Wie bepaalt de vergoeding van PRP en stamceltherapie?

En hoe komt dit proces tot stand?

Stamceltherapie kosten en vergoedingen

Nu de eerste stamcelklinieken voor artrosepatiënten in de EU een feit zijn, krijgt ArtroseBlog veel vragen over de medische kosten en vergoedingen van stamceltherapie. 

Afhankelijk van het aangedane gewricht en de ernst van artrose kosten de behandelingen met geavanceerde celtherapie tussen de 3000 en 9000 euro. Waar in Nederland en de rest van de EU de conventionele behandelingen van artrose standaard worden vergoed, geldt dit helaas niet voor celtherapie. In het onderstaande kader geef ik een aantal tips voor het alsnog vergoed krijgen van de medische kosten, en om de behandeling met stamceltherapie als specifieke zorgkosten op te geven bij de belastingaangifte wanneer vergoeding uitblijft.

Zorginsituut Nederland beslist over welke zorg in het basispakket komt

Een van de taken van het Zorginstituut is advies geven aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de samenstelling van het basiszorgverzekeringspakket. Ook verduidelijkt het voor zorgverzekeraars en verzekerden wat tot het basispakket behoort.

Omdat bij een behandeling met stamcellen bij artrose gebruikgemaakt wordt van meerdere PRP-injecties, verdiepen wij ons eerst in het standpunt van het Zorginstituut Nederland (hierna: het Zorginstituut) over PRP-injecties bij de behandeling van artrose. Daarbij richten wij ons vooral op het literatuuronderzoek van de expertgroep van het Zorginsituut.

Bij het Zorginsituut heb ik navraag gedaan over PRP injecties bij artrose. Het zegt hierover: 

Nu ben ik vooral geïnteresseerd wat het Zorginstituut heeft geadviseerd in het geschil over de vergoeding van PRP-injecties bij artrose van de knie. En na even zoeken op de website van Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen heb ik dan toch uiteindelijk het advies met betrekking tot PRP-injecties bij artrose van de knie gevonden.

De voorzitter van het Zorginstituut heeft op 26 februari 2016 per brief een advies uitgebracht aan de minister van VWS over het toedienen van PRP-injecties bij artrose van de knie.

Uit de brief blijkt dat bij dit advies is uitgegaan van de meta-analyse van Laudy et al (2015) en 4 systematische reviews die PRP-injecties vergeleken met een placebo. Willekeurige vergelijkende studies naar injecties met hyaluronzuur zijn uitgesloten, en vergelijkingen met gebruikelijke conservatieve zorg zijn niet gevonden.

Conclusie van de expertgroep van het Zorginstituut

De uitspraak: “Het toedienen van PRP-injecties bij artrose van de knie voldoet niet aan de stand van de wetenschap en praktijk” wordt hier door de expertgroep van het Zorginstituut toegelicht:

“Uit de meta-analyse en de systematische reviews blijkt dat bij PRP-injecties in vergelijking met placebo na 6 maanden weliswaar een sterkere pijnvermindering wordt gevonden, maar geen verbetering van functie. Dit is gebaseerd op slechts één kleine vergelijkende studie naar PRP met placebo met een hoog risico op bias. Vanwege het mogelijke placebo effect van injecties is blindering een vereiste. Voor een uitspraak of PRP-injecties onderdeel van de standaardbehandeling van knieartrose kan zijn, zijn grotere studies van betere kwaliteit nodig. Met name ook studies die PRP-injecties vergelijken met de standaard conservatieve behandeling.”

De toelichting van de expertgroep is eigenlijk de conclusie van de meta-analyse van Laudy et al (2015), maar dan vertaald in het Nederlands, waarbij alle positieve punten vergelijkingen met injecties met hyaluronzuur en ‘controls’ zijn uitgesloten. Daarbij wil ik nog opmerken dat in deze meta-analyse vergelijkende onderzoeken tot juni 2014 zijn opgenomen, maar ook de 4 geselecteerde systematische reviews worden genegeerd.

Hieronder kun je de originele conclusie (in het Engels) van de meta-analyse van Laudy et al (2015) lezen.

PRP-injecties als standaardbehandeling van knieartrose

Voor een uitspraak of PRP-injecties onderdeel van de standaardbehandeling van knieartrose kunnen zijn, zijn volgens het Zorginstituut grotere studies van betere kwaliteit nodig, vooral studies die PRP-injecties vergelijken met de standaard conservatieve behandeling.

Nu heb ik zelf ook een literatuuronderzoek verricht in PubMed (een online databank van medisch onderzoeken) met de zoektermen ‘platelet-rich plasma’ (PRP) en ‘osteoarthritis’ (artrose) en ‘corticosteroid’ (corticosteroïden) om te kijken of er studies zijn die PRP-injecties vergelijken met de standaard conservatieve behandeling bij artrose, zoals injecties met corticosteroïden.

Dit leverde een gerandomiseerde (willekeurige) vergelijkende studie van corticosteroïden uit 2017 op.

En wanneer ik in PubMed een literatuuronderzoek verricht met de zoektermen ‘platelet-rich plasma’ en ‘osteoarthritis’ en ‘meta-analysis’ (meta-analyse) vind ik een grote studie van hoge kwaliteit.

