Dit kan je doen om van kniepijn af te komen

Hoewel er geen remedie voor knieartrose is, kan een combinatie van verschillende strategieën wel je pijn verlichten en je actief houden.

Je kunt het kniegewricht versterken met oefeningen en fysiotherapie, wellicht in combinatie met knie injecties. Maar je kunt ook nog wat anders proberen. Zo kun je ook kniebraces dragen, schoenzooltjes in je schoenen plaatsen of gewoon beter ondersteunende schoenen dragen.

Een kniebrace kan nuttig zijn voor het beheersen van de pijn. De locatie en de ernst van de symptomen bepalen welke brace het meest geschikt is voor je.

Types kniebraces

Sleeve brace

Voor mensen waarbij hun activiteiten beperkt worden door milde pijn of stijfheid is een sleeve brace geschikt. Het is een soort mouw die je over je knie heen trekt en die voor compressie zorgt. Dit resulteert erin dat zwelling kan verminderen en het gewricht verwarmd kan worden.
Deze kniebraces zorgen ook voor extra ondersteuning als je knie onstabiel of wiebelig aanvoelt. Sommige sleeve kniebraces hebben plastic steunen of een scharnier aan de zijkant voor meer ondersteuning.

Web brace

Dit is een meer geavanceerde kniebrace met een siliconen weefsel aan de voorkant. Bij het strekken en buigen van de knie wordt het weefsel in bepaalde gebieden strakker. Dit zorgt voor extra ondersteuning aan de knie.
Een normale sleeve kniebrace biedt overal compressie, maar een web kniebrace biedt ook richtlijnen voor hoe de knieschijf beweegt. Deze kniebrace is het meeste geschikt voor mensen met artrose onder de knieschijf.

Unloader kniebrace (ontlastende kniebrace)

Wanneer er tekenen zijn van slijtage tussen het boven- en onderbeen, kan een ontlastende kniebrace helpen. Vooral als de ene kant meer slijtage heeft dan de andere kant. De kniebraces hebben een metalen band die rond de dij loopt en een andere rond de kuit. Deze zijn verbonden door een scharnierende stang. Dit creëert een frame dat aangepast kan worden om de druk van de ene kant van de knie naar de andere te verplaatsen. Dus wanneer je pijn hebt aan de binnenkant van je knie, dan kan de brace dusdanig aangepast worden dat de binnenkant van je knie ontlast wordt en er meer kracht op de buitenkant van je knie komt.

Dit type kniebrace is alleen minder gunstig als je artritis symptomen aan beide kanten van de knie vergelijkbaar zijn.

Schoenen en zooltjes

Verschillende voetproblemen, zoals platvoeten, hoge bogen of zelfs de manier waarop je loop, kunnen de uitlijning van je lichaam beïnvloeden. Dit kan erin resulteren dat er meer druk op je kniegewrichten wordt uitgeoefend. Je zou wat verlichting kunnen krijgen door betere schoenen te dragen of door gebruik te maken van steunzooltjes.

Omdat iedereen anders is, is er geen algemeen advies voor schoenen of inzetstukken dat voor iedereen werkt. Het beste kun je een fysiotherapeut of een expert in voetmechanica raadplegen die je kan observeren hoe je loopt en je helpt bij het kiezen van schoenen of steunzooltjes die bij jou passen.

Het doel van steunzooltjes is om ervoor te zorgen dat je voet op de best mogelijke manier beweegt, zodat je knie niet meer kracht te verduren krijgt dan zou moeten. Er is een grote verscheidenheid aan steunzooltjes die je bij de drogist of online kunt kopen. Maar je kunt ze ook speciaal op maat laten maken.

Zo heb je steunzooltjes die helpen als je op de buitenkant van je voeten loopt of juist als je naar binnen rolt met je voet. Het soort dat je nodig hebt hangt dus geheel van jouw behoeftes af.

kybun – het gezonde alternatief voor inlegzolen

Het grootste deel van de ongemakken wordt veroorzaakt door afname van de (voet)spiermassa en beperking van de mogelijke bewegingsvrijheid. Een vlakke en harde ondergrond, net als een stabiliserende inlegzool, beperken de activiteit van spieren en voorkomen dat de voet actief kan afrollen.

Als gevolg daarvan wordt het hele lichaam verkeerd belast en is pijn onvermijdelijk. Elastisch verende kybun-schoenen zorgen als het ware voor een natuurlijke ondergrond onder de voeten. Voeten kunnen weer actief afrollen en het hele lichaam wordt fysiologisch belast. Tegelijkertijd worden dieperliggende spieren getraind door de activiteit op de elastisch verende ondergrond.

5 1 vote
Artikelbeoordeling
Over Maarten de Boer 109 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments