Dit kan je doen om van kniepijn af te komen

Kniepijn is een veel voorkomende klacht bij mensen van alle leeftijdsgroepen. Of het nu het gevolg is van een blessure of een onderliggende medische aandoening, kniepijn kan je dagelijkse bezigheden verstoren. Voor sommigen kan het een levenslang probleem worden. Ongeacht hoe ernstig je toestand is. Een combinatie van verschillende strategieën kunnen je helpen bij het verlichten van ernstige kniepijn.

Knie oefeningen kunnen het gewricht versterken en soepeler maken. Afvallen kan helpen pijn te verminderen. De juiste voeding kunnen ontstekingen in het gewricht verminderen. Knie injecties kunnen helpen om de conditie van het gewricht te verbeteren. Maar je kunt ook nog wat anders proberen: Houding en ondersteuning.

Houding en ondersteuning

De volgende maatregelen helpen je om de kniebelasting te minimaliseren:

  • Het vermijden van lage stoelen en banken waarin je “wegzakt”.
  • Indien nodig, zittend op een kussen om je zitniveau te verhogen.
  • Let altijd op dat je een goede zithouding hebt. Rechtop zitten en geen slungelige of leunende houding.
  • Blijf niet lang in dezelfde houding zitten maar wissel af tussen met staan en lopen.
  • Het dragen van ondersteunende schoenen en/of kniebrace.

Schoenen die helpen kniepijn te verlichten

Verschillende voetproblemen, zoals platvoeten, hoge bogen of zelfs de manier waarop je loopt, kunnen de uitlijning van je lichaam beïnvloeden. Dit kan erin resulteren dat er meer druk op je kniegewrichten wordt uitgeoefend. Door betere schoenen te dragen kan je de kniepijn verminderen.

Het grootste deel van de ongemakken wordt veroorzaakt door afname van de (voet)spiermassa en beperking van de mogelijke bewegingsvrijheid. Een vlakke en harde ondergrond, net als een stabiliserende inlegzool, beperken de activiteit van spieren en voorkomen dat de voet actief kan afrollen.

Als gevolg daarvan wordt het hele lichaam verkeerd belast en is pijn onvermijdelijk. Elastisch verende schoenen zorgen als het ware voor een natuurlijke ondergrond onder de voeten. Voeten kunnen weer actief afrollen en het hele lichaam wordt fysiologisch belast. Tegelijkertijd worden dieperliggende spieren getraind door de activiteit op de elastisch verende ondergrond.

Soorten kniebraces tegen kniepijn

Sleeve brace

Voor mensen waarbij hun activiteiten beperkt worden door milde pijn of stijfheid is een sleeve brace geschikt. Het is een soort mouw die je over je knie heen trekt en die voor compressie zorgt. Dit resulteert erin dat zwelling kan verminderen en het gewricht verwarmd kan worden.
Deze kniebraces zorgen ook voor extra ondersteuning als je knie onstabiel of wiebelig aanvoelt. Sommige sleeve kniebraces hebben plastic steunen of een scharnier aan de zijkant voor meer ondersteuning.

Web brace

Dit is een meer geavanceerde kniebrace met een siliconen weefsel aan de voorkant. Bij het strekken en buigen van de knie wordt het weefsel in bepaalde gebieden strakker. Dit zorgt voor extra ondersteuning aan de knie.
Een normale sleeve kniebrace biedt overal compressie, maar een web kniebrace biedt ook richtlijnen voor hoe de knieschijf beweegt. Deze kniebrace is het meeste geschikt voor mensen met artrose onder de knieschijf.

Unloader kniebrace

Wanneer er tekenen zijn van slijtage tussen het boven- en onderbeen, kan een ontlastende kniebrace helpen. Vooral als de ene kant meer slijtage heeft dan de andere kant. De kniebraces hebben een metalen band die rond de dij loopt en een andere rond de kuit. Deze zijn verbonden door een scharnierende stang. Dit creëert een frame dat aangepast kan worden om de druk van de ene kant van de knie naar de andere te verplaatsen. Dus wanneer je pijn hebt aan de binnenkant van je knie, dan kan de brace dusdanig aangepast worden dat de binnenkant van je knie ontlast wordt en er meer kracht op de buitenkant van je knie komt.

Koelbrace

Koudetherapie kan enige tijd voor verlichting zorgen. Bij ontstoken en pijnlijke gewrichten helpt een ice pack. Zo’n koude-behandeling verdooft de pijn en helpt om de zwelling te verminderen. De koellbrace combineert koudetherapie en compressie in één handzaam product. Het hele gewricht wordt rondom effectief gekoeld met een prettige druk. De druk is zelf te reguleren met behulp van een pompje. De uitneembare slow-flow gelpack wordt in de koelkast geplaatst en voor gebruik in het compressie gedeelte gelegd en blijft lang koud. Ideaal bij het koelen van een pijnlijk, gezwollen of geïrriteerd gewricht zoals bij een blessure, artrose of na een operatie.

Ontdek nu 7.5% korting op Braces, Bandages en ice pacs bij Schaper Sports. Geef de actiecode in: ArtroseBlog en ontvang direct 7.5% korting op uw aankoop.