Tai Chi kan pijn bij knieartrose verminderen

Het beoefenen van Tai Chi kan de pijn bij artrose in de knie aanzienlijk verminderen. Dat blijkt uit een door het Tufts Medical Center uitgevoerd onderzoek.

Wat is Tai Chi?

De traditionele Chinese bewegingsvorm is een ‘sport’ waarbij je langzaam verschillende houdingen aanneemt. De bewegingen zijn sierlijk en geven slechts lichte druk op gewrichten en ledematen. Het versterkt je balans, flexibiliteit en spierkracht, zonder al te belastend te zijn voor de beoefenaars.

Wist je dat de bewegingsleer eigenlijk t’ai chi ch’üan heet? Dat betekent ‘ultieme beste vuist’. Van oorsprong is tai chi dan ook een vechtkunst, maar zowel in China, het land van oorsprong, als in het Westen wordt tai chi tegenwoordig vooral beoefend als meditatieve oefening die de gezondheid verbetert.

Tai Chi leent zich in dit licht perfect voor mensen die kwetsbaar zijn voor artrose en andere gewrichtsklachten. Er was alleen nog geen onderzoek naar gedaan of dit ook echt waar was.

Onderzoekswijze

De wetenschappers van Tufts Medical Center onderzochten veertig mensen die allen zestig jaar of ouder waren, die al langer dan tien jaar last hadden van ernstige artrose in hun knie. De helft van deze groep ging twaalf weken lang twee uur in de week Tai Chi beoefenen. De andere helft besteedde evenveel tijd aan normale stretchoefeningen.

Eindoordeel?

De Bostonse onderzoekers denken dat het de kwaliteit van leven voor patiënten een flinke oppepper kan geven.

Niet alleen zouden de bewegingen pijn kunnen verminderen, ook werd er minder depressie waargenomen. Patiënten konden beter bewegen en voelden zich over het algemeen beter dan patiënten die geen Tai Chi hadden beoefend.

Graag horen we jouw mening. Wat vind jij van het idee om aan Tai Chi te doen ter voorkoming/verzachting van artrose?

P.s. Volgens een ander, ook door Tufts Medical Center uitgevoerd onderzoek blijkt Tai Chi ook bij fibromyalgie de pijn te verzachten.

 

Bron:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3023169/

0 0 vote
Article Rating
Over Maarten de Boer 120 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.
Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
p.v breughel
p.v breughel
3 jaren geleden

Klopt inderdaad Tai Chi als je dit regelmatig kan oefenen heb je veel minder pijn in je gewrichten Ook word je ademhaling veel beter.En een groot voordeel je komt eigenlijk niet meer bij een dokter Ikzelf doe elke dag Tai Chi