Vrouwen die veel melk drinken vertragen de opkomst van knieartrose

Uit een nieuw onderzoek naar het effect van het drinken van melk met een laag vetpercentage op de progressie van knieartrose bij vrouwen blijkt dat het regelmatig drinken van melk het kraakbeen en de botten versterkt. Hetzelfde valt te zeggen voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt.

Hoofdonderzoeker dr. Bing Lu stelt dat: “melkconsumptie een belangrijke factor speelt bij het gezond houden van botten. Daarom is het ook zo belangrijk dat er een onderzoek is uitgevoerd naar de impact van melkconsumptie op de progressie van knieartrose (vrij vertaald).”

Hoe het werd het onderzoek naar het verband tussen melkconsumptie en knieartrose uitgevoerd?

Bij de studie zijn 2148 deelnemers betrokken geweest en werden er in totaal 3064 met artrose getroffen knieën op verschillende meetmomenten met behulp van x-ray scans gefotografeerd. De meetmomenten vonden viermaal plaatst in intervallen van 12 maanden. De onderzoeksgroep bestond uit 888 mannen en 1260 vrouwen.

Welk effect had de dagelijkse inname van melk op de patiënten?

Uit het onderzoek bleek dat wanneer de vrouwelijke patiënten minstens drie glazen melk per week gingen drinken er significant minder ruimte ontstond tussen het kniegewricht. Naarmate deze vrouwen meer melk gingen drinken nam deze gezondheidswinst verder toe, van 0,38mm bij drie glazen per week naar 0,29mm bij vier tot zes glazen en maar liefst 0,26mm bij zeven of meer glazen melk per week. Deze resultaten bleken ook zichtbaar te zijn als patiënten te kampen hadden onder een zwaardere manifestatie van artrose of een hoger BMI kenden. Spijtig genoeg ondervonden de geteste mannen geen verbetering van hun artrose door de consumptie van (meer) melk.

Dr. Lu stelt wel dat er nog meer onderzoek nodig is naar het heilzame effect van melk op het afremmen en herstellen van knieartrose.

 

Bron:

Drink milk? Women who do may delay knee osteoarthritis. Wiley In: Arthritis Care & Research

0 0 vote
Artikelbeoordeling
Over Maarten de Boer 122 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments