Valt osteoporose weg te drinken?

Vrouwen die matig alcohol drinken, hebben geen verhoogd risico op osteoporose in de heup en ruggenwervel. Deze resultaten komen uit een Brits onderzoek dat in 2004 verschenen is in ‘Annals of the Rheumatic Diseases’.

Er is onderzoek gedaan bij 46 vrouwelijke eeneiige tweelingen. Voor elke tweeling geldt dat er één zeer weinig drinkt en de ander drinkt gemiddeld. Onderzoekers konden op deze wijze de effecten bestuderen van weinig en gemiddeld alcoholgebruik op de bottenstructuur, zonder invloed van genetische aspecten en de leeftijd. Namelijk het DNA bij eeneiige tweelingen is identiek, dus genetische invloeden kunnen uitgesloten worden. Onder gemiddeld alcoholgebruik verstaan de wetenschappers een inname van gemiddeld acht eenheden per week. De vrouwen die matig alcohol dronken, dronken hooguit één eenheid per week.

Tijdens het onderzoek werd er gekeken naar de mineraaldichtheid van het bot in de heup en ruggenwervel en chemische testen van de ochtendurine. Matig alcoholgebruik heeft geen negatief effect op de botdichtheid, er waren zelfs enkele aanwijzingen dat alcohol de micro-samenstelling van het bot verbetert.

Geef uw beoordeling aan dit artikel

Over Maarten de Boer 117 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*