Verschil tussen reuma en artrose blijkt onduidelijk

Er zijn steeds meer mensen die last hebben van reuma en artrose, maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten wat deze aandoeningen betekenen. Meer dan een kwart van de mensen kent het verschil niet tussen deze twee aandoeningen en de helft schat het verkeerd in wat de ziekten betekenen. De socialistische Belgische vrouwenvereniging VIVA-SVV heeft een onderzoek gedaan onder 4211 voorbijgangers en daaruit komt naar voren dat mensen de termen door elkaar gebruiken, geen kennis hebben over de aandoeningen en dat kan voor veel mensen gaan zorgen voor veel onbegrip.

Reuma en artrose

Veel mensen denken dat reuma en artrose hetzelfde betekenen, maar dat is  niet zo. Reuma is veelal een erfelijke aandoening, de gewrichten gaan dan spontaan ontsteken. Bij artrose zijn de klachten een gevolg van slijtage door bijvoorbeeld slecht of overmatig gebruik te maken van de gewrichten. Projectverantwoordelijke Suzy Schorrewegen  zegt reuma heb je of dat heb je niet en artrose is deels bepalend door hoe je zorg draagt voor je eigen lichaam. De helft van de mensen die mee hebben gedaan aan het onderzoek denken dat reuma een ziekte is die enkel stijve gewrichten en misvormde handen veroorzaakt. Een op de drie mensen zou artrose hebben en een op de zes mensen zou te maken hebben van reuma. Dit zou inhouden dat een op de vier te maken zou hebben met beide problemen.

Warmte of ijs

Nog niet eens de helft van de mensen die mee hebben gedaan aan het onderzoek weten dat reuma ongeneeslijk is. Een op de zeven mensen is zich bewust dat reuma ook onder de organen kan treffen. Twee van de drie mensen maken gebruik van warmte in plaats van ijs wanneer zij last hebben van de spieren of gewrichten. Dit terwijl ijs pijnstillend en ontzwellend is.

Meer dan 200 aandoeningen

Er bestaan ongeveer 200 reumatische aandoeningen volgens Schorrewegen. Er worden alleen nu zoveel woorden door elkaar gebruikt: artrose, artritis, reumatis, reumatoïde artritis, reuma en nog meer benamingen. Er is onvoldoende kennis over reuma en over artrose. VIVA SVV heeft nu muismatje uitgedeeld die men er op attent maken dat het lichaam met zorg behandeld moet worden. Ook het informatieboekje Krakende Knoken is uitgedeeld, dat gaat dieper in op reuma en artrose.

Aandacht voor reuma en artrose

Het is niet prettig als je zelf te maken hebt met reuma en je hoort van mensen dat zij niet weten wat dat voor je wil zeggen en dat ze hierdoor niet begripvol zijn. Het is belangrijk dat er duidelijk wordt gemaakt aan mensen wat artrose is en wat reuma is. Het verschil moet duidelijk zijn voor iedereen zodat er meer begrip is voor deze mensen en zij met extra zorg worden behandeld.

Meer kennis vrijgeven over reuma en artrose

De kennis over reuma en artrose is nodig om er voor te zorgen dat er begrip wordt getoond voor deze mensen en dat duidelijk wordt dat deze mensen niet in staat zijn alles te doen wat er van hen wordt gevraagd. Mensen die last hebben van een kniegewricht kunnen klachten hebben en hierdoor niet alle dagelijkse handelingen uitvoeren, maar hier wordt niet naar geluisterd als men geen kennis heeft van de aandoeningen. Het is goed dat er campagnes worden gehouden zodat meer mensen nu in aanraking komen met de kennis die er is over reuma en artrose, dat gaat er hopelijk voor zorgen dat meer mensen het verschil ontdekken en ook behulpzaam zijn en begripvol zijn naar de mensen met deze aandoeningen.

Steeds meer mensen met artrose en reuma

Er is uit verschillende onderzoeken naar voren gekomen dat er steeds meer mensen met reuma en artrose zijn. Een groot deel hiervan kan worden verklaard door de enorme vergrijzing die er aan zit te komen, maar er zijn ook veel mensen die te maken hebben met overgewicht, ook dat is slecht voor onze gewrichten en zij krijgen hierdoor meer te voorduren. Dit kan er voor zorgen dat de gewrichten eerder gaan slijten en hier hebben mensen klachten door. Het is daarom goed om ook te kijken naar overgewicht, te licht zijn is niet goed, maar te zwaar zijn ook niet. Men dient daarom goed te kijken naar het eigen lichaam en als men last krijgt van bepaalde gewrichten, kijk dan eens kritisch naar de levensstijl en ook naar het eetpatroon. Dit kan namelijk een grote rol spelen bij de klachten in de gewrichten. Als het erfelijk is, dan kan er niets aan gedaan worden, maar als het wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld overgewicht of te hard werken dan kun je zelf een stapje terug doen en aan je lichaam denken. Het is van groot belang dat we meer te weten komen over artrose en reuma zodat er zelf ook maatregelen genomen kunnen worden om de klachten zo minimaal mogelijk te houden. Dit is voor iedereen van groot belang, de campagne is daarom een goed initiatief en zorgt voor meer aandacht over reuma en artrose.

Over Maarten de Boer 120 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

3
Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Trea Gelms
Gast

ook fybromialgie valt onder reumatische aandoeningen kunnen jullie daar ook informatie over toevoegen op deze site?

Cristine v d Glas
Gast
Cristine v d Glas

Ik vind het raar om hier te lezen dat artrose door een verkeerde leefstijl of gewoonten komt. Dat klopt niet. Artrose is vroegtijdige degeneratie van het kraakbeen. Het kan door meer dan een oorzaak ontstaan. Artrose is pertinent niet identiek aan slijtage, hoewel slijtage wel een van de mogelijke vormen van artrose is. Zoals het in het begin van dit artikel geformuleerd is lijkt het net of iemands artrose (deels) ‘eigen schuld’ is. Dat is onjuist. Een verstandige leefstijl is uiteraard altijd beter voor welke aandoening dan ook. Er zijn echter ook mensen met een verkeerde leefstijl zonder artrose. En… Lees verder »

Mevr Will verhoef
Gast
Mevr Will verhoef

Ik heb erg veel pijn aan handen ,armen schouders en knieen. Van mijn handen is een rontgenfoto gemaakt : artrose
Als ik mijn handen onder de warme kraan hou is de pijn weg en kan ik de hand weer dichtknijpen. Ik eet collageen en q10 en neem soom paracetamol als ik op visit ga
Als ik helemaal niet beweeg dat voel ik geen pijn
Is hier nog iets aan te doen Ik ben 82 jaar eno kreeg dit pas in augustus van dit jaar in korte tijd