Stamceltherapie bij artrose

Stamceltherapie herstelt het kraakbeen van versleten gewrichten. Door het inbrengen van ‘eigen’ stamcellen kan een ingrijpende gewrichtsoperatie of het leven met chronische gewrichtspijn worden voorkomen. Bij stamceltherapie herstelt het kraakbeen namelijk het gewricht. Dit heet ook wel generatieve geneeskunde. In de Verenigde Staten wordt stamceltherapie al jaren toegepast, met opzienbarende resultaten.


Stamcel klinieken

Een overzicht van stamcel klinieken in Europa voor de behandeling van artrose.


Mesenchymale stamcellen

Mesenchymale stamcellen, soms ook wel volwassen stamcellen genoemd, kunnen zich ontwikkelen tot musculoskeletale cellen, zoals vet-, bot- of kraakbeencellen. Veel wetenschappers geloven dat mesenchymale stamcellen het potentieel hebben om kraakbeen te repareren en te vervangen, evenals ander weefsel dat door artrose wordt beschadigd.

Mesenchymale stamcellen kunnen uit het vetweefsel of beenmerg van de patiënt verzameld worden. Na het oogsten van de cellen zijn er twee mogelijkheden waar gekozen kan voor worden:

  1. De cellen verwerken in een geconcentreerde oplossing;
  2. De cellen kweken in een laboratorium.

Injecties met plaatjesrijk plasma (PRP / ACP )

Injecties met plaatjesrijk plasma, ook wel PRP-therapie of autoloog geconditioneerd plasma (ACP) therapie genoemd, is een regeneratieve behandeling. Het product PRP / ACP wordt gemaakt uit het eigen bloed van de patiënt. Het medicijn bevat verschillende groeifactoren die bij een intra-articulaire injectie het artroseproces kunnen remmen of omkeren.

Vet-afgeleide mesenchymale stamcellen

In het Engels worden deze cellen adipose-derived mesenchymal stem cells (ADSCs) genoemd. Vetweefsel bevat stamcellen. Artsen die vet stamcellen gebruiken zullen de cellen oogsten met behulp van chirurgie of liposuctie. Sommige artsen geven de voorkeur aan het gebruik van stamcellen uit het vetlichaam van Hoffa, een stootkussen achter en onder de knieschijf.

Een injectie met Stromal Vascular Fraction (SVF) is een regeneratieve behandeling. SVF celtherapie wordt ingezet voor het verlichten van pijn en de verbetering van de kwaliteit van het leven bij artrose. Het product SVF wordt gemaakt uit het eigen vetweefsel van de patiënt. Het medicijn bevat vet-afgeleide mesenchymale stamcellen die bij een intra-articulaire injectie het artroseproces kunnen remmen of omkeren.

Beenmerg-afgeleide mesenchymale stamcellen

In het Engels worden deze cellen bone marrow-derived mesenchymal stem cells (BM-MSCs) genoemd. Beenmergstamcellen zijn het meest onderzocht en hebben de beste potentieel om zich te ontwikkelen in kraakbeencellen. Om deze cellen te oogsten neemt een arts beenmerg uit het bekkenkam van de patiënt met behulp van een naald en een spuit. Dit proces heet beenmerg-aspiratie.

Een injectie met Bone Marrow Aspirate Concentrate (BMAC) is een regeneratieve behandeling. BMAC celtherapie wordt ingezet voor het verlichten van pijn en de verbetering van de kwaliteit van het leven bij artrose. Het product BMAC wordt gemaakt uit het eigen beenmerg van de patiënt. Het medicijn bevat beenmerg-afgeleide mesenchymale stamcellen die bij een intra-articulaire injectie het artroseproces kunnen remmen of omkeren.