Stamcel klinieken voor artrose in Europa

Maar in Nederland nog steeds verboden

Europese stamcel klinieken voor artrose behandelingen

Artsen over de hele wereld gebruiken al tientallen jaren stamcellen om kapotte gewrichten te herstellen. Dit heet ook wel celtherapie en valt onder regeneratieve geneeskunde. Dit is geen Science Fiction maar werkelijkheid. Echter voor Nederlandse orthopeden is het verboden om stamcellen te gebruiken en spuit men genoodzaakt ‘giftige’ corticosteroïden in pijnlijke gewrichten. In mijn eerdere geschreven artikelen Het is een leugen dat artrose niet is te genezen” en “Regeneratieve orthopedie, wij hebben de boot gemist” leg ik uit waarom het in Nederland verboden is. Waar je vroeger voor een behandeling naar de VS of Singapore moest reizen zijn stamcel klinieken nu ook dichterbij huis te vinden. Mensen met artrose en andere gewrichtsklachten kunnen in Duitsland, België, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen, Tsjechië en Zwitserland terecht voor een behandeling met stamcellen.

Commerciële stamcel kliniek of ziekenhuis?

Commerciële klinieken zijn gespecialiseerd in stamceltherapie bij gewrichtsproblemen. Ze beschikken over verschillende technieken om stamcellen te oogsten en behandelen elk gewricht. Er zijn ook ziekenhuizen die stamcelbehandelingen uitvoeren. Meestal zijn deze behandelingen gekoppeld aan een onderzoek en is slechts één bepaald gewricht mogelijk.

Belangrijk om te weten is dat er twee verschillende soorten stamcel behandelingen zijn. Stromal Vascular Fraction (SVF) of Bone Marrow Aspirate Concentrate (BMAC). Het verschil en uitleg over stamcellen kan je in het artikel “Stamceltherapie – Behandeling van artrose met stamcellen” verder lezen.

Overzicht stamcel klinieken in het buitenland

Ken jij nog andere adressen van stamcel klinieken in Europese landen? Laat deze dan achter in een reactie onderaan.

Conventionele behandeling weinig effectief

Een snel verouderende bevolking alsook steeds kritischer en zelfstandiger wordende patiënten vragen om innovatieve behandelingen. De conventionele geneeskunde boekt weliswaar vooruitgang, toch is zij niet voldoende in staat om de nieuwe zorgvraag te beantwoorden. Daarnaast zijn artsen eerder bezig met de bestrijding van symptomen dan dat zij de ziekten en aandoeningen bij de wortel aanpakken. Hierdoor zijn er, tot op heden, weinig effectieve methoden die gericht zijn op de behandeling van de oorzaak van ziekten en aangeboren aandoeningen.

Artsen houden het bij bewezen, zij het gedateerde, behandelingen gebaseerd op medicatie, hulpmiddelen en operaties.

Zo ook bij de behandeling van artrose. De conventionele behandeling van artrose in een vergevorderd stadium komt neer op de toediening van medicatie of de plaatsing van kunstgewrichten. Beide behandelingen zijn lichamelijk en geestelijk zeer ingrijpend voor patiënten. Daarnaast zijn zij weinig effectief doordat zij alleen een tijdelijk alternatief bieden en geen blijvend herstel van het kraakbeen en het gewricht stimuleren.

Wat is regeneratieve geneeskunde?

Positief bekeken, biedt dit perspectief voor de ontwikkeling van een nieuwe geneeskunde met innovatieve behandelingsvormen, die tegemoet komen aan de wensen van patiënten, en die de mens centraal stellen; de regeneratieve geneeskunde.

Door vergevorderde ontwikkelingen op het gebied van, bijvoorbeeld, de celbiologie en de immunologie, zijn artsen nu zelfs in staat om cellen in te zetten bij de genezing van allerlei ziekten. Regeneratie houdt in dat cellen worden ingebracht bij weefsel en organen die beschadigd zijn. De gezonde cellen herstellen de werking van het weefsel en de organen.

