shockwave therapie effectief bij langdurige klachten springersknie

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die pijn en stijfheid veroorzaakt. In de zoektocht naar effectieve behandelingen is Extracorporale Shockwave Therapie (ESWT) naar voren gekomen als een veelbelovende optie. In dit artikel gaan we dieper in op ESWT, de effecten ervan op artrose, en hoe het zich verhoudt tot andere vormen van shockwave therapie.

Wat is Extracorporale Shockwave Therapie (ESWT)?

Extracorporale Shockwave Therapie (ESWT) is een niet-invasieve behandeling waarbij schokgolven worden gebruikt om pijn te verlichten en het genezingsproces te bevorderen. Bij ESWT worden schokgolven buiten het lichaam gegenereerd en gericht op het getroffen gebied. Dit stimuleert de genezingsreactie van het lichaam en kan helpen bij het herstellen van beschadigd weefsel.

Voor wie is shockwave therapie bedoeld?

Shockwave Therapie is bedoeld voor patiënten die lijden aan chronische pijn of ontsteking als gevolg van gewrichtsaandoeningen zoals artrose, tendinitis, en andere musculoskeletale aandoeningen. Het is ook een waardevolle behandeling voor fysiotherapeuten om op te nemen in hun behandelplannen.

Wie voert shockwave therapie uit?

Shockwave Therapie wordt meestal uitgevoerd door medische professionals zoals fysiotherapeuten, orthopedisch chirurgen, en sportgeneeskundige artsen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van musculoskeletale aandoeningen.

Voor welke gewrichten en aandoeningen?

Shockwave Therapie kan worden gebruikt voor de behandeling van een breed scala aan gewrichten en aandoeningen, waaronder:

 • Artrose
 • Patellatendinitis
 • Springersknie (Jumper’s Knee)
 • Meniscusletsels
 • Schouder impingement
 • Rotator cuff tendinitis
 • Bevroren schouder (Frozen Shoulder)
 • Schouder bursitis
 • Heupartrose
 • Trochanteric bursitis
 • Heup impingement (Femoroacetabulair impingement)
 • Heupflexor tendinitis
 • Tenniselleboog (Lateral epicondylitis)
 • Golferselleboog (Medial epicondylitis)
 • Olecranon bursitis
 • De Quervain’s tenosynovitis
 • Carpaal tunnel syndroom
 • Artrose van de hand
 • Trigger vinger
 • Hielspoor (Plantar fasciitis)
 • Achilles tendinitis
 • Enkelverstuikingen
 • Hallux valgus (Bunion)

Therapeutische effecten en mogelijk mechanisme

Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Medicine onderzocht de effecten van ESWT op artrose, met name knieartrose. [1]An S, Li J, Xie W, Yin N, Li Y, Hu Y. Extracorporeal shockwave treatment in knee osteoarthritis: therapeutic effects and possible mechanism. Biosci Rep. 2020 Nov 27;40(11):BSR20200926. doi: … Continue reading Hier zijn enkele van de belangrijkste bevindingen:

Effect van ESWT op kraakbeen

Het onderzoek toonde aan dat ESWT een positief effect heeft op het kraakbeen bij patiënten met artrose. Het lijkt de kwaliteit van het kraakbeen te verbeteren en kan helpen bij het verminderen van de afbraak van kraakbeen, wat een veelvoorkomend symptoom is van artrose.

Effect van ESWT op subchondraal bot

Subchondraal bot is het bot dat zich onder het kraakbeen bevindt. Het onderzoek toonde aan dat ESWT kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid van het subchondrale bot, wat op zijn beurt kan bijdragen aan de algehele gezondheid van het gewricht.

Vermindering van knie artrose pijn door ESWT

Een van de meest opvallende bevindingen was dat patiënten die ESWT ondergingen een significante vermindering van pijn meldden. Dit suggereert dat ESWT een effectieve behandeling kan zijn voor het beheersen van de symptomen van artrose.

Conclusies en perspectief

Het onderzoek concludeerde dat ESWT een veelbelovende behandeling is voor artrose, met name voor het verminderen van pijn en het verbeteren van de gezondheid van kraakbeen en subchondraal bot.

Het positieve effect van ESWT bij de behandeling van artrose

ESWT is een behandeling die mogelijk kan helpen bij het herstellen van beschadigd kraakbeen in de gewrichten. Het werkt door bepaalde cellen, genaamd chondrocyten, te activeren die belangrijk zijn voor de gezondheid van het kraakbeen. Het helpt ook om het aantal botuitgroeisels, die pijn kunnen veroorzaken, te verminderen.

Daarnaast kan ESWT de activiteit van cellen in het bot onder het kraakbeen verhogen, wat goed is voor de algehele gezondheid van het gewricht. Het helpt ook om bepaalde zenuwvezels die pijn signalen sturen te verminderen.

Shockwave therapie artrose
Diagram van het positieve effect van ESWT bij de behandeling van artrose

Een ander voordeel van ESWT is dat het ontstekingen in het gewricht kan verminderen. Het doet dit door het niveau van bepaalde stoffen die ontstekingen veroorzaken te verlagen.

Wat vooral belangrijk is, is dat ESWT niet alleen de symptomen aanpakt, maar ook de onderliggende problemen van artrose tot op zekere hoogte kan omkeren. Dit betekent dat het kan helpen bij het stoppen of vertragen van de verslechtering van de gewrichten.

Dit is geweldig nieuws voor mensen met artrose, omdat het een behandelingsoptie biedt die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van het gewricht op de lange termijn.

ESWT vs. andere vormen van shockwave therapie

Naast ESWT zijn er ook andere vormen van shockwave therapie, zoals Radiale Shockwave Therapie (RSWT). Het belangrijkste verschil tussen ESWT en RSWT is de manier waarop de schokgolven worden gegenereerd en de dieptewaarnaar ze doordringen. ESWT maakt gebruik van gefocusseerde schokgolven die dieper in het weefsel kunnen doordringen, terwijl RSWT gebruik maakt van radiale golven die meer verspreid zijn en minder diep doordringen.

ESWT wordt vaak beschouwd als effectiever voor dieper gelegen problemen, zoals artrose, vanwege het vermogen om dieper in het weefsel door te dringen. RSWT kan echter effectief zijn voor meer oppervlakkige problemen.

Slotgedachten

Shockwave therapie, en in het bijzonder ESWT, is een opkomende en veelbelovende behandeling voor artrose in verschillende gewrichten. Het is belangrijk voor patiënten om samen te werken met hun zorgverleners om de beste behandelingsopties voor hun specifieke situatie te bepalen.

Voor fysiotherapeuten biedt dit onderzoek inzicht in een effectieve behandeling die kan worden opgenomen in behandelplannen voor patiënten met artrose. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste onderzoeken en behandelingen om de best mogelijke zorg te bieden.

Naast shockwave therapie zijn er ook andere effectieve methoden voor het beheersen van artrosepijn. Voor een diepgaand begrip van deze aanpakken, waaronder acupunctuur en fysiotherapie, nodig ik je uit om ons gedetailleerde artikel ‘Pijn bij artrose begrijpen en overwinnen‘ te lezen.

Referenties[+]