebied aan de achterkant van de wervelkolom. De meeste chirurgen zullen ook metalen platen en schroeven toepassen om te voorkomen dat de probleemwervel gaat bewegen. Dit beschermt het transplantaat, zodat het beter en sneller kan genezen.