PRP injecties

Het verschil tussen PRP en ACP therapie

Steeds meer mensen met artrose kiezen voor celtherapie in plaats van de conventionele behandeling. Klinieken en ziekenhuizen in Nederland springen dan nu ook in op de vraag en bieden celtherapie aan. In de vorm van injecties met bloedplaatjes, afgenomen uit het ‘eigen’ bloed van de patiënt zelf. De geïnjecteerde bloedplaatjes bevatten groeifactoren die de artrose of het kraakbeenverlies tot rust brengen, de pijn helpen verminderen en de functionaliteit verbeteren. Deze behandelingen worden PRP of ACP therapie genoemd.

De conventionele behandeling van artrose in een vergevorderd stadium komt neer op de toediening van medicatie of de plaatsing van kunstgewrichten. Beide behandelingen zijn lichamelijk en geestelijk zeer ingrijpend voor patiënten. Daarnaast zijn zij weinig effectief doordat zij alleen een tijdelijk alternatief bieden en geen blijvend herstel van het kraakbeen en het gewricht stimuleren.

ACP therapie ‘oude wijn in nieuwe zakken’

ACP (Autologous Conditioned Plasma) is een andere bewoording voor PRP (Platelet-rich plasma) zonder leukocyten (witte bloedcellen). Dit heet P-PRP (Leukocyte-Poor Platelet-Rich Plasma). Afhankelijk van het productieproces is PRP leukocyten-rijk of leukocyten-arm.

Ebook over artrose

Witte bloedcellen in hoge concentraties kunnen nadelige gevolgen hebben voor het genezingsproces. PRP en ACP zijn daarom leukocyten-arm. Je kan dus zeggen dat PRP en ACP therapie hetzelfde zijn.

Biologische verschillen in preparaten

Er bestaan vele commerciële PRP-systemen die de bereiding van een kant-en-klaarproduct vergemakkelijken. Alle werken met een klein volume van bloed (20-60 ml) en op het principe van differentiële centrifugatie. Deze systemen verschillen sterk in hun vermogen om bloedplaatjes te verzamelen en te concentreren. Als gevolg bestaan er grote biologische verschillen in PRP-preparaten.

Hoe wordt PRP / ACP klaargemaakt?

PRP wordt verkregen uit het bloed van de patiënt. Het bloedplasma wordt gescheiden door middel van differentiële centrifugatie. Op basis van verschillende dichtheidsgradiënten volgt de scheiding van bloedbestanddelen; rode bloedcellen, PRP en bloedplaatjes-arm plasma. Een bloedafname van 30 ml zal 3 tot 5 ml PRP opleveren.

De opkomst van celtherapie

Je moet niet verbaasd opkijken wanneer ik zeg dat PRP therapie in de jaren ’70 is ontwikkeld. De medische systemen om PRP te maken waren in die tijd groot en duur. Ook vereiste het een grote hoeveelheid bloed van de patiënt, wel bijna een halve liter. De PRP-systemen waren daarom beperkt tot operatiekamers.
In de jaren ’90 werd PRP populair in de mondheelkunde en cosmetische chirurgie. Studies toonden aan dat PRP een positieve invloed heeft op de versterking en versnelling van botregeneratie en snellere genezing van bindweefsel. Aan het begin van de nieuwe eeuw breidde het gebruik van PRP zich uit tot de orthopedie om de genezing van bottransplantaten en botbreuken te stimuleren. Aanhoudend succes stimuleerde het gebruik ervan in de sportgeneeskunde voor het herstel van bindweefsel. PRP wordt nu ook gebruikt voor, tijdens en na een behandeling met stamcellen.

De populariteit is verder aangewakkerd door getuigenissen van beroemde sporters waaronder Tiger Woods en Rafael Nadal.

Referenties:

 1. Evaluation of the Effects of Platelet-Rich Plasma (PRP) Therapy Involved in the Healing of Sports-Related Soft Tissue Injuries
 2. A Promising Treatment for Athletes, in Blood
 3. A Review of Platelet-Rich Plasma: History, Biology, Mechanism of Action, and Classification
 4. An evidence-based evaluation on the use of platelet rich plasma in orthopedics – a review of the literature

16 Reacties

 1. Jammer, dat deze therapie nog niet in Nederland wordt toegepast, het zou een enorme besparing zijn op de gezondheidszorg. Dus ik zou vragen aan onze minister. kijk hier eens naar.

  1. PRP / ACP therapie wordt nu, in verschillende klinieken en ziekenhuizen, in Nederland toegepast. Zelf ben ik erg benieuwd naar welke PRP-systemen zij gebruiken. Helaas is het niet mogelijk om een behandeling met stamcellen te krijgen in Nederland.

