Welke voeding bij artrose?

Aanpassingen in je dieet kunnen een belangrijke rol spelen bij het beheersen van artrose symptomen. Het toevoegen van specifieke voedingsmiddelen aan je eetgewoonten en het beperken of vermijden van andere kan helpen bij het beheersen van ontstekingen in de gewrichten, het verlagen van het cholesterol en meer.

Met de juiste voeding kan je ontstekingen bestrijden, botten versterken en het immuunsysteem versterken.

Artrose is een veelvoorkomende aandoening die de gewrichten aantast en gepaard gaat met pijn en beperkte mobiliteit. Deze aandoening kan elk gewricht in het lichaam aantasten, maar wordt vaak opgemerkt aan de knieën, handen, heupen, of rug.

In dit artikel bekijken we welke voedingsmiddelen je met artrose kunt overwegen om in je dieet op te nemen en welke je beter kunt vermijden. Ook bespreken we enkele veelvoorkomende voedingsmythen.

Het effect van voeding op artrose

Voeding of voedingssupplementen kunnen artrose niet genezen, maar jouw keuzes in voeding kunnen zeker een verschil maken in het verminderen van de symptomen. Voeding speelt een belangrijke rol in de beheersing van ontstekingen, de hoofdoorzaak van de pijn en stijfheid geassocieerd met artrose. Sommige voedingsmiddelen bieden ontstekingsremmende voordelen die verlichting kunnen bieden, terwijl andere ontstekingsreacties kunnen versterken en symptomen kunnen verergeren. Door te weten welke voedingsmiddelen je het beste kunt kiezen en welke je beter kunt vermijden, kun je jouw levenskwaliteit met artrose aanzienlijk verbeteren.

Ontstekingen tegengaan: sleutel tot bescherming van bewrichten

Een evenwichtig en voedzaam dieet, rijk aan fruit, groenten en magere eiwitten, biedt je lichaam de essentiële voedingsstoffen die nodig zijn om verdere schade aan je gewrichten te voorkomen – een cruciaal aspect voor iedereen die met artrose leeft. Veel voedingsmiddelen zijn bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Het kiezen voor een dieet dat rijk is aan dergelijke voedingsmiddelen kan helpen de symptomen van artrose aanzienlijk te verbeteren. Antioxidanten, zoals vitamine A, C, en E, zijn cruciaal voor de bescherming van je gewrichten tegen verdere schade.

Het verlagen van cholesterol: belangrijk voor artrose en hartgezondheid

Er is een verband tussen artrose, cholesterolgehaltes en het risico op hart- en vaatziekten. Door het cholesterolgehalte te verlagen, kun je dit risico verkleinen en mogelijk de impact van artrose op je gezondheid beperken.

Je arts kan je cholesterolgehalte controleren en, indien nodig, advies geven over hoe je je cholesterol onder controle kunt houden. Dit kan onder meer door voedingsaanpassingen en, indien nodig, medicatie. Het beheersen van je cholesterol is niet alleen belangrijk voor je hartgezondheid, maar kan ook een positieve invloed hebben op de symptomen van artrose.

Gewichtsbeheersing voor gezondere gewrichten

Overgewicht belast niet alleen je gewrichten extra, maar het kan ook leiden tot meer ontstekingen in je lichaam. Dit komt doordat overtollig vet ontstekingsbevorderende stoffen kan afgeven. Een voedingspatroon dat ondersteunt bij het behouden van een gezond gewicht kan daarom een dubbel voordeel hebben: het vermindert de druk op je gewrichten en helpt ontstekingen te verminderen, waardoor de symptomen van artrose afnemen.

Het inschakelen van een diëtist kan cruciaal zijn om een evenwichtig eetplan op te stellen. Zo’n plan zorgt ervoor dat je alle benodigde calorieën en essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, terwijl je een gezond gewicht behoudt. Het verminderen van overtollig lichaamsvet door een geschikt dieet kan direct bijdragen aan het verlagen van ontstekingsniveaus in het lichaam, wat een positief effect heeft op je artrose.