 

Waardeer je dit artikel? Deel het dan!

Stamcel klinieken voor artrose in Europa
4.6 (91.67%) 48 vote[s]

Over Maarten de Boer 117 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

54 Comments

 1. Hoe verhoud dit zich met acp prikken in het gewricht en wat zijn hier de resultaten van. Wat zijn de verschillen. Acp prikken wordt wel in Nederland gedaan. Maar waarschijnlijk niet vergoed ( niet mijn ziekte kosten verzekering).

  • ACP (Autologous Conditioned Plasma) beter bekend als PRP (Platelet-rich plasma) zijn injecties met hoge concentraties bloedplaatjes (groeifactoren). SVF of BMAC zijn injecties met een hoge concentraties stamcellen. Bij een stamcelbehandeling worden vaak ook nog meerdere PRP injecties gegeven. Resultaten PRP / ACP? Beter dan ‘giftige’ corticosteroïden en zonder schadelijke bijwerkingen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28255569

   • Hoi Maarten. Inmiddels heb ik twee PRP injecties in mijn linkerknie gekregen in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. Resultaat is zeer bevredigend. In 2016 liep ik met een stok en voorover gebogen. Daarmee verknalde ik mijn rug nog wat meer natuurlijk en verergerde ik mijn ischias ook nog eens. Rechtop lopen kan nu weer. Ook zonder stok. In het begin nam ik mijn stok altijd mee. Nu laat ik hem thuis. De pijn blijft wel. Niet echt erg, maar dat is grotendeels opgelost door CBD olie. Elke ochtend anderhalf tot 2 druppels en elke avond 1 druppel. Ik kan fietsen en weer een kilometer lopen. Dan wat rust en dan kan ik die kilometer weer teruglopen ook. Toch iets anders dan met moeite 150 meter en tussendoor een paar minuten stilstaan vanwege de pijn. 🙂

    Ook een woord van waarschuwing over Enschede… Ik heb ze gemaild en kreeg als reactie dat ze heel misschien not dit jaar met proeven gaan starten, maar nog niet op mensen. Mezelf opgeven voor de proeven op mensen bleek niet mogelijk. Ik ben niet meer zo snel blij met een dooie mus, wat dit en ook het werk in het UMC eigenlijk nog zijn. We lopen jaren achter. De reden kan ik wel bedenken: zoals jijzelf al zegt: die akelige vereniging tegen kwakzalverij en de graaicultuur bij omhoog gevallen medici.

    Overigens… in de tweede injectie waren minder bloedplaatjes te zien. Misschien dat ik daarom nu meer pijn heb dan na de eerste, waarin veel bloedplaatjes zaten. Goede overweging om dat een volgende keer duidelijk te maken…

    • PS: ik heb de link door gemaild aan mijn chiropractor. Ik vroeg me ook al af of injecties in de ruggenwervels konden. Kennelijk dus wel. De vraag blijft wanneer het hierheen komt. Ik heb onvoldoende spaargeld om het in België of Polen, of Londen te laten doen… Genezing is nu nog alleen weggelegd voor mensen die geld hebben. Ik heb alleen een AOW…

     • Beste L.M. Lembeck, nu we een van de betere stamcelklinieken uit de VS in Brussel hebben, moet nu ook de zorgverzekeraar over de brug komen. Ik houd u verder op de hoogte.

 2. Helpt Stamceltherapie ook bij ernstige artrose? Ik moet n.l. twee knieprotheses hebben en heb al allerlei dingen uitgeprobeerd. Ik wil gaan informeren naar Stamceltherapie. Is al bekend of er een vergoeding wordt gegeven? Anders zal ik toch protheses moeten hebben en dan zou ik kiezen voor 3 D hulp.

  • Ja, ook bij ernstige artrose kan celtherapie een uitkomst bieden. Neem contact op met een arts om te kijken wat voor u de de mogelijkheden zijn. Bel uw zorgadviseur op en vraag naar mogelijke vergoedingen bij celtherapie. Hoewel er voor stamceltherapie geen vergoedingen worden gegeven kan er wellicht wel wat geregeld worden. In de toekomst zal ik hier verder op ingaan. Succes.

