Voeding die helpt met artrose: Vette vis

Artrose is een veelvoorkomende vorm van reuma waar weel mensen last van hebben. Artrose wordt veroorzaakt door dat het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dus dunner en zachter wordt. Maar zoals bij veel ziektes spelen meerdere factoren mee. De ontstekingsniveaus in het lichaam hebben invloed op de ernst van artrose en hoe het zich ontwikkelt. Een manier om ontstekingswaardes zo laag mogelijk te houden is door de juiste voeding bij artrose te eten. Hier gaan we kijken naar een voedingsmiddel wat kan helpen bij artrose: vette vis.

De progressie van artrose af te remmen

Waarschijnlijk heb je wel vaker gehoord dat vette vis erg goed voor je is. Dit komt door de omega-3 vetzuren die erin zitten. Omega-3 vetzuren staan er vooral om bekend dat ze helpen met het voorkomen van hart- en vaatziekten. Maar ze helpen dus ook bij artrose.

Deze omega-3 vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en voorkomen dus dat er ontstekingen ontstaan in jouw gewrichten, wat voorkomt dat je meer last krijgt van de artrose.

Dit staat in contrast tot de omega-6 vetzuren die helemaal niet helpen bij artrose. Dit betekent niet dat omega-6 vetzuur per definitie slecht voor ons is. Er zit standaard erg veel omega-6 vetzuur in een Westers eetpatroon en daarom hoeven we er zeker niet nog meer van binnen te krijgen. Het omega-6 vetzuur linolzuur wordt gemakkelijk omgezet in arachidonzuur wat een ontsteking kan verergeren en dus ook de artrose kan verergeren. Dat wil je natuurlijk niet.

Hierom moet je proberen om minder omega-6 vetzuren binnen te krijgen en meer omega-3 vetzuren. Dit gaat je niet alleen helpen bij de artrose maar is goed voor jouw algemene gezondheid.

Omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn:

  • Eicosatetraeenzuur (EPA)
  • Docosahexaeenzuur (DHA)
  • Alfa-linoleenzuur (ALA)

ALA zit in plantaardige oliën, vooral in lijnzaadolie. EPA en DHA zitten vooral in vis en in schaal- en schelpdieren.

Aanbevolen hoeveelheid omega-3 vetzuren

Om genoeg omega-3 vetzuren binnen te krijgen, zou je eigenlijk twee keer in de week vette vis moeten eten. Vis die vol zitten met omega-3 vetzuren zijn bijvoorbeeld zalm, haring, sardientjes of makreel. Ook schaaldieren zoals kreeft, krab, garnalen, gamba’s en mosselen zitten vol met omega-3 vetzuren.

In de realiteit zijn er tegenwoordig maar weinig mensen die deze aanbevolen hoeveelheid vis daadwerkelijk binnenkrijgen. Om toch voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen, kan visolie een goede aanvulling op je dagelijkse dieet zijn.

Zalm past goed in een lekkere maaltijdsalade. Zalm gaat lekker samen met bijvoorbeeld geitenkaas en tomaatjes om er een lunchsalade van te maken. Als je hem als diner wilt eten en je hebt iets nodig wat meer vult dan kun je er altijd wat pasta bij koken en dit bij toevoegen. Met een goede  saladedressing erbij heb je een gemakkelijke, lekkere en gezonde maaltijd.

Een snel en makkelijk recept wat je zelfs kunt maken als je weinig tijd hebt is een snelle pasta met groenten en garnalen. Een saus die goed past bij de smaak van garnalen is pesto, wat ook ontzettend makkelijk is om te maken. Hier kun je dan groenten aan toevoegen die jij lekker vindt.

In een echte paella heb je kip, chorizoworst, garnalen en mosselen. Hier heb je dus al twee soorten schaaldieren die vol zitten met omega-3 vetzuren waar je naar opzoek bent. Als je hem nog gezonder wilt maken dan kun je de kip ook nog vervangen door een vette vis naar jouw keus. Paella is erg vullend en wordt hiermee dus een bom van omega-3 vetzuren.

Met deze voorbeelden zie je dus dat het mogelijk is om lekker en gezond te koken. Er wordt aangeraden om tweemaal per week vette vis te consumeren, maar dit kunnen dus ook schaaldieren zijn en je kunt ook een keer een portie haring voor de lunch halen. Zo wordt het dus niet zo lastig om aan die twee keer te komen.

Wat is visolie?

De lepel levertraan, veel mensen zijn er in het verleden groot mee geworden. Tegenwoordig zul je deze ouderwetse druppels olie niet meer zo snel tegenkomen. De opvolger van levertraan, visolie, is daarentegen gestegen in populariteit. Visolie is een geconcentreerde en gezuiverde variant van levertraan. De werkzame bestanddelen in visolie zijn de vetzuren EPA en DHA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *