Uit cannabis ontwikkelde medicatie geeft potentieel pijnverlichting bij artrose

Het Arthritis Research UK Pain Centre van de Universiteit of Nottingham heeft onderzoek uitgevoerd naar de pijnstillende werking van cannaboïde stoffen, die in de natuur te vinden zijn in cannabis.
Het onderzoek heeft zich gericht op het ontwikkelen en testen van een in het laboratorium gefabriceerd stofje die de werkzame, pijnstillende stofjes uit cannabis simuleert, maar welke niet de negatieve psychologische effecten en hallucinerende werking van cannabis vertonen. Hierbij is er gezocht naar een stofje die op generlei manier van de cannabisplant afkomstig is.
Bij tests op dieren met cannabis was reeds eerder aangetoond dat cannaboïde elementen een verzachtende werking hebben op de pijnervaring bij artrose. Vanwege de negatieve bijwerkingen van cannabis was het echter belangrijk dat er eerst een adequaat alternatief werd gevonden voor het leveren van cannaboïde, zonder de hallucinerende werking. Door de fabricage van JWH133 is dit mogelijk geworden.
Het middel richt zich op het blokkeren van cannaboïde receptor 2 (CB2) die terug te vinden is in het centrale zenuwstelsel en de hersenen en welke als deze effectief wordt geblokkeerd de pijnervaring geheel weet tegen te gaan.
De gesynthetiseerde JWH133 zou naast artrose – wat zenuwpijn als gevolg van kraakbeenslijtage veroorzaakt – de opleving van gewrichtsontsteking kunnen tegengaan. Niet alleen de pijn behorende bij artrose wordt dan bestreden, maar ook de mogelijke ontstekingen die als gevolg van de blootstelling van en frictie op zenuwen ontstaan.
Victoria Chapman, Professor van de faculteit Neuropharmacologie, had het volgende te melden over de onderzoeksbevindingen: “This finding is significant, as spinal and brain pain signalling pathways are known to make a major contribution to pain associated with osteoarthritis. These new data support the further evaluation of the selective cannabinoid-based interventions for the treatment of osteoarthritis pain.”
 
Bron:
http://www.nottingham.ac.uk/ 7 januari 2014