 3. Wat is het kostenplaatje van alles bij stamceltherapie? Want als het al niet mag in Nederland wordt het ook niet vergoed door de ziektekostenverzekering.

  • Ja dat vroeg ik mij ook al af. Prijzen voor stamceltherapie worden doorgaans niet op websites genoemd. Ik ben er door googelen achter gekomen dat het in sommige klinieken wel rond de 20.000 euro kost.

   • Dit is afhankelijk van de type stamcelbehandeling. Het gewricht, het aantal injecties met stamcellen en groeifactoren. 20.000 is wel erg duur; ergens tussen de 3.000 en 10.000 euro. De behandelingen zullen goedkoper worden wanneer de markt ‘open’ gaat.

  • Het oogsten en inspuiten van de stamcellen gebeurd binnen 2 uur. Die tijd is nodig om de cellen te selecteren en zo’n hoog mogelijke concentratie te krijgen.

 4. Ik heb ook 2 erg versleten knieën en ben bang dat ik ook 2 nieuwe moet. Maar ik wil ook liever stamceltherapie. In Nederland doen ze wel onderzoeken,maar je komt er alleen voor in aanmerking als het lichte artrose is en slechts 1 gewricht betreft! Het kosten- plaatje voor behandeling in een ziekenhuis in Europa ben ik erg geïnteresseerd. Heeft iemand daar ervaring mee en wat is 3 H hulp? ACP injecties hebben bij mij overigens niet geholpen jammer genoeg.

 5. Ik heb aan mijn specialist gevraagd of ik in België de stamceltherapie kan gaan doen. Wij wonen in Zuid Frankrijk. Op het moment krijg ik prikken in mijn knieën met HYALURONZUUR. Volgens hem is het nog geld in het water gooien omdat de stamcellen nog rauw zijn.

  Hij vindt het beter om nog af te wachten tot de twee proefjaren voorbij zijn, waar enkele landen nu mee bezig zijn. de stamcellen worden in het lab verandert in kraakbeenstamcellen. Hij wil het mij niet verbieden, kan ook niet, maar ik heb veel vertrouwen in deze arts. Wat vindt u hiervan?

  • Altijd naar u arts luisteren. Over welke behandeling in België heeft u het? Er zijn er namelijk 2 totaal verschillende. De Europese (in onderzoek) met stamcellen uit buikvet, En de uit de VS overgekomen behandeling waar al vele jaren onderzoek is naar gedaan. Bent u op de hoogste dat PRP injecties ook een goed alternatief is?

  • Lijkt mij simpel, als je veel vertrouwen in deze arts hebt dan zou ik zijn advies opvolgen, de 2 proefjaren afwachten dus. wanneer zijn die om en waar zijn de resultaten terug te vinden?

   • Precies kan hij dat niet zeggen maar volgens hem niet langer dan twee jaar. Ik heb echt vertrouwen in hem . De resultaten zullen best wel op internet komen. We zullen een beetje geduld moeten hebben.

 6. Beste Maarten, klasse dat je met deze website mensen met klachten informeerd.
  Ben je ook bekend met het herstellen van het vetkussen onder de voet. Het vetkussen (vetcellen) zorgen ervoor dat je niet op de botten van je voet loopt.
  Ze noemen dit ook wel het Fat Pad. Deze verdwijnt met de leeftijd, mensen met hamertenen, holvoeten en neuropathie etc hebben hier last van. Is dat dan ook atrose? Ik lees her en der dat er in de USA experimenten worden gedaan met stamcellen. Heb je enig idee wanneer de regelgeving in NL veranderd en onderzoek naar het inspuiten van stamcellen in het algemeen op grote schaal kan starten? Kunnen we via je website de krachten bundelen en mogelijk de media opzoeken of regelgeving onder druk zetten?

