Olijfolie goed bij artrose

Een goed uitgebalanceerd en voedzaam dieet is belangrijk voor mensen met artrose. Artrose is een degeneratieve gewrichtsziekte die ervoor zorgt dat het laagje kraakbeen in het gewricht dunner en zachter wordt. Oftewel, het kraakbeen verandert en neemt in dikte en sterkte af, maar ook ontstekingen in de gewrichten spelen mee. Door het eten van de juiste voeding bij artrose kun je deze ontstekingswaardes zo laag mogelijk houden. Een voedingsmiddel wat hierbij kan helpen is olijfolie.

Waarom helpt olijfolie bij artrose?

Olijfolie is een omega-3 vetzuur, een vetzuur waar de meeste mensen met een typisch Westers dieet standaard te weinig van binnenkrijgen. Toch zijn omega-3 vetzuren ontzettend belangrijk voor de gezondheid. Niet alleen voorkomen ze hart- en vaatziekten, ze verminderen ook de ontstekingen in het lichaam en verminderen hiermee dus pijn in de gewrichten. Omega-3 vetzuren vind je onder andere in vette vis maar ook in olijfolie is het terug te vinden.

Een onderzoek heeft bovendien aangetoond dat een verbinding in olijfolie behalve antioxidant ook ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Verder kwam hier uit dat drie en een halve eetlepels olijfolie ontstekingen evenveel remt als wel 200mg ibuprofen. Dat zijn grote hoeveelheden en dit kan dus zeker helpen bij gewrichtspijn.

Hiernaast heeft olijfolie ook een hoog gehalte aan vitamine E. Vitamine E is een belangrijke antioxidant en antioxidanten helpen tegen gewrichtspijn heeft een onderzoek aangetoond. Bovendien helpt vitamine E niet alleen met het verminderen van gewrichtspijn, het zorgt er ook voor dat de artrose niet verergert. Het meer consumeren van olijfolie helpt dus op verschillende wijzen met het minderen van gewrichtspijn en het dragelijk maken van artrose.

Hoe consumeer je meer olijfolie?

Meer olijfolie consumeren is helemaal niet zo lastig, je kunt namelijk bakolie of zonnebloemolie vaak zonder problemen vervangen voor olijfolie. Als je de smaak van olijfolie niet te sterk vindt dan kun je ook vlees lekker in olijfolie te bakken. Toch geldt dit niet voor iedereen en bakken zij liever niet in olijfolie, of je wilt op een andere manier van olijfolie genieten. Hiervoor heb ik ook enkele ideeën.

 

Olijfolie over een salade

Wanneer je olijfolie combineert met wat knoflook en azijn dan heb je al meteen een heerlijke dressing voor over jouw salade. En je kunt olijfolie zelf ook gewoon over een salade doen om als dressing te dienen. Bovendien past de smaak van olijfolie bij veel verschillende soorten salades, of je deze nou als bijgerecht of hoofdgerecht eet. Het is echt niet lastig om genoeg olijfolie binnen te krijgen.

 

Brood in olijfolie

Als je ooit in een Italiaans restaurant bent geweest dan heb je vast weleens brood gekregen en olijfolie om het brood in te dopen. Als je dit lekker vond dan kan je dit thuis natuurlijk ook gemakkelijk namaken. Het enige wat je nodig hebt is een stokbrood en wat olijfolie, je hebt direct een lekker borrelhapje voor na het avondeten.

 

Olijfolie over de pasta

We blijven hangen in de Italiaanse keuken, aangezien de Italianen lekker veel olijfolie gebruiken. Over bijna elke soort pasta kun je wel wat olijfolie gieten om het net een beetje extra smaak te geven. Zo heb je meteen weer wat meer olijfolie binnen en de pasta smaakt lekkerder.

Zoals je hebt kunnen lezen, kun je gemakkelijk meer olijfolie aan jouw dieet toe voegen. Zo lang jij je ervan bewust bent dat je dit meer wilt consumeren hoef je alleen maar af en toe wat over de maaltijd heen te gieten en klaar is kees. Op deze manier kun je alle voordelen uit olijfolie halen. De omega-3 vetzuren en de vitamine E in olijfolie zullen er samen voor zorgen dat jouw ontstekingswaardes omlaag gaan, wat er vervolgen weer voor zorgt dat je minder gewrichtspijn ervaart. Bovendien helpt olijfolie niet enkel bij artrose maar verbetert het de gezondheid in het algemeen en het smaakt het ook nog lekker. Wat wil je nou nog meer?