Goede kans om de kosten van een behandeling met PRP-injecties vergoed te krijgen

De grotere studies van betere kwaliteit en studies die PRP-injecties vergelijken met de standaard conservatieve behandeling, waar het Zorginstituut om vraagt, zijn er op dit moment dus wel degelijk. Daarom hebben artrosepatiënten een goede kans om een behandeling met PRP-injecties vergoed te krijgen als zij een klacht indienen bij de Geschillencommissie Zorgverzekeringen en naar deze studies verwijzen.

Inmiddels heeft één van de vier grote zorgverzekeraars in Nederland, een explosieve stijging van de zorgpremie in 2019 voorspeld van wel 6%. ArtroseBlog is van mening dat het opnemen van de behandeling van artrose met geavanceerde celtherapie in het basispakket bij kan bijdragen aan goedkopere en effectievere zorg. Een behandeling met deze therapie kan de gezondheid van vele mensen met artrose verbeteren, waardoor zij langer kunnen doorwerken en dus meer kunnen bijdragen aan onze samenleving.

Over Maarten de Boer 108 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten met onze nieuwsbrief. Klik hier om u aan te melden.

11 Comments

 1. Maarten, ik proef bij nieuwsberichten over het Zorginstituut altijd een weigering. Ook als iets goedkoper zou zijn. Ze zitten vast in het kringetje regulier-Big Farma-Overheid-Zorgverzekeraars. PRP injecties helpen mij prima. Ook al kan ik niet meer lopen zoals ik vroeger kon, ik beweeg op de fiets veel beter en ik kan 2 m in één ruk lopen. In 2015-2016 was dat elke 50 meter stoppen tot ik door kon gaan. Deze zomer, ondanks dat ik last van de hitte heb, is de temperatuur zo goed voor mijn artrose geweest dat ik veel minder pijn heb gehad de afgelopen 3 maanden.

  • Beste L.M. Lembeck, bedankt voor uw reactie. De enige weg om de kosten vergoed te krijgen is wanneer het Zorginstituut een positief advies geeft aan de hand van een literatuuronderzoek. Sinds juni 2014 zijn er meerdere onderzoeken over PRP injecties bij artrose gepubliceerd. Het is aan de patiënt nu om via de Ombudsman Zorgverzekeringen in te schakelen.

   Kunt u de link naar [email protected] toesturen en erbij vermelden wat uw bedoeling daarbij is. Idd heel merkwaardig verhaal over de CBD oliën. Heb het wel eruit gehaald, off topic, hopelijk begrijpt u dat.

 2. Ik heb een paar jaar geleden een acp behandeling gehad in mijn knie. Heeft bij mij prima geholpen. Nu begint de klacht soms weer een beetje terug te komen, maar ook deze behandeling word niet meer vergoed. Volgens zeggen ook door te weinig resultaat. Als het geen resultaat heeft, waarom doen gespecialiseerde klinieken het dan nog wel? Die gooien toch niet hun goede naam weg door slechte behandelingen.

  • Celtherapie met plaatjesrijk plasma, ook wel PRP therapie genoemd of autoloog geconditioneerd plasma (ACP therapie), is zorg die niet tot het basispakket behoort. Wellicht dat bepaalde zorgverleners ‘tijdelijk’ deze zorg uit hun eigen budget betaalden.

   Gespecialiseerde klinieken werken met hoge geconcentreerde PRP injecties, maar ook met LP injecties. Bekijk dit filmpje voor meer uitleg over de concentraties en technieken van celtherapie.

   PRP (Platelet Rich Plasma) injecties worden ook gebruikt voor, tijdens en na een behandeling met een injectie met stamcellen. De groeifactoren in deze injecties kunnen de kraakbeencellen aanzetten zich te delen en de ontstekingsreactie remmen. Waar LP (Platelet Lysate) injecties speciaal worden gebruikt bij de behandeling aan de wervelkolom of in gebieden waar veel zenuwen zitten.

 3. Een paar jaar terug heb ik PRP behandeling gehad in Nederland, echter een stamcelbehandeling bleek niet meer mogelijk door ingrijpen van Min. van Volksgezondheid. Zijn er publicatie`s van de resultaten van de ongeveer 40 patiënten die daarvoor wel zijn behandeld met stamceltherapie in Nederland?

 4. U schrijft over stamcel behandeling die niet vergoed wordt. In het artikel gaat het over PRP /ACP behandeling. Dat zijn toch twee verschillende dingen? Stamcel behandeling mag niet in Nederland, ACP behandeling wel.
  Kunt u dit toelichten? Over welke behandeling gaat het in dit artikel?

 5. Beste Petra, in het artikel bespreek ik het standpunt van het Zorginstituut mbt PRP-injecties bij de behandeling van artrose. PRP / ACP zijn net als stamcelinjecties celtherapieën waarbij gebruikt gemaakt wordt van de lichaamseigen cellen. Je kan geen stamcelbehandeling hebben zonder PRP. Wanneer PRP vergoed kan worden, dan is een deel van de stamceltherapie ook vergoed.

 6. In Nederland werd, voor stamcel therapie, het middel Chondrocelect gebruikt bij kraakbeen behandelingen.
  De reden dat het middel uit de handel is genomen heeft te maken met de samenstelling van het product.
  Chondrocelect bevat bestanddelen van runderen(koeien bloed) waarvan niet voldoende is aangetoond of dit veilig toepasbaar is op mensen.
  Wie weet waar er meer informatie te vinden is over dit medicijn?
  Weet iemand of er een alternatief is voor dit medicijn dat geen bestanddelen van runderen(koeien bloed) bevat?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*