Dit kan je doen om van kniepijn af te komen

Kniepijn is een veel voorkomende klacht bij mensen van alle leeftijdsgroepen. Of het nu het gevolg is van een blessure of een onderliggende medische aandoening, kniepijn kan je dagelijkse bezigheden verstoren. Voor sommigen kan het een levenslang probleem worden. Ongeacht hoe ernstig je toestand is. Een combinatie van verschillende strategieën kunnen je helpen bij het verlichten van ernstige kniepijn.

Knie oefeningen kunnen het gewricht versterken en soepeler maken. Afvallen kan helpen pijn te verminderen. De juiste voeding kunnen ontstekingen in het gewricht verminderen. Knie injecties kunnen helpen om de conditie van het gewricht te verbeteren. Maar je kunt ook nog wat anders proberen: Houding en ondersteuning.

Houding en ondersteuning

De volgende maatregelen helpen je om de kniebelasting te minimaliseren:

  • Het vermijden van lage stoelen en banken waarin je “wegzakt”.
  • Indien nodig, zittend op een kussen om je zitniveau te verhogen.
  • Let altijd op dat je een goede zithouding hebt. Rechtop zitten en geen slungelige of leunende houding.
  • Blijf niet lang in dezelfde houding zitten maar wissel af tussen met staan en lopen.
  • Het dragen van ondersteunende schoenen en/of kniebrace.

Schoenen die helpen kniepijn te verlichten

Verschillende voetproblemen, zoals platvoeten, hoge bogen of zelfs de manier waarop je loopt, kunnen de uitlijning van je lichaam beïnvloeden. Dit kan erin resulteren dat er meer druk op je kniegewrichten wordt uitgeoefend. Door betere schoenen te dragen kan je de kniepijn verminderen.

Het grootste deel van de ongemakken wordt veroorzaakt door afname van de (voet)spiermassa en beperking van de mogelijke bewegingsvrijheid. Een vlakke en harde ondergrond, net als een stabiliserende inlegzool, beperken de activiteit van spieren en voorkomen dat de voet actief kan afrollen.

Als gevolg daarvan wordt het hele lichaam verkeerd belast en is pijn onvermijdelijk. Elastisch verende schoenen zorgen als het ware voor een natuurlijke ondergrond onder de voeten. Voeten kunnen weer actief afrollen en het hele lichaam wordt fysiologisch belast. Tegelijkertijd worden dieperliggende spieren getraind door de activiteit op de elastisch verende ondergrond.