Behandeling van artrose

Een snel verouderende bevolking alsook steeds kritischer en zelfstandiger wordende patiënten vragen om innovatieve behandelingen. De conventionele geneeskunde boekt weliswaar vooruitgang, toch is zij niet voldoende in staat om de nieuwe zorgvraag te beantwoorden. Daarnaast zijn artsen eerder bezig met de bestrijding van symptomen dan dat zij de ziekten en aandoeningen bij de wortel aanpakken. Hierdoor zijn er, tot op heden, weinig effectieve methoden die gericht zijn op de behandeling van de oorzaak van ziekten en aangeboren aandoeningen.

Zo ook bij de behandeling van artrose. De conventionele behandeling van artrose in een vergevorderd stadium komt neer op de toediening van medicatie of de plaatsing van kunstgewrichten. Beide behandelingen zijn lichamelijk en geestelijk zeer ingrijpend voor patiënten. Daarnaast zijn zij weinig effectief doordat zij alleen een tijdelijk alternatief bieden en geen blijvend herstel van het kraakbeen en het gewricht stimuleren.

Regeneratieve geneeskunde

Met regeneratieve geneeskunde kan men kapot kraakbeen herstellen of zelfs verdwenen kraakbeen terug laten groeien. Dit is geen Science Fiction en je hebt er ook geen hightech laboratorium voor nodig. Verschillende technieken met onbewerkte lichaamseigen cellen worden al vele jaren toegepast bij pijnlijke gewrichten. Maar in Nederland niet.

Waarom niet in Nederland

In Nederland hebben we de wet ‘regeling celtransplantatie’. Deze wet bepaalt dat een orthopeed een vergunning nodig heeft om het bloed van de patiënt te gebruiken bij de behandeling van gewrichtsklachten. Het probleem is dat de vergunningen niet worden afgeven voor een behandeling met stamcellen bij artrose onder de mom van veiligheid en werkzaamheid.

Uit klinische onderzoek (zie onderstaande video) blijkt dat een injectie met beenmergconcentraat (BMAC) in het gewricht veilig en werkzaam is. In de VS zijn er meer dan 600 klinieken die deze behandeling, met stamcellen bij artrose, uitvoeren.

Waar kun je stamceltherapie krijgen?

Het zijn voornamelijk de commerciële klinieken die gespecialiseerd zijn in stamceltherapie bij gewrichtsproblemen. Ze beschikken over verschillende technieken om stamcellen te oogsten en behandelen elk gewricht. Er zijn ook ziekenhuizen die stamcelbehandelingen uitvoeren. Meestal zijn deze behandelingen gekoppeld aan een onderzoek en is slechts één bepaald gewricht mogelijk.

Lijst met stamcel klinieken via onze nieuwsbrief

Ontvang per email een overzicht van regeneratieve klinieken voor gewrichtsproblemen en blijf op de hoogte van belangrijke updates omtrent stamceltherapie.

AANMELDEN
Stamcel klinieken voor artrose behandelingen