Zweedse massage verzacht symptomen artrose

Topsporters zweren bij massage, het maakt de spieren soepel, drijft gifstoffen sneller weg en helpt om te ontspannen. Of u nou een massage neemt ter ontspanning of om sneller te herstellen van een zware training, deze positieve resultaten zult u ervaren.

Onderzoek naar massage en het effect op artrose

Onderzoekers van de gerenommeerde Yale University waren echter benieuwd of massage ook positieve resultaten zou opleveren voor artrosepatiënten. Om daar achter te komen hebben ze een zestien weken durende klinische studie uitgevoerd naar de mogelijke voordelen die het regelmatig krijgen van een Zweedse massage kan opleveren voor artrosepatiënten. Dit onderzoek richtte zich specifiek op patiënten met knieartrose, maar de uitkomsten zullen waarschijnlijk ook voor andere met artrose getroffen gewrichten van toepassing zijn.

Aan de studie hebben 68 patiënten deelgenomen, met een leeftijd van 35 jaar en ouder, waarvan voor aanvang van de studie onomstotelijk vastgesteld was dat ze lijden onder artrose van de knie. De 68 deelnemers werden willekeurig ingedeeld in twee groepen. De eerste groep kreeg direct bij aanvang van de studie tweemaal weeks een één uur durende Zweedse massage, terwijl de tweede groep pas na acht weken hun eerste massage kregen. Bij beide groepen werd het aangemoedigd om zich verder te houden aan de door hun behandeld arts voorgeschreven medicatie en oefeningen.

Uit de onderzoeksbevindingen bleek dat de groep die direct tweemaal weeks een Zweedse massage ontving al in een periode van acht weken duidelijke, positieve verbetering in symptomen te ervaren. De controlegroep die pas veel later werd gemasseerd bleek tot zij (weken later) zelf acht weken tweemaal wekelijks waren gemasseerd nog geen verbeteringen te vertonen. Pas toen ze ook voldoende tijd blootgesteld waren aan de massagesessies bleken zij dezelfde progressie als de testgroep te vertonen. Deze verbeteringen waren een verbeterde flexibiliteit, minder pijn en een vergrote mobiliteit.

Conclusie?

Het nemen van een (Zweedse) massage kan bevorderlijk voor u zijn. Het zorgt waarschijnlijk voor minder pijn in de met artrose getroffen gewrichten en verbeterd uw motorische reikwijdte.

Bron:

Swedish massage benefits osteoarthritis patients. Yale University. In: Archives of Internal Medicine

Over Maarten de Boer 120 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

3
Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Ada Zwaal
Gast
Ada Zwaal

Er word steeds gesproken voor de knieën
Maar wat met de vingers en handen

Peter
Gast
Peter

Mijn vrouw heeft al jaren last van artrose. Daarom hadden we ons vorig jaar een inframass massagematras aangeschaft van het Belgisch bedrijf Sinewave dat ondertussen Inframass noemt.

Toen deze stuk ging hebben we op google gezocht en blijkt dit chinese namaak te zijn. We hebben dit toen aangeschaft voor de prijs van 3000 euro. Er is niets meer van het bedrijf te vinden online. Ze zijn veroordeeld voor de rechtbank van koophandel voor bedriegende praktijken.

Bij deze wil ik mensen hiervoor toch even waarschuwen voor je zo een duur product aanschaft!

Wat zijn nog zoal goede alternatieven tegen pijn van artrose?

Alvast bedankt

P

Arthur van der Berg
Gast

Ik heb sterke vermindering van mijn artrose-klachten ondervonden (polsen, massagepraktijk) door toepassing van bloedzuigertherapie. Inmiddels zijn er in Nederland weer een groeiend aantal bloedzuigertherapie-therapeuten. Geen goedkope therapie, maar wel één die voor velen werkt.