 7. Ik heb zeer veel last van een Hallux Rigidus. en daarbij ook al sowieso erg brede voeten. dus schoenen vinden is een crime.Draag nu brede birkenstock sandalen, en zachte brede crocs. Heb 1 paar passende naadloze Meindl bergschoenen voor het wandelen. . Operatief vastzetten heb ik afgeslagen. maar hoopte op stamcel behandeling. Echter dit zit er dus in Nederland niet in voorlopig.Ik overweeg nu in elk geval cheilectomie om van de knobbel af te komen, en dan ergens stamceltherapie te kunnen krijgen. als iemand meer info heeft dan hou ik me aanbevolen. Want het belemmerd me steeds meer. Ik ben overigens 58 jaar.

  • Beste Hanny,
   Ik heb ook een hallux regidus, die me steeds meer belemmert met sporten en inmiddels ook bij het wandelen.
   Voor de rest ben ik nog in prima conditie maar heb veel moeite met het opgeven van mijn sportbeving
   Ik ben 51 en als je al iets gevonden hebt laat het me aub weten.

 8. Ik heb in 2013 met mijn dochter stamcel therapie voor knieën en verbrijzelde enkels gehad in Miami (Dr Farzian) met eigen stamcellen.
  Momenteel doen ze in USA (Dr Stone Clinic en Dr Farzian) ook stamcel therapie met donor (foetes) stamcellen die dus nog erg jong zijn en betere resultaten geven.
  Is er in de EU een ziekenhuis die dat ook doet?

  • Nee, in de Europese Unie zijn alleen behandelingen met autologe (eigen) stamcellen mogelijk. Het klopt dat ze in de Amerika al veel verder zijn. Daar wordt nu ook klinisch onderzoek gedaan met gekweekte autologe stamcellen. Het doel om nog meer stamcellen in een injectie te krijgen. Er is nu wel een kliniek van Regenexx uit de VS Brussel.

 9. Beste Maarten.
  Er is een tijdje een stamcelkliniek in Amsterdam geweest. Daar zijn ongeveer 40 patiënten behandeld, eerst 2 PRP behandelingen met een tussentijd van 14 dagen en daarna , weer na 14 dagen een stamcelbehandeling. Graag zou ik de resultaten hiervan weten of waar ik ze kan vinden op het internet.

 10. Stomverbaasd dit allemaal te lezen. Ik heb artrose aan het duimgewricht waar mijn klarinet al zo’n 50 jaar op rust. Verder nergens, althans niet merkbaar.

  Bij het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam las ik dat ze daar gewoon stamceltherapie toepassen bij honden. Begreep al niet waarom het voor mensen dan niet gedaan werd. Nu zal ik toch maar op zoek gaan naar een kliniek waar ze zo iets in mijn duimgewricht kunnen spuiten. Gebruik nu een steun onder de klarinet om het duimgewricht te ontlasten.

 11. Hallo, is de uitkomst. Moet voor second opinion naar st. Maartenskliniek.. Maar zie deze therapie als oplossing. Bij bergman clinics zie ik therapie met bloedplaatjes. Linker enkel verschillende malen operatie gehad. Laatste was ice picking(gaatjes in onder spronggewricht) Ging vrij goed, maar na bacteriele infectie nu alleen maar pijn en niet goed meer bewegen.. Help… Wat te doen?

 12. Hallo Maarten,
  Ik heb nu helaas mijn derde nek hernia. Mijn vorige twee hernia’s zijn vast gezet wervel 5-6 en 6-7. Ben al in twee klinieken geweest om mijn derde hernia te verhelpen. Allebei de klinieken raden mij af om te opereren. De melding is dat als ze weer een wervel vastzetten het probleem zich alleen maar verschuift. Het is op het moment ondraaglijk qua pijn. Zou deze stamceltherapie voor mij een oplossing zijn. En bij welke kliniek zou ik hiervoor moeten zijn.

