Is brier drinken goed voor botten en gewrichten?

Bierdrinkers hebben misschien nu een goed excuus om van happy hour te genieten. Als je weet dat een biertje gemiddeld 3,50 euro kost, probeer je er toch wat meer van te genieten. Bier kan helpen voor sterke botten en soepele gewrichten. Hiermee voorkom je dat je gemakkelijk een bot breekt.

Osteoporose is een botziekte. Het woord “osteoporose” betekent letterlijk poreuze botten. Het is een botaandoening die wordt gekenmerkt door verminderde botsterkte als gevolg van verminderde botkwantiteit en -kwaliteit. Een persoon met osteoporose heeft een verhoogd risico om gemakkelijk een bot te breken.

Bierconsumptie van maximaal één glas per dag voor vrouwen en twee glazen voor mannen heeft een gunstige effect op het bot. Een klinische studie wees uit dat matige bierconsumptie geassocieerd wordt met een verhoogde botdichtheid en bot sterkte. [1] Effect of beer drinking on ultrasound bone mass in women

Bier bevat silicium, goed voor de productie van collageen

Bier wordt gebrouwen met gerst, een graansoort dat rijk is aan silicium. Het silicium stimuleert in het lichaam collageen productie. Collageen is een eiwit dat botten sterker maakt en gewrichten soepeler. De beste bieren, voor je botten en gewrichten zijn donkere bieren, aangezien deze het meest aan silicium bevatten. [2] Beer promotes differentiation and mineralization of human osteoblastic cells: Role of silicon

Het is belangrijk om niet overboord te gaan, aangezien overmatig alcoholgebruik in verband is gebracht met botverlies en kan degeneratieve gewrichtspijn van artrose verergeren.

De verplegers van Mildred Bowers, een 102-jarige vrouw die in assistentiewoning woont, laten haar elke middag om 16:00 uur één koud glas bier drinken, op doktersvoorschrift.

102-jarige vrouw schrijft bier toe aan haar lange leven.
Mildred Bowers

Botten en gewrichten, hoe houd je ze gezond?

Bot lijkt hard en onbuigbaar te zijn en nauwelijks te veranderen nadat het volgroeid is. Dat is echter schijn. In werkelijkheid wordt het bot voortdurend afgebroken en opgebouwd in ons lichaam. Botcellen zijn continu bezig om afgebroken bot te vervangen door nieuw bot.

Voor de aanmaak van nieuw bot is calcium nodig. Naarmate je ouder wordt, neemt je lichaam calcium minder goed op. Eet je voeding met weinig calcium, dan haalt je lichaam deze stof uit je botten waardoor de botdichtheid nog sneller afneemt. Broccoli is rijk aan calcium, vitamine K en C. Het bevat ook sulforafaan. Deze stof helpt de progressie van artrose te voorkomen of te vertragen.

Naast voeding zorg je met krachttraining voor gezonde botten en gewrichten. Je spieren worden sterken, wat de vorming van botmassa stimuleert. En hoe sterker je spieren zijn, hoe meer gewicht ze aankunnen en hoe beter ze de gewrichten kunnen ondersteunen en beschermen.

Heb je liever geen zin in krachttrainingen? Dan is wandelen wellicht een goede optie voor je.