   1. Maarten, hopelijk heb je mijn adreswijziging ontvangen. In het Gelre ziekenhuis, Apeldoorn is tot nu toe drie keer een PRP injectie gemaakt voor me. Inderdaad, een kleine hoeveelheid bloed afnemen. Dat wordt gedaan met een dubbele naald en is daarom lastig, als je moeilijk vindbare aderen hebt. Het minislangetje is soms ook een probleem. De centrifuge duurt een een minuut of 4-5. Dan zie je inderdaad het buisje met onderin de bloedplaatjes en bovenin het plasma. Dat plasma wordt ingespoten. M.a.w. het ziet er toch anders uit dan op de illustratie hier. Het lijkt erop dat dat nog een behandeling gekregen heeft. Hoe belangrijk is dat? Want de laatste twee keer had ik het idee dat het niet echt hielp. De eerste keer wel, maar pas na een dikke maand. Afgelopen hete zomer kon ik zonder pijnstillers. Maar nu het vochtiger wordt moet ik weer CBD olie, of capsules gaan gebruiken. Ik heb geen idee, welke systeem het Gelre ziekenhuis hanteert, maar misschien kan je hier iets mee?

   2. Beste Maarten. Kan jij aangeven in welke ziekenhuizen en/of klinieken deze therapie wordt gegeven. Hartelijk dank voor je reactie, Jolanda

 2. Ik wil binnenkort een stamceltherapie aanvragen in een kliniek in België. Ik ga het zelf betalen met geleend geld. Het is toch schandalig dat zoveel mensen veel pijn moeten lijden, alleen omdat het in Nederland nog niet mogelijk is. Alleen mensen met geld kunnen misschien van artrose afkomen. Mensen die het niet kunnen betalen moeten veel pijn lijden. Ik hoop dat het gauw mogelijk is in Nederland. Ik wil een klacht indienen tegen deze situatie, , waar kan ik dat doen?

 3. Wat is het verschil, ook wat betreft beschikbaarheid en kosten, met de stamceltherapie die ook in dit blog wordt aangeprezen. Daarnaast waren en zijn er ook initiatieven bij de UMC’s van o.a. Twente en Utrecht met vloeibare pleisters e.d. om kraakbeen te laten aangroeien. Zijn er overigens bij alle therapieen/behandelingen nog beperkende voorwaarden zoals leeftijd?

 4. Net 2 weken terug een ACP injectie de laatste vd drie in mijn knie gekregen nu nog wachten of t helpt duurt 6 weken dan moet je t verschil kunnen voelen dit was in UMC UTRECHT

 5. Het doet mij genoegen, dat u hierbij uitgebreid ingaat op de nieuwste ontwikkelingen en behandelmogelijkheden voor artrose-patiënten. Veel van de informatie heb ik eerder al gelezen. Nieuw is, dat in Nederland klinieken en ziekenhuizen stamceltherapie al toepassen. Kunt u ons namen en internet-adressen geven, om ter plaatse meer gedetailleerde kennis op te kunnen doen.

 6. Ik heb artrose in beide knieën waarbij aan de voorkant van het gewricht er nog wel voldoende kraakbeen is maar aan de achterkant van het gewricht niet. Het lopen is dan ook pijnlijk, fietsen gaat prima. Mijn vraag is of je er goed aan doet om ondanks de pijn door te lopen als een soort therapie of is het beter om juist zo min ogelijk te lopen. Bij mijn dagelijks werk loop ik vaak korte stukken en dat is nog wel te doen maar langere afstanden is erg pijnlijk.

 7. Kan iemand mij vertellen waar in Nederland ik deze PRP/ACP injecties zou kunnen krijgen? Ik heb veel klachten agv artrose in mijn heup en ook maar minder in mijn knie, beiden linkszijdig. Ik was vandaag op de afdeling reumatologie in het UMCU maar daar wisten ze er niets van en bevelen ze het ook niet aan (geen wetenschappelijk bewijs)Ik moest vooral maar veel pijnstillers/NSAID’s slikken.
  Ik ben 52 jaar, verder helemaal fit en gezond en ook geen last van overgewicht. Wel erfelijk belast.

 8. Net gebeld met CZ zorgverzekering i.v.m. de vraag betreffende vergoedingen ACP / PRP en Hyaluronzuur injectie bij enkelartrose. Aanvullend verzekerd maar helaas alle 3 worden niet vergoed door de zorgverzekering.
  Informatie opgevraagd bij Orthoclinic ( 3 vestigingen ) voor een injectie met ” Durolane ” Hyaluronzuur, 226 euro voor consult en injectie en bij aanwezige ontsteking komt er 30 euro bij voor een ontstekingsremmende injectie. Eerst dat maar eens proberen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *