Is rugpijn u ook als een obstakel in het dagelijks leven? Dan kosten de rugklachten waar u iedere dag weer tegenop moet boksen u onnodig veel energie. Daarom verschaffen wij u hieronder informatie over de mogelijke oorzaken van rugpijn, behandelmethoden én tips om rugklachten te voorkomen.


[column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”” extended_padding=”1″ background_color=”” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” hide_bg_lowres=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/2″] [/column] [column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”” extended_padding=”1″ background_color=”” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” hide_bg_lowres=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/2″ last=”true”] [/column]

Oorzaken van rugpijn

Rugpijn kan worden veroorzaakt door overbelasting, verkeerde bewegingen, verkeerde houdingen, aanhoudende stress of een rugaandoening. Ook een combinatie van deze factoren vormt een mogelijke oorzaak van rugklachten. Bij rugklachten die worden veroorzaakt door een rugaandoening kunt u denken aan een ruggenmergaandoening of aan een aandoening van wervelkolom. In de laatste categorie vallen de veel voorkomende rugaandoeningen hernia en artrose. Er zijn verschillende plekken in de rug waar rugpijn kan voorkomen. Lage rugpijn (klik voor meer informatie) – de meest voorkomende plek voor rugpijn – wordt vaak ook in een laag gedeelte in de rug veroorzaakt. Wanneer er sprake is van een hernia of discusdegeneratie, zult u altijd een medische behandeling moeten ondergaan.


Voorkomen en zelf behandelen van rugpijn

U heeft last van rugpijn. Gaat u nu naar de huisarts of probeert u eerst een zelfbehandeling van de rugklachten? Laat het antwoord op die vraag altijd afhangen van de ernst van de klachten. Wanneer u lange tijd hevige rugklachten heeft, raadpleeg dan altijd de huisarts. Wanneer rugklachten minder heftig zijn, kunt u ervoor kiezen om te kijken of een zelfbehandeling van de rugklachten heil brengt. Voorbeelden van zelfbehandelingen die rugpijn kunnen helpen wegebben én voorkomen staan hieronder. Beter nog dan een behandeling van rugpijn is namelijk het voorkomen ervan. Let daarom in het dagelijks leven goed op uw bewegingen.

 • Neem een regelmatige of volledige rust (van maximaal 2 dagen).
 • Vermijd stressvolle situaties. Werk aan uw innerlijke rust en begin daarbij met kleine dingen (zaken opschrijven en afvinken).
 • Maak alleen gecontroleerde bewegingen.
 • Vermijd het dragen van zware lasten.
 • Wanneer u toch moet tillen, zak dan bij het tillen altijd door de knieën. Houd nooit de rug recht bij het tillen.
 • Verander regelmatig van houding als u een achtereenvolgende tijd moet zitten, staan of liggen om stijfheid van de rug te voorkomen.
 • Werk aan uw houding: recht zitten op een hoge stoel met een harde(re) leuning helpt echt.
 • Werk aan uw conditie. Ga bijvoorbeeld iedere dag een half uurtje (met de hond van de buurman) wandelen.
 • Verwarm de rug regelmatig met bijvoorbeeld een warme douche, een infraroodlamp of warmtepleisters. Dit is ook goed voor uw innerlijke rust!
 • Wanneer u behoefte heeft aan extra (incidentele) pijnstilling, kunt u denken aan het nemen van pijnstillers. Goede pijnstillers die helpen bij rugpijn zijn: ibuprofen, naproxen en paracetamol.

Met rugpijn naar de huisarts

Het is belangrijk om in bepaalde gevallen van rugpijn een huisarts te raadplegen. Het zelf behandelen van rugpijn is dan af te raden. Ga met rugklachten altijd naar de huisarts wanneer u last heeft van:

 • een ontzettend hevige, haast ondraaglijke rugpijn;
 • een brandend, doof of tintelend gevoel in de voeten of benen;
 • een pijn die ook in de benen en knieën te voelen is.

Ga naar de hoofdpagina | Rugartrose |