Studie: Glucosamine magische pil voor een lange levensduur

Zwitserse en Duitse onderzoekers beweren in Nature Communications een belangrijk effect van het zelfzorgmiddel te hebben ontdekt: muizen die glucosamine kregen, hadden een 10 procent langere levensduur, vergelijkbaar met acht extra levensjaren bij mensen. De glucosamine blijkt de afbraak van aminozuren (bouwstenen van eiwitten) te versterken en de suikerspiegel in het bloed te verlagen. Volgens de onderzoekers kan met de inname van glucosamine een dieet met weinig koolhydraten worden nagebootst.

Bron: DGlucosamine supplementation extends life span of nematodes and of ageing mice. Nat. Commun. 5:3563 doi: 10.1038/ncomms4563 (2014)

Artsen hebben het supplement geaccepteerd als één van de middelen waarmee ze artrose kunnen behandelen. Amerikaanse sportartsen bevelen glucosamine aan voor sporters die artrose in de beginfase hebben.

Werkt glucosamine net zo goed als ibuprofen?

Glucosamine werkt net zo goed als ibuprofen bij de bestrijding van pijnklachten bij mensen met artrose. Dat ontdekten Britse onderzoekers die de resultaten van twee bestaande studies bij elkaar veegden en daar opnieuw conclusies uit trok­ken. Beide studies vergeleken het effect van een dagelijkse dosis van 1,2 gram ibuprofen met dat van 1,5 gram glucosamine. Uit één van die studies bleek dat glucosamine op de langere termijn zelfs nog beter werkte dan ibuprofen. Het supplement verbeterde het dagelijks functioneren van patiënten.

Bron: Ruane R, Griffiths P. Glucosamine therapy compared to ibuprofen for joint pain. Br J Community Nurs 2002 Mar;7(3):148-52.

Een studie uit 2015 laat zien dat glucosamine samen met chondroïtine een veilig alternatief kan bieden voor patiënten die langdurig gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers moeten vermijden.

Over Maarten de Boer 108 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten met onze nieuwsbrief. Klik hier om u aan te melden.

4 Comments

 1. Graag wil ik weten of het middel glucosamine vergoed wordt nu door de zorgverzekeraar, ik slik het dagelijks gr Jolanda

  • Glucosamine wordt over het algemeen niet vergoed door zorgverzekeraars, omdat het gaat om een receptvrij zelfzorgmedicijn of voedingssupplement. Er zijn enkele verzekeraars die glucosamine in hun aanvullende pakketten hebben opgenomen. Of u in aanmerking komt voor vergoeding kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

 2. Mijn reumatoloog vertelde dat glucosamine nog niet voldoende is onderzocht. Ik heb artrose in mijn vingers,tenen en knie.
  Ze adviseerde me paracetamol en/of ibuprofen…
  Wat denken jullie?
  Groet marion.

 3. De werking is per persoon anders. Mensen die bloedverdunners gebruiken mogen geen ibuprofen gebruiken.
  Ik heb al jaren artrose, diverse medicijnen en zelfhulpmiddelen gebruikt, ook glucosamine, geen resultaten.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*