vroege artrose invloed op het werk

Ergonomie

Er wordt vaak gedacht wanneer artrose in een vroeg stadium ontdekt wordt, dat mensen moeten stoppen met werken, maar dat is niet waar. Er kan op een werkplaats wel rekening worden gehouden met de medewerkers welke last hebben van artrose. Er kan bijvoorbeeld worden gekeken naar een verminder belastbaarheid en wanneer het nodig is kunnen er aanpassingen op de werkplek gedaan worden. Hierbij kan gedacht worden aan een aangepaste stoel. Ergonomie zorgt ervoor dat de gezondheid van de werknemers verzekerd wordt.

Mensen met artrose kunnen gewoon blijven werken

Mensen welke nog actief aan het werk zijn en dan ineens te maken krijgen met artrose zien de bui niet hangen wanneer zij thuis moeten gaan zitten en niet meer mogen werken. Gelukkig hoeft dat ook niet. Mensen met artrose kunnen gewoon blijven werken, als ze maar wanneer het nodig is aangepaste werkzaamheden kunnen verrichten. Wanneer iemand artrose in de knie heeft is een baan als vakkenvuller geen fijne bezigheid, de hele tijd staan, bukken en weer omhoog komen, dit is niet goed voor de slijtage van de gewrichten. Maar het kan wel zijn dat iemand graag aan de kassa werkt, een uur zit even een stuk gaat lopen en dan weer een uur aan de kassa gaat werken. Zo kan het te lang zitten worden opgevangen en kan er tussendoor toch even worden bewogen. De knie krijgt weer nieuwe zuurstof en diegene kan er weer even tegenaan.
Een werkgever moet ook kijken welke aanpassingen er gedaan kunnen worden binnen het bedrijf wanneer mensen met artrose werkzaam zijn. Wanneer iemand last heeft van de handen en veel moet schrijven, kan er misschien worden gekeken naar computerwerkzaamheden, dit is minder belastend dan iedere keer alles op moeten schrijven.
Zo zijn er per organisatie een aantal aanpassingen die gedaan kunnen worden wanneer mensen met artrose graag binnen hetzelfde bedrijf willen blijven werken. Het kan soms wel nodig zijn dat iemand minder uur gaat draaien, omdat de werkdruk of de belasting anders te groot wordt. Dit zal allemaal in overleg met de medewerker bekeken worden. Het gaat er maar om dat de werkgever de moeite doet om te kijken naar aangepaste en betere werkzaamheden voor mensen met artrose. In principe is de werkgever dit ook verplicht, hij mag iemand niet zomaar buiten gooien, hij dient eerst te zoeken naar aangepast werk binnen de organisatie en voor mensen met artrose is dat prima te regelen in een bedrijf.