 13. Hallo,
  Ik ben 44 jaar (man) en heb de diagnose artrose nek (C5-C6-C7)met af en toe zenuwbeknellingen. Al met al veel pijn momenten, doofheid en veel irritante tintelingen. Ik ben benieuwd of stamceltherapie ook voor een nek kan werken en welke kliniek dit kan doen. Mijn grote hobby thriathlon staat stil (op een beetje fietsen na), werk wordt beinvloed en algemeen maakt pijn natuurlijk niet vrolijk. Ik kan niet leven met de “je zult het ermee doen” mentaliteit in Nederland.

 14. Zou graag willen weten waar ik heen moet gaan.Had veel pijn in duim/hand op vakantie…na 5 dg zhuis geweest en foto gemaakt…constateerde arts artrose aan duim.Waar kan ik het beste heen gaan.En wat moet ik echt niet laten doen.

 15. Ik heb 2 (kapotte) knieën gekregen tijdens mijn militaire opleidingen 1995 en werdt verergerd door mijn missie in 1996 Bosnië. De ene arts zegt het komt dood ptss, de ander zegt versleten en weer een ander artrhose en weer een ander weet het niet!
  Wel gebruik ik al jaren zware pijnstillers opgebouwd en gebruik nu Palladon 3x per dag 1 capsule van 16mg, en 2x per dag pregabaline 75mg per dag.
  Kortom ik slik veel pijnstillers buiten ibuprofen 400mg om. Maar ben zodanig hieraan gewend dat het totaal niet meer werkt of heeft gedaan.
  Ik ben nu 40jr al ruim 15 jr volledig afgekeurd door ptss en knieklachten, rij in een scootmobiel, en heb een ptss Hulphond waarmee ik dagelijks vele korte stukjes loop. Iedere keer maximaal 150 meter is echt de max, verg dan vd pijn en moet rusten.

  Ik heb nu een jong gezin waarvan 1 dichter 10 en de ander 8! Ik wil nu genieten van hun zinder pijn, dat is inmigelihk. Des ondanks weet ik nig steeds niet wat ik heb. Ik weet dat de zware chronische ptss wat ik geb gekregen van Bosnië mijn missie als militair een versterker is van alle lichamelijke klachten.

  Dit is geen keven wat ik heb, niemand vergoed of vergoed een deel tbv aangepast vervoer vd scootmobiel, mijn Hulphond mijn gezin en mij. En niemand kan mij verder helpen, op de standaard rotgen foto’s of Suzan kunnen de specialisten weinig tot niets zien.
  Ik ben ten einde raad, wat kan ik doen, ofwat raad u mij aan? Leven met zware pijn medicatie die onder de opiumwetgeving vallen krijg je niet zo maar. Zelfs kwam mijn huisarts met het idee om de wel bekende TCA wietolie te gaan proberen (eigen kosten) €65,. Heeft niets gedaan.
  Mijn huisarts wil graag, maar weet het ook niet meer. Laat staan de specialisten.
  Wel spreken de specialisten steeds over mijn erg gespierde boven benen, wat heb ik daar aan.
  Heb zelfs gesmeekt diverse malen om te amputeren, 1 1/2 jr revalideren en dan weer kunnen fietsen etc.
  Ik ben nu niet alleen zwaaar gedupeerd maar inmijn vrouw en gezin, ik ga letterlijk kapot vd pijn.

  Ik heb bij het KCT in dienst gezeten, dus weet wel wat pijn en doorzettingsvermogen is.
  Maar dit is niet leuk neer.

  Hopelijk weet u iets!
  Dit adres vd blog kreeg ik van mijn tandarts ook een ex militair en Veteraan.

  Ik hoor het graag van u per mail.

 16. Ik ben 48, heb ernstige enkelartrose en zoek me gek naar oplossingen om te kunnen (blijven) bewegen. NSAID’s teveel bijwerkingen. Vastzetten gewricht geen optie want dan is er geen weg meer terug. In de USA kan je wel een nieuw enkelgewricht laten plaatsen maar in het bekrompen Nederland natuurlijk niet.
  Injecties met hyaluronzuur helpen maar de verzekeraars vergoeden dat niet en het kost een flinke slok eigen risico. Lekker onlogisch: eindeloze pillen Diclofenac waar je doodziek van wordt, worden wel vergoed. Een onschuldige injectie met hyaluronzuur die echt helpt, oh nee.

