Stamceltherapie bij artrose

Stamceltherapie herstelt de conditie van het gewricht. Door het injecteren van ‘eigen’ stamcellen kan een ingrijpende gewrichtsoperatie of het leven met chronische gewrichtspijn worden voorkomen.

Een arts kan beschadigingen aan bot, kraakbeen en gewrichtsbanden met stamcelinjecties behandelen. Hierdoor herstelt het gewricht. Dit heet ook wel generatieve geneeskunde.

Echter bij een gewricht met ernstige artrose ‘bot op bot’ is het helaas niet mogelijk om het kraakbeen terug te laten groeien. Wel kunnen de injecties met stamcellen bij ernstige artrose de pijn verminderen en de gewrichtsfunctie verbeteren.

Vooral bij patiënten met ernstige knieartrose werkt dit goed. Door de botbeschadigen en gewrichtsbanden onder geleide van een röntgenapparaat te injecteren met stamcellen is een actieve levensstijl weer mogelijk.

Andere gewrichten met ernstige artrose zoals bijvoorbeeld de heup zijn helaas lastiger te behandelen en hebben een lager slagingspercentage.

In de Verenigde Staten wordt stamceltherapie al jaren toegepast, met opzienbarende resultaten.

Hoe gaat een stamcelbehandeling in zijn werk?

De behandeling van een gewricht bij artrose bestaat meestal uit drie tot vijf poliklinische behandelingen. Het eerste consult is een intake gesprek, waarna na het afnemen van de voorgeschiedenis en een zorgvuldig onderzoek samen met de patiënt het best passende behandelplan wordt opgesteld. Wordt de stamceltherapie de keuze dan kan tijdens dit eerste bezoek het gewricht al voorbereid worden. Via een venapunctie ( bloedafname uit de arm ) wordt bloed afgenomen. Uit dit bloed worden de bloedplaatjes geïsoleerd met een daarvoor ontwikkeld apparaat. De bloedplaatjes (PRP) die vol zitten met groeifactoren worden in het gewricht gespoten en brengen het gewricht tot rust en creëren een goede uitgang positie voor de stamceltherapie die tussen een à twee weken volgt. Bij de stamceltherapie worden de stamcellen onder lokale verdoving uit het beenmerg van de bekkenkam of het vetweefsel (bijvoorbeeld de buik) gehaald met een speciale naald. Het verkregen materiaal wordt eerst gefilterd en daarna met een specifiek hiervoor ontwikkeld apparaat bewerkt, waarbij de stamcellen worden geïsoleerd. De verkregen stamcellen worden vervolgens samen met de PRP in de het beschadigde gewricht gespoten.

Mesenchymale stamcellen

Mesenchymale stamcellen, soms ook wel volwassen stamcellen genoemd, kunnen zich ontwikkelen tot musculoskeletale cellen, zoals vet-, bot- of kraakbeencellen. Veel wetenschappers geloven dat mesenchymale stamcellen het potentieel hebben om kraakbeen te repareren en te vervangen, evenals ander weefsel dat door artrose wordt beschadigd.

Mesenchymale stamcellen kunnen uit het vetweefsel of beenmerg van de patiënt verzameld worden. Na het oogsten van de cellen zijn er twee mogelijkheden waar gekozen kan voor worden:

  1. De cellen verwerken in een geconcentreerde oplossing;
  2. De cellen kweken in een laboratorium.

Stamcel klinieken

Een overzicht van stamcel klinieken voor de behandeling van artrose.


Vet-afgeleide mesenchymale stamcellen

In het Engels worden deze cellen adipose-derived mesenchymal stem cells (ADSCs) genoemd. Vetweefsel bevat stamcellen. Artsen die vet stamcellen gebruiken zullen de cellen oogsten met behulp van chirurgie of liposuctie. Sommige artsen geven de voorkeur aan het gebruik van stamcellen uit het vetlichaam van Hoffa, een stootkussen achter en onder de knieschijf.

Een injectie met Stromal Vascular Fraction (SVF) is een regeneratieve behandeling. SVF celtherapie wordt ingezet voor het verlichten van pijn en de verbetering van de kwaliteit van het leven bij artrose. Het product SVF wordt gemaakt uit het eigen vetweefsel van de patiënt. Het medicijn bevat vet-afgeleide mesenchymale stamcellen die bij een intra-articulaire injectie het artroseproces kunnen remmen of omkeren.

Beenmerg-afgeleide mesenchymale stamcellen

In het Engels worden deze cellen bone marrow-derived mesenchymal stem cells (BM-MSCs) genoemd. Beenmergstamcellen zijn het meest onderzocht en hebben de beste potentieel om zich te ontwikkelen in kraakbeencellen. Om deze cellen te oogsten neemt een arts beenmerg uit het bekkenkam van de patiënt met behulp van een naald en een spuit. Dit proces heet beenmerg-aspiratie.

Een injectie met Bone Marrow Aspirate Concentrate (BMAC) is een regeneratieve behandeling. BMAC celtherapie wordt ingezet voor het verlichten van pijn en de verbetering van de kwaliteit van het leven bij artrose. Het product BMAC wordt gemaakt uit het eigen beenmerg van de patiënt. Het medicijn bevat beenmerg-afgeleide mesenchymale stamcellen die bij een intra-articulaire injectie het artroseproces kunnen remmen of omkeren.

Injecties met plaatjesrijk plasma (PRP / ACP )

Injecties met plaatjesrijk plasma, ook wel PRP-therapie of autoloog geconditioneerd plasma (ACP) therapie genoemd, is een regeneratieve behandeling. Het product PRP / ACP wordt gemaakt uit het eigen bloed van de patiënt. Het medicijn bevat verschillende groeifactoren die bij een intra-articulaire injectie het artroseproces kunnen remmen of omkeren.