shockwave therapie effectief bij langdurige klachten springersknie

Springersknie

Een springersknie is een chronische blessure van de knieschijfpees. Dit probleem komt vaak voor bij sporters die veel moeten springen, zoals volleyballers en basketballers. Vandaar de naam springersknie. Deze blessure ontstaat door overbelasting van de kniepees waardoor er kleine beschadigingen in het peesweefsel optreden. Dit geeft pijn net onder de knieschijf, die bij belasten erger kan worden en soms het sporten onmogelijk maakt.

Shockwave therapie

Momenteel is er nog geen optimale behandeling voor de springersknie. Rust, medicijnen, oefeningen, fysiotherapie, injecties en zelfs operatie zijn niet altijd succesvol om sporters van hun klachten af te helpen. Daarom wordt er gezocht naar nieuwe behandelingen. In de afgelopen jaren is gebleken dat shockwavetherapie (of schokgolftherapie) bij peesaandoeningen van schouder, elleboog en voet een gunstig effect op de klachten kan hebben. Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT) die oorspronkelijk ingezet is om nierstenen te vergruizen, lijkt volgens verschillende onderzoeken wél een veelbelovende therapie. Echter, deze therapie was tot op het heden alleen onderzocht bij mensen met langdurige klachten. Tot nu toe was nog niet bekend of deze methode ook effect heeft bij sporters die minder dan een jaar last hebben van een springersknie en er gewoon mee doorsporten.

Onderzoek naar schokwave therapie

Sporters die korter dan een jaar geleden last hebben gehad van een springersknie, hebben geen baat bij shockwave therapie. Deze conclusie is getrokken door promovendus Hans Zwerver na onderzoek onder amateursporters.
De pees van de bovenbeenspier zit tussen het scheenbeen en de knieschijf. Die pees zorgt ervoor dat de knieschijf op zijn plaats wordt gehouden. Deze ‘knieschijfpees’ kan geïrriteerd raken. Deze irritatie zit meestal op de plek waar de pees vastzit aan de onderkant van de knieschijf.
De springersknie is een aandoening die veel voorkomt bij basket-, hand- en volleyballers. Een springersknie gaat vrijwel altijd vanzelf over. Echter, soms blijven de klachten maanden doorgaan. Behandeling, zelfs chirurgisch, is lang niet altijd een succes.
De ESWT in dit onderzoek, is getest bij amateursporters die minder dan een jaar last hebben van een springersknie en er gewoon mee door sporten. Bij deze sporters, heeft shockwave therapie geen enkel effect. De knie kan hoogstens een week na behandeling wat beter aanvoelen, maar dat effect verdwijnt snel.