Meer informatie over: Gewichtsverlies bij artrose

Voedingsbouwstenen voor sterkere botten bij artrose

Sterke botten dragen bij aan de algehele ondersteuning van de gewrichtsstructuur en kunnen helpen de belasting op gewrichten te verminderen, wat indirect de impact van artrose kan helpen beheersen. Dit onderstreept het belang van een voedingspatroon dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen voor het behoud van zowel bot- als gewrichtsgezondheid.

 • Calcium: Een cruciale bouwsteen voor sterke botten, te vinden in zuivelproducten, groene bladgroenten zoals boerenkool en broccoli, en verrijkte plantaardige alternatieven.
 • Vitamine D: Speelt een sleutelrol in de calciumabsorptie en botgezondheid. Bronnen van vitamine D omvatten zonlicht, vette vis zoals zalm en makreel, en verrijkte voedingsmiddelen.

Door een evenwichtige inname van deze voedingsstoffen te waarborgen, kun je de gezondheid van je botten optimaliseren, wat een belangrijk aspect is van het beheersen van artrose.

Wat te eten en drinken bij artrose?

Ontdek hier welke voedingskeuzes jou kunnen helpen om de uitdagingen van artrose aan te gaan.

Vette vis

Vette vis

Vette vis is rijk aan gezonde omega-3-vetzuren. Deze meervoudig onverzadigde vetten staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen, wat vooral voordelig kan zijn voor mensen met artrose. Het regelmatig consumeren van vette vis kan bijdragen aan de verlichting van artrosesymptomen door de ontstekingsreacties in het lichaam te verminderen. Voorbeelden van vette vis zijn: haring, makreeel, zalm, sardientjes en forel.

Extra vierge olijfolie

Olijfolie goed bij artrose

Extra vierge olijfolie staat bekend om zijn hoge gehalte aan oleocanthal, een natuurlijke stof met ontstekingsremmende eigenschappen die vergelijkbaar kunnen zijn met die van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s). Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan het dieet van iemand met artrose. Andere oliën, zoals avocado-olie en saffloerolie, zijn ook gunstig omdat ze kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte.

Zuivel

Artose voeding : zuivel

Zuivelproducten zoals melk, yoghurt, en kaas zijn essentiële bronnen van calcium en vitamine D, beide cruciaal voor het versterken van botten en mogelijk het verminderen van pijnlijke symptomen bij artrose. Daarnaast leveren ze waardevolle eiwitten, cruciaal voor spieropbouw en -herstel, wat de ondersteuning rondom de aangetaste gewrichten kan verbeteren. Voor degenen die bewust zijn van gewichtsbeheersing, bieden opties met een laag vetgehalte een manier om van deze voedingsvoordelen te genieten zonder het toevoegen van extra verzadigde vetten aan hun dieet.

Het is echter van belang te erkennen dat de reactie op zuivelproducten individueel kan verschillen. Terwijl sommige mensen baat hebben bij de ontstekingsremmende eigenschappen van bepaalde zuivelproducten, zoals gefermenteerde yoghurt, kunnen anderen met een gevoeligheid voor lactose of melkeiwitten een toename van ontstekingsreacties ervaren. Dergelijke reacties kunnen de symptomen van artrose verergeren.

Het is verstandig om te observeren hoe je lichaam reageert op verschillende zuivelproducten, vooral als je gevoelig bent voor lactose of melkeiwitten. Lactosevrije en gefermenteerde zuivelopties kunnen voor deze personen goede alternatieven zijn, omdat ze de belangrijke voedingsstoffen zoals calcium en eiwitten bieden zonder negatieve bijwerkingen.

Donkere bladgroenten

Donkere bladgroenten goede salade bij artrose

Rijk aan vitamines A, C, en K, alsook stressbestrijdende fytochemicaliën en antioxidanten, donkere bladgroenten ondersteunen de gezondheid op meerdere niveaus. Belangrijk is ook hun calciumgehalte, essentieel voor de botstructuur. Voorbeelden zijn spinazie, boerenkool, snijbiet, spruitjes, en broccoli.

Broccoli

Broccoli

Broccoli onderscheidt zich van andere donkere bladgroenten door de aanwezigheid van sulforafaan, een stof die mogelijk de progressie van artrose kan vertragen. Rijk aan vitamine K en C, biedt broccoli ook calcium voor de botten.