  Het enige goede nieuws: de stamceltherapie gaat hard. Bij paarden is het al op de markt: https://www.horses.nl/algemeen/groen-licht-voor-stamceltherapie-tegen-artrose/

  Ik heb wel een mail naar dat AZMonica gestuurd, maar nooit antwoord gekregen.

  In Amsterdam was een kliniek, Orthica, die dit deed maar die is gesloten zag ik.

  Tobben is het, en vechten tegen de bekrompen schimmige Nederlandse gezondheidszorg.

 17. Is er een leeftijd gebonden aan de stamceltherapie? Ik heb n.l. een kliniek gevonden in Slovenie die al veel succes hebben.
  Kosten 1 knie € 3800,=, beide knieen € 5000,=

 18. Ik ben inmiddels 53. altijd op niveau gesport, maar door de artrose in mijn rechterschouder gaat dat steeds lastiger. Ik ben verder erg fit omdat ik nog steeds sport, maar dan wel rekening houdend met mijn rechterschouder. Zijn er al ervaringen in stamceltherapie m.b.t. schouder artrose? Kan een behandeling al in NL? Of wil men het nog steeds niet. Ik denk dat indien ik van de klachten in mijn schouder af kan komen dat dit erg positief zal zijn in mijn actieve leven. Ik hoor graag reacties en mogelijkheden.

 19. Wordt de stamceltherapie ook toegepast op artrose in je vingers en handpalm heb best veel pijn en steeds meer beperkt en veel minder kracht

 20. 1. Het is niet mogelijk om aan te melden voor uw website: er verschijnt n melding.

  2. Een andere stamcel-kliniek in Europa:
  Instituto de Terapia Regenerativa Tissular (ITRT)

  C/ Vilana 12, planta baja Consultorios Vilana
  08022 Barcelona

  Tel 00 34 93 290 6042

  http://www.itrt.es

 21. Hier worden veel berichten gepost van ‘ik heb en ik heb’

  Maar waar we echt naar zitten te zoeken en niet vinden is ERVARINGEN van mensen die deze stamceltherapie ondergaan hebben
  Is hier echt niemand die op dit forum al heeft gepost die de therapie al laten uitvoeren heeft ?

 22. Ik heb me in oktober 2018 laten behandelen bij Oreme Regenexx in Brussel. Aangezien mijn linker heup totaal versleten was heb ik de stamcelbehandeling met eigen stamcellen ondergaan. Ik liep bot op bot en er was veel vocht aanwezig en onstekingen en cystes. Volgens de MRI was een directe operatie nodig. Mijn linker been deed niet veel meer en sleepte mee. Ik had 24/7 pijn en mijn wereld werd steeds kleiner. Nu 6 maanden later kan ik zeggen dat de behandeling een succes is. Er is geen vocht meer aanwezig en ook geen onstekingen meer. Ook is er meer rotatie in het gewricht. Er staat een half jaar tot een jaar voor betreffende het genezingsproces. De arts en verpleegkundigen zijn geduldig en vriendelijk en zeer kundig. De informatie is zeer uitgebreid via e-mail, telefoon, etc. Ik heb niet 1 minpuntje om te vermelden en dat is bijzonder, want ik ben zeer kritisch. Het enige wat ik nu nog moet doen, is ervoor zorgen dat de spieren sterker worden, het is tenslotte jarenlang niet gebruikt en heb ook verkeerd gelopen. Ik wil de dokter en verpleegkundigen ook via deze weg bedanken. Ze zijn zo bescheiden. Iedere keer dat we er waren zaten er mensen vanuit andere landen die specifiek door hem behandeld wilden worden. Ik ben er nog niet. Heb nog een lange weg te gaan. Maar als je het verschil ziet van voor en na de behandeling is het al een wonder. Met vriendelijke groeten, Bernadette van Walsum.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*