Stamceltherapie bij artrose

Iedereen heeft wel eens gehoord van stamceltherapie en nu kan deze therapie mogelijk in de toekomst worden toegepast bij artrose. Dat blijkt uit onderzoek van orthopedisch chirurg in opleiding Gerben van Buul van het Erasmus MC.

Na jaren onderzoek heeft Van Buul ontdekt dat artrose wellicht behandeld kan worden met stamceltherapie. Het injecteren van lichaamseigen stamcellen uit het beenmerg in beschadigde gewrichten laat bemoedigende resultaten zien.

Artrose is een reumatische ziekte waarbij het kraakbeen dunner en zachter wordt. Het komt veel voor bij ouderen, maar ook steeds vaker bij relatief jonge mensen. Artrose geeft pijnklachten waardoor mensen zich steeds moeilijker kunnen bewegen. Behandeling is op dit moment vooral gericht op pijnbestrijding. Als dat niet meer helpt, rest een operatie waarbij de patiënt een gewrichtsprothese krijgt. Deze heeft echter een beperkte houdbaarheid.

Van Buul ontdekte een veelbelovende, maar nog niet uitontwikkelde methode. Hij hoopte dat door stamcellen in de buurt van kraakbeen te injecteren er nieuw kraakbeen zou ontstaan. Dat bleek echter niet het geval. Maar de stamcellen bleken wel een positief effect te hebben op processen die gepaard gaan met artrose.

Eiwitfabriekjes
De stamcellen werkten als een soort eiwitfabriekjes die ontstekingsremmende factoren en groeifactoren maakten. De cellen hadden positieve effecten op de ontstekingen en de kraakbeenafbraak. Ook werd ontdekt dat de cellen na injectie betrekkelijk lang aanwezig bleven in de gewrichten. En de pijn werd iets minder.

Het onderzoek werd nog niet gedaan bij mensen. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de gevonden effecten zich dan ook voordoen.

Bron: Erasmus MC

Stamceltherapie bij artrose
2 (40%) 1 vote[s]

Over Maarten de Boer 117 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

3 Comments

  1. Ik ben 57 jaar en heb ernstige artrose vooral in mijn nek. Ik heb dagelijks veel pijn en ben zeer beperkt in mijn doen en laten. Ik heb 5 jaar terug een caige in mijn nek gekregen waardoor mijn wervels op die plek niet verder in kunnen zakken. Het zou een doorbraak zijn als hier wat aan te doen zou zijn, niet meer elke dag die vreselijke pijn. Gewoon een stuk kunnen fietsen zonder pijn ect ect. Dan zou de zon weer voor mij schijnen !!!!!!!!!!!!

  2. Heb al vier maanden een ontsteking in mijn rechterknie, heb ook vocht ophoping. Heb een cortisone spuit gehad helpt een paar dagen tegen de pijn maar is geen oplossing. Heb ook acupunctuur gehad helpt ook niet veel.

  3. Prachtig allemaal. De ene oplossing na de ander passeert de revue, maar ik wil zo’n behandeling. Al moet ik deze zelf betalen. Of in ieder geval weten waar ik deze in Europa kan krijgen als het in Nederland ‘weer’ niet kan. Anders begint het een beetje op het gezegde ‘ iemand een banaan voorhouden’ te lijken. Wellicht een idee voor de redactie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*