Knoflook

Voeding die helpt bij artrose: Knoflook

Knoflook bevat diallyldisulfide, wat kan helpen bij het beschermen van kraakbeen tegen schade. Onderzoek suggereert dat een dieet rijk aan knoflook en andere alliumgroenten bescherming kan bieden tegen artrose, waarmee het een nuttige toevoeging aan het dieet van iemand met artrose kan zijn.

Noten

Noten goed in dieet bij artrose

Noten zijn hartgezond en leveren calcium, magnesium, zink, vitamine E, en vezels. Ze bevatten alfa-linoleenzuur (ALA) voor een sterker immuunsysteem. Amandelen, walnoten, pijnboompitten, en pistachenoten zijn goede keuzes voor iemand met artrose.

Groene thee

Groene thee goed tegen ontstekingen

Groene thee staat bekend om zijn rijke polyfenolengehalte, antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen en de afbraak van kraakbeen kunnen vertragen. Het drinken van groene thee kan voordelen bieden voor mensen met artrose, hoewel verder onderzoek nodig is.

Kan het mediterrane dieet helpen bij artrose?

Recent onderzoek suggereert dat het mediterrane dieet mogelijk voordelen biedt voor mensen met artrose door de ontsteking die bijdraagt aan symptomen te verminderen. Dit voedingspatroon, rijk aan natuurlijke, ontstekingsremmende ingrediënten, omvat de consumptie van:

 • Een diversiteit aan fruit en groenten
 • Volkorenproducten
 • Peulvruchten
 • Vis, met een nadruk op vette soorten rijk aan omega-3 vetzuren
 • Yoghurt en andere gefermenteerde zuivelproducten
 • Gezonde vetten, voornamelijk uit olijfolie en noten

Wat je niet moet eten bij artrose

Leven met artrose betekent vaak omgaan met chronische ontstekingen. Terwijl bepaalde voedingsmiddelen ontstekingen kunnen tegengaan, zijn er anderen die juist ontstekingsbevorderend werken. Het is aan te raden deze voedingsmiddelen te beperken of te vermijden.

Suiker

Verwerkte suikers stimuleren de afgifte van cytokines, die als ontstekingsbevorderende signalen in het lichaam werken Vooral toegevoegde suikers in gezoete dranken zijn een grote bron van suikerinname:

 • Frisdrank
 • Zoete thee
 • Gearomatiseerde koffie
 • Sommige sapdrankjes

Het zorgvuldig lezen van etiketten kan helpen om de inname van toegevoegde suikers te beperken.

Verzadigd vet

Voedingsmiddelen rijk aan verzadigd vet kunnen ontstekingen in het vetweefsel veroorzaken, wat nadelig kan zijn voor de progressie van artrose. Voedingsmiddelen om in dit opzicht te vermijden, zijn onder meer:

 • Vet vlees en vleesproducten
 • Room
 • Kaas
 • Boter
 • Chocolade
 • Taarten en gebak
 • Sommige oliën, zoals palmolie en kokosolie

Geraffineerde koolhydraten

Geraffineerde koolhydraten dragen bij aan de productie van geavanceerde glycatie-eindproducten (AGEs), die ontstekingen kunnen stimuleren. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Witbrood
 • Witte rijst
 • Chips

Het vermijden of beperken van deze voedingsmiddelen kan de ontstekingstoestand van het lichaam bij artrose helpen verminderen.

Mythes ontkracht: voeding en artrose

Rond artrose bestaan veel mythes over voeding, waarbij beweerd wordt dat bepaalde voedselsoorten de aandoening kunnen verergeren. Niet alle beweringen worden echter door wetenschappelijk bewijs ondersteund.

Veroorzaken citrusvruchten ontstekingen?

Tegen de algemene overtuiging in, veroorzaken citrusvruchten geen ontstekingen. Integendeel, ze bezitten ontstekingsremmende eigenschappen en zijn een rijke bron van vitamine C en antioxidanten. Het is wel belangrijk op te merken dat grapefruitsap kan interageren met bepaalde medicijnen voor artrose. Raadpleeg altijd een arts voordat je significante wijzigingen in je dieet aanbrengt, vooral tijdens een medische behandeling.

