Voorkom knievervanging

Als jij, net zoals veel mensen van 50 jaar en ouder, last hebt van kniepijn, dan is de conditie van jouw knieën waarschijnlijk niet optimaal, wat betekent dat je, zonder nu actief in te grijpen, in de toekomst mogelijk een knievervanging moet ondergaan. Een veelvoorkomende oorzaak van deze problemen is artrose, een degeneratieve gewrichtsaandoening die het kraakbeen aantast dat de uiteinden van de botten in de gewrichten bedekt. Dit kraakbeen begint geleidelijk af te breken en het lichaam is niet in staat om het te herstellen, wat kan leiden tot symptomen zoals stijfheid, ernstige pijn en beperkte mobiliteit. In Nederland worden jaarlijks meer dan 25.000 knievervangende operaties uitgevoerd, wat aangeeft hoeveel mensen worden geconfronteerd met deze ernstige aandoening

Een knieprothese is een geaccepteerde en veelgebruikte behandelingsoptie voor mensen met ernstige knieproblemen, zoals gevorderde artrose of andere aandoeningen die leiden tot chronische pijn en beperkte mobiliteit. Hoewel deze ingrijpende medische procedure in veel gevallen effectief is in het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie van de knie, kent het ook aanzienlijke risico’s en complicaties. Het vervangen van het beschadigde gewricht door een prothese kan leiden tot een verbeterde kwaliteit van leven, maar patiënten moeten zich bewust zijn van de potentiële langetermijngevolgen zoals prothesefalen, de noodzaak voor heroperaties en de mogelijkheid van aanhoudende pijn. Deze aspecten zijn vooral relevant voor jongere patiënten, bij wie de levensduur van de prothese wellicht niet synchroon loopt met hun actieve levensverwachting.

Beschouw een knievervanging als laatste redmiddel voor het behandelen van chronische pijn

Het is belangrijk om te benadrukken dat een knievervanging niet altijd de enige of beste oplossing is voor iedereen. Deze operatie brengt risico’s en mogelijke complicaties met zich mee, en het herstelproces kan langdurig en intensief zijn. Daarom wordt het vaak beschouwd als een laatste behandelingsmogelijkheid, nadat andere niet-chirurgische opties zijn uitgeput en de symptomen aanzienlijk interfereren met het dagelijks leven van de patiënt.

Hoewel knieprotheses tot 20 jaar kunnen meegaan, blijkt uit onderzoek dat een percentage van mannen (14,9%) en vrouwen (17,4%) die een totale knievervanging hebben ondergaan, uiteindelijk een nieuwe operatie nodig hebben. Het is een feit dat hoe eerder een knieprothese wordt geplaatst, hoe groter de kans is dat er in de toekomst opnieuw een operatie nodig is.

Het is essentieel om te begrijpen dat knievervanging geen oplossing is voor occasionele pijn, maar eerder bedoeld is voor mensen die niet in staat zijn om het leven te leiden dat ze willen vanwege ernstige knieproblemen.

Om te voorkomen dat een knievervanging de enige optie wordt, is het belangrijk om proactief te werken aan het gezond houden van de knieën door het volgen van deze slimme stappen.

Het belang van gewichtsbeheersing

Gewichtsbeheersing speelt een belangrijke rol bij het verminderen van de fysieke belasting op gewichtdragende gewrichten zoals de knieën en heupen, wat essentieel is voor zowel de preventie als het beheer van artrose. Minder gewicht resulteert in minder druk en slijtage op deze gewrichten, wat direct bijdraagt aan het verlagen van de kans op artrose en het verminderen van pijn en ongemak bij bestaande aandoeningen. Daarnaast leidt gewichtsverlies tot een afname in de productie van pro-inflammatoire cytokinen en stimuleert het de productie van adiponectine, een ontstekingsremmend eiwit dat het kraakbeen beschermt tegen verdere afbraak. Deze combinatie van mechanische en biochemische verbeteringen maakt gewichtsbeheersing door middel van een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging een effectieve strategie voor het beheren van artrose.

