Superfoods zijn helemaal niet zo gezond

 

Gojibessen zouden eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn als vaak wordt beweerd.
Gojibessen zouden eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn als vaak wordt beweerd.

Ze worden gezien als de sleutelingrediënten voor een goede gezondheid, een lang leven en zouden allerlei kwaaltjes verhelpen, maar deze zogenaamde wondervoeding blijkt eigenlijk meer kwaad dan goed te doen voor je lichaam. Althans als we voedingsdeskundige Petronella Ravenshear mogen geloven. Dat schrijft de Daily Mail.
Gojibessen, quinoa en boerenkool zouden volgens Ravenshear problemen aan de schildklier en artritis kunnen veroorzaken. In de Vogue-editie van deze maand gaat ze zelfs zover als te zeggen dat “deze voeding gemeden moet worden”. Verder legt ze uit dat boerenkool, een favoriet van onder andere Gwyneth Paltrow, ook de werking van de schildklier kan verstoren wanneer het rauw gegeten wordt.
 

“De aantrekkingskracht van deze superfoods is gemakkelijk te begrijpen: we verlangen allemaal naar een snelle oplossing voor gewichtsverlies en een wondermiddel tegen het ouder worden”Petronella Ravenshear, Voedingsdeskundige

Verder bevatten gojibessen ook een chemische stof die het risico op spijsverteringsproblemen zoals het ‘lekkende darmsyndroom’ (leaky gut syndrome) verhoogt. En ook chiazaden (nog een favoriet van de sterren) kunnen darmproblemen veroorzaken. Hoewel ze rijk zijn aan proteïnen en omega 3, zwellen ze in de maag op tot een gelatineachtige massa. Dit kan er inderdaad voor zorgen dat je minder snel honger hebt, maar bevat ook fytaten (antioxidanten die bepaalde goede mineralen opnemen).
Voordelen worden overschat
Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat 61 procent van de mensen deze voeding koopt louter omdat het als ‘superfoods’ wordt aangeprezen. De British Dietetic Association waarschuwt ervoor dat deze producten valse verwachtingen creëren en de voordelen ervan niet volledig bewezen zijn.
Zo zou je bijvoorbeeld 13 keer de normale hoeveelheid gojibessensap moeten drinken om evenveel antioxidanten op te nemen als van 1 rode appel. Ravenshear raadt dus aan voorzichtig te zijn met gojibessen, vooral als je last hebt van artritis en kies in de plaats voor blauwe bessen, frambozen of bosbessen voor antioxidanten en een betere smaak.
“De aantrekkingskracht van deze superfoods is gemakkelijk te begrijpen: we verlangen allemaal naar een snelle oplossing voor gewichtsverlies, een wondermiddel tegen het ouder worden en we maken ons zorgen om hoeveel voedingsstoffen er aanwezig zijn in onze moderne voeding, dus zoeken we naar superfoods om mogelijke tekorten op te vangen.”
Avocado Wat is dan wel gezond?
Ravenshear legt uit dat tijdens een conferentie van de Institute for Functional Medicine werd gekozen voor de volgende voeding: avocado’s, spinazie, zeewier, granaatappel, blauwe bessen, broccoli (en alle kruisbloemige groenten), plantaardig gevoed rundvlees, zalm, amandelen, kokosolie, olijfolie en groene thee.