Helpt het vermijden van zuivel bij artrose?

Hoewel sommige mensen geloven dat het uitsluiten van zuivelproducten voordelen kan bieden bij artrose, wijst onderzoek uit dat zuivel juist ontstekingsremmende effecten kan hebben. Een studie uit 2018 toonde aan dat mensen die meer volvette zuivel en Nederlandse kaas consumeerden, minder symptomen van knieartrose ervoeren. [1]Denissen KFM, Boonen A, Nielen JTH, Feitsma AL, van den Heuvel EGHM, Emans PJ, Stehouwer CDA, Sep SJS, van Dongen MCJM, Dagnelie PC, Eussen SJPM. Consumption of dairy products in relation to the … Continue reading Overweeg een eliminatiedieet om te zien of zuivelproducten invloed hebben op jouw symptomen.

Veroorzaken nachtschadegroenten ontstekingen?

De bewering dat nachtschadegroenten, zoals tomaten, aubergines, paprika’s en aardappelen, pijn bij artrose verergeren, wordt niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Deze groenten zijn voedzaam en kunnen juist voordelen bieden voor de gezondheid bij chronische aandoeningen.

Probeer het zelf uit door nachtschadegroenten tijdelijk uit je dieet te halen en ze vervolgens geleidelijk weer te introduceren. Merk je dat het opnieuw toevoegen van deze groenten de pijn van artrose verergert, dan kun je overwegen ze te vermijden.

Veelgestelde vragen over artrose en voeding

Welke voedingsmiddelen helpen artrose te bestrijden?

Voedingsmiddelen die kunnen helpen de symptomen van artrose te beheersen, zijn onder andere vette vis, zuivelproducten, donkere bladgroenten, knoflook, en noten, vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen en essentiële voedingsstoffen.

Mag je eieren eten als je artrose hebt?

Het Voedingscentrum adviseert om te variëren met vis, peulvruchten, vlees, en ei binnen je dieet. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezond voedingspatroon. Eieren zijn bovendien een uitstekende bron van eiwitten. [2] voedingscentrum.nl

Kan je artrose behandelen met een dieet?

Een dieet kan helpen de ontstekingen die geassocieerd worden met artrose te beheren en ondersteunt het behoud van een gezond gewicht, wat de druk op de gewrichten kan verminderen. Voor een alomvattende aanpak kunnen ook medische behandelingen en leefstijlveranderingen nodig zijn.

Welke voedingsmiddelen veroorzaken pijn bij artrose?

Het vermijden van sterk bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers, verzadigde vetten en geraffineerde koolhydraten wordt aangeraden om de symptomen van artrose niet te verergeren.

Welke drank is goed tegen artrose?

Groene thee is rijk aan polyfenolen, antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen en de afbraak van kraakbeen kunnen vertragen.

Wat is het beste dieet om ontstekingen te verminderen?

Een dieet rijk aan antioxidanten, zoals fruit, groenten, en vette vis, kan helpen bij het bestrijden van ontstekingen.

Samenvatting

Het aanpassen van je voeding kan een grote rol spelen in hoe je leeft met artrose. Voedingsmiddelen die ontstekingen tegengaan, bieden ondersteuning voor de gezondheid van je botten, spieren, gewrichten, en het immuunsysteem dankzij hun essentiële voedingsstoffen.

Het mediterrane dieet is bijzonder gunstig, met zijn rijke inhoud aan fruit, groenten, volkorenproducten, vis, yoghurt, en gezonde vetten. Deze voeding biedt ontstekingsremmende voordelen die kunnen helpen je welzijn te verbeteren.

Voedingsmiddelen die bekend staan om het bevorderen van ontstekingen kunnen het beste beperkt of vermeden worden. Bovendien is het behouden van een gezond gewicht belangrijk; het helpt de druk op de gewrichten te verlagen, wat essentieel is voor pijnbeheersing.

Aan het einde van de dag is overleg met je arts belangrijk voordat je veranderingen in je dieet of behandelplan maakt, om ervoor te zorgen dat deze goed passen bij jouw unieke gezondheidssituatie.

Gerelateerde artikelen over: Voeding en artrose

Referenties[+]