Meer informatie over: Wat is het beste artrose dieet?

Fysieke activiteiten zijn is essentieel voor gezonde knieën

Regelmatige fysieke activiteit is essentieel voor de gezondheid van de knieën en speelt een sleutelrol bij het voorkomen van knieproblemen. Naast gewichtsbeheersing, dat gunstig is voor het verminderen van de belasting op de gewrichten, versterkt regelmatige activiteit ook de spieren, pezen en gewrichtsbanden die de knie ondersteunen en schokken absorberen, wat leidt tot verbeterde stabiliteit en functionaliteit.

Verder bevordert fysieke activiteit de aanmaak van synoviaal vocht, essentieel voor de smering en voeding van het kraakbeen binnen het gewricht. Dit natuurlijke smeermiddel helpt wrijving en slijtage aan het kraakbeen te verminderen, wat cruciaal is voor het behoud van gezonde gewrichten. Onderzoek toont aan dat regelmatig wandelen, als vorm van matige activiteit, bijzonder effectief is in het vertragen van de schade die optreedt bij artrose door zowel de mechanische als biochemische aspecten van gewrichtsgezondheid te ondersteunen. [1] Association Between Walking for Exercise and Symptomatic and Structural Progression in Individuals With Knee Osteoarthritis: Data From the Osteoarthritis Initiative Cohort

Meer informatie over: Wandelen met artrose: de ultieme gids

Ontstekingen en chronische pijn verminderen zonder operatie

Bij het zoeken naar alternatieven voor een operatie om kniepijn en ontstekingen aan te pakken, biedt APS (Autologous Protein Solution) een veelbelovende optie. APS injectie therapie is een geavanceerde behandelvorm waarbij gebruik wordt gemaakt van de eigen bloedbestanddelen van de patiënt om natuurlijke helende eiwitten te concentreren en direct te injecteren in de aangedane knie.

Voordelen van APS injectie therapie

De behandeling is bijzonder omdat het gebruikmaakt van het lichaamseigen vermogen tot herstel, waardoor het risico op allergische reacties of afstoting aanzienlijk wordt verminderd. APS is effectief in het verminderen van ontsteking en het bevorderen van de genezing van het gewricht. Patiënten kunnen verlichting ervaren van hun symptomen zonder de risico’s die gepaard gaan met chirurgische ingrepen.

Wanneer APS overwegen?

APS injectie therapie wordt aanbevolen voor patiënten die last hebben van chronische kniepijn door aandoeningen zoals artrose, maar die nog niet klaar zijn voor een ingrijpende operatie zoals een knieprothese. Het is ook een optie voor mensen die hun hersteltijd willen minimaliseren en op zoek zijn naar een minder invasieve behandeling.

Conclusie

Het effectief behandelen van knieproblemen vraagt om een holistische benadering die niet alleen de beschikbare medische interventies overweegt, maar ook de invloed van leefstijlfactoren zoals voeding, gewichtsbeheersing en regelmatige fysieke activiteit. Voor mensen die lijden aan chronische kniepijn en ontstekingen biedt APS therapie een innovatief alternatief dat het eigen genezingsvermogen van het lichaam benut, zonder de noodzaak voor chirurgie.

APS therapie, samen met strategieën voor gewichtsverlies en actief blijven, illustreert de vooruitgang in medische technologie en de verschuiving naar minder invasieve behandelingsopties. Deze benaderingen helpen patiënten een betere kwaliteit van leven te bereiken zonder de ingrijpende gevolgen van een operatie. Voor iedereen die kampt met knieaandoeningen, is het cruciaal om een uitgebreide behandelingsstrategie te overwegen die medische, voedings- en bewegingscomponenten omvat. Raadpleeg altijd een medisch specialist om de meest geschikte behandelingsstrategie voor uw situatie te bepalen.

APS injectie therapie is ontworpen om ontstekingen en pijn te verminderen, en tegelijkertijd het natuurlijke genezingsproces van het gewricht te stimuleren. 

Meer informatie over: APS injectie om ontstekingen